Apple julkaisi iPhoneen ja iPadiin paljon uudistuksia tuovan iOS 11.3:n – iPhoneja hidastaneen virranhallintatominnon voi nyt kytkeä pois

Apple on julkaissut iOS 11.3 -käyttöjärjestelmäversion tuetuille iPhoneille, iPadeille ja iPod toucheille.

iOS 11.3 tuo useita uudistuksia, kuten lisää tietoa iPhonen akun tilasta ja suorituskykyyn vaikuttavan virranhallintatoiminnon pois kytkemisen mahdollisuuden, lisää animoituja Animoji-emojeja, parannuksia lisätyn todellisuuden kykyihin sekä musiikkivideot vahvemmin osaksi Apple Musicia – ja paljon muita pienempiä uudistuksia.

Lisäksi iOS 11.3 tuo myös pitkän listan erilaisia korjauksia.

Uusi Akun kunto -näkymä ja mahdollisuus kytkeä päälle huipputeho

iOS 11.3 kertoo akun heikentymisestä.
iOS 11.3 kertoo akun heikentymisestä.

Uusi Akun kunto -näkymä on yksinkertainen, ja se lanseerataan vielä toistaiseksi beetaleiman kera. Se sisältää tiedon akun kapasiteetista suhteessa sen alkuperäiseen kapasiteettiin uutena. Lisäksi jos akku on heikentynyt, on näkymästä mahdollista kytkeä päälle tai pois Huipputehovalmius. Kyse on viime kuukausina paljon kohua herättäneestä, iPhonen yllättäviä sammumisia estävästä mutta samalla suorituskykyä heikentävästä toiminnosta.

Uusi Akun kunto -osio löytyy Asetuksista Akku-kohdan alta.

Akun kunto tulee näkyviin iPhone 6:een ja uudempiin, mukaan lukien iPhone SE:hen. iPhone 8 ja iPhone 8 Plus sekä iPhone X sisältävät parempaa virranhallintatekniikkaa laitteistossaan, joten suorituskykyvaikutukset niissä tulevat aikanaan olemaan pienempiä akkujen heikentyessäkin. Vielä toistaiseksi uusien iPhone-mallien akku ei ole ehtinyt ainakaan useimmille käyttäjillä heikentyä.

Uudemmissa puhelimissa, joiden akku ei ole vielä ehtinyt heiketä, ei ole mahdollista tehdä muutoksia.
Uudemmissa puhelimissa, joiden akku ei ole vielä ehtinyt heiketä, ei ole mahdollista tehdä muutoksia.

iOS 11.3:ssa Huipputehovalmius-toiminto tulee oletuksena olemaan pois päältä, mutta se aktivoituu, jos iPhone sammuu kerran yllättäen. Tämän jälkeen iOS 11.3:ssa käyttäjällä on uusi mahdollisuus halutessaan kytkeä toiminto pois päältä. Aiemmin Apple ei ole jättänyt käyttäjälle valinnanvaraa. Alun perin Apple lisäsi tämän huipputehoa rajoittavan toiminnon jo vuoden 2017 alkupuolella iOS 10.2.1 -päivityksessä.

Applen mukaan iPhonen akut suunnitellaan säilyttämään 80 prosentin kapasiteetti vielä 500 lataussyklillä. Jos akku on heikentynyt alle 80 prosenttiin, Akun kunto -näkymä suosittelee akun vaihtamista uuteen. Reaktiona heikentyneillä akuilla varustettujen iPhone-puhelinten hidastamisesta syntyneeseen kohuun Apple alensi aiemmin myös merkittävästi akunvaihdon hintaa.

Myös iPad saa iOS 11.3:ssa uuden virranhallintatoiminnon, joka säilyttää akun tilan, kun iPad on kytketty pitkäaikaisesti jatkuvasti virtalähteeseen esimerkiksi kassa- tai muussa vastaavassa käytössä.

Neljä uutta animojia

iOS 11.3:n neljä uutta Animojia.
iOS 11.3:n neljä uutta Animojia.

Apple esitteli animoidut, käyttäjän kasvojen mukaan elehtivät emojit, Animojit, iPhone X:n yhteydessä. iOS 11.3 tulee tuomaan neljä animojia lisää valikoimaan – lohikäärmeen, karhun, pääkallon ja leijonan – nostaen kokonaismäärän 16 animojiin. Animojeja voi lähettää helposti osana iMessage-viestejä yhdessä tallennetun äänen kanssa.

