Maailmaan syntyi uusi automerkki

Volvo ja sen jo kuusi vuotta omistanut kiinalainen Geely ovat synnyttäneet maailmaan uuden automerkin. Ruotsissa suunniteltu ja kehitetty uusi automerkki kantaa erikoista nimeä Lynk & Co.

Ensimmäinen malli on sujuvalinjainen ja varsin erottuva katumaasturi – mallimerkinnältään yksinkertaisesti 01. Auton tekniikasta ei ole kerrottu vielä sen tarkempaa tietoa, mutta se tulee olemaan läheistä sukua Volvon tulevalle XC40-katumaasturille.

Auton perusrakenne on siis Volvonkin käyttämä CMA-pohjalevy, ja moottorivalikoimaan kuuluu 3- ja 4-sylinterisiä voimaloita, joiden jatkeena on aina joku sähkömoottori. Tarjolle tulee sekä tavallisia että ladattavia hybrideitä, ja mallistoon tulee kuulumaan myös täyssähköauto.

Autot valmistetaan Kiinassa, jossa myös myynti alkaa ensi vuoden lopulla. Ensimmäinen vientimaa tulee olemaan USA, jota seuraa Eurooppa vuoden 2018 jälkimmäisellä puoliskolla.

On mielenkiintoista nähdä, millaisen vastaanoton Lynk & Co tulee saamaan. Autoja ei tulla myymään tavallisista autoliikkeistä, vaan kauppaa käydän pääsääntöisesti verkon tai pienten jälleenmyyntipisteiden kautta. Lynk & Co ei myöskään pyri pääsääntöisesti myymään vaan leasaamaan autojaan. Malli on tuttu puhelinkaupasta eli auton tulee saamaan alleen kuukaisumaksua vastaan. Tämän lisäksi autoja myydään myös puhelimien tapaan eli tarjolle tulee valmiiksi paketoituja malliversioita, joista asiakas valitsee mieleisensä. Luvassa ei siis ole pitkien lisävarustelistojen tutkimista ja vaikeita päätöksiä.

Lynk & Co tulee poikkeamaan myös muutenkin perinteisen autokaupan toimintamalleista. Palvelukonseptiin kuuluu esimerkiksi se, ettei asiakkaan tarvitse viedä koskaan autoaan huoltoon: autot haetaan ja tuodaan asiakkaalle. Samoin Lynk & Co:n haltija voi jakaa autoaan muille silloin kun hän itse ei autoa tarvitse. Yhteiskäyttöautot ovat yksi autoilun megatrendejä tällä hetkellä, ja Lynk & Co on huomioinut tämän jo autoa kehittäessään. Auton haltija voi myös päättää kenelle hän haluaa mahdollisesti autonsa lainata – perheen kanssa, työkavereille vaiko yleiseen jakoon. Auton varaaminen hoituu puolestaan älypuhelimen sovelluksella, joka avaa myös auton ovet ja mahdollistaa liikkelle lähdön.

Myös verkottuminen on tärkeä trendi tällä hetkellä, joten Lynk & Co -merkkiset autot on varustettu aina nettiyhteydellä ja autot ovat jatkuvassa yhteydessä yhteistyössä Ericssonin kanssa kehitettyyn pilvipalveluun, jossa auton omistajat voivat jakaa tietojaan.

Kiinalaiset ovat oivaltaneet fiksusti, että uuden automerkin tulee olla heti ajan hermolla ja tarjota jotain uutta. 01 on muotoiltu erottuvan näköiseksi, ja siinä on tarjolla muutamia kivoja jippoja asiakkaiden kiinnostuksen herättämiseksi sekä koukuttamiseksi. Lynk & Co kosikskelee varmasti myös kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat tottuneet olemaan verkossa koko ajan. Ja mitä auton nimeen ja alkuperään tulee, ajat ja ihmisten suhtautuminen muuttuvat. Harva varmasti uskoi edes viisi vuotta sitten, että he omistaisivat kiinalaisen matkapuhelimen…