Animojeja voi luoda ja lähettää vain iPhone X:llä.

Lisätyn todellisuuden ARKit-sovelluksiin useita parannuksia

ARKit saa useita parannuksia.
ARKit saa useita parannuksia.

iOS 11:ssä alun perin esitelty lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämistä helpottamaan tuotu ARKit kehittyy myös iOS 11.3:n myötä tulevalla 1.5-versiolla. Uutta on horisontaalisten pintojen, kuten lattian, pöytien ja tuolien ohella myös vertikaalisten pintojen tunnistaminen ja näin mahdollisuus asettaa niille virtuaalia objekteja. Lisäksi ARKitin kyky havainnoida esimerkiksi pyöreitä pöytiä paranee. Parannusten lopputuloksena sovelluskehittäjät voivat luoda parempia lisätyn todellisuuden sovelluksia, jotka integroituvat paremmin ympäröivän maailman kanssa. Esimerkiksi julisteet, merkit ja taideteokset voidaan herättää jatkossa ARKitin päivitysten myötä eläviksi virtuaalimaailmassa uuden 2D-tunnistuksen avulla.

ARKitin suhteen myös kamerakuvan tarkkuutta kasvatetaan 50 prosentilla 1080p-tasolle 720p-tarkkuudesta ja mukaan tulee automaattitarkennuksen tuki.

Safari-selaimeen parannuksia

Safari-selain saa parannuksia tallennettujen käyttäjänimien ja salasanojen käsittelyyn. Niiden yksityisyyttä pyritään varjelemaan paremmin, ja Safari myös varoittaa hakupalkissa salaamattomilla sivuilla olevista tietokentistä.

Lisäksi uutta käyttäjätietojen automaattisen täytön toiminen muiden sovellusten verkkoselainnäkymissä. Lisäksi Mailin kautta Safarista jaetut linkit käyttävät oletuksena lukutilaa.

Uusi kuvake kertoo yksityisyystiedoista

Apple on lisännyt iOS 11.3:n käyttöönoton uuden yksityisyystietosivun, ja kertoo jatkossa uudella kuvakkeella tilanteista, joissa yksityisiä tietoja hyödynnetään.

Apple avaa myös toukokuussa uuden verkkosivun, jolta löytyvät kaikki Apple-tiliin liittyvät tiedot esimerkiksi ostohistoriasta sekä tilin hallintaan liittyvät toiminnot. Uudistus tapahtuu reaktiona uudistuvaan EU-lainsäädäntöön (GDPR).

Paikannus hätäpuheluihin

Apple on kertonut iOS 11.3 -päivityksen jälkeen iPhonen lähettävän automaattisesti sijainnin viranomaiselle soitettaessa hätäpuhelu maissa, jotka tukevat Advanced Mobile Location -tekniikkaa. Ominaisuuden pitäisi toimia myös Suomessa.

Musiikkivideot Apple Musiciin ja muuta

Apple Music -palvelu saa iOS 11.3 -päivityksen yhteydessä erikseen lisäsisällöksi musiikkivideot. Applen mukaan musiikkivideoita voi katsella jatkossa Apple Musicissa ilman mainoksia. Myös Apple News -uutissovelluksessa nostetaan jatkossa paremmin esille videoita suosituksissa sekä parannetaan samalla suosituimman sisällön osiota.

Podcastit-sovelluksessa podcastien toisto onnistuu iOS 11.3:ssa yhdellä painalluksella.

Applen HomeKit-kotilaiteyhteydet tulevat jatkossa helpommin kehittäjien käytettäväksi, kun olemassa oleviin laitteisiin voidaan lisätä HomeKit-tuki ohjelmistoperustaisesti.

iOS 11.3:n myötä App Storessa kerrotaan jälleen myös versionumero ja päivityksen koko Päivitykset-näkymässä. App Storessa on myös mahdollista järjestellä sovellusarvioita eri vaihtoehtojen mukaan.

Yritysviestintää Viestit-sovelluksessa (vain Yhdysvalloissa)

iOS 11.3 merkitsee myös Applen yritysviestitoiminnon lanseerausta, mutta toistaiseksi vasta Yhdysvalloissa.

Apple on tuomassa Viestit-sovellukseensa lisätoimintoja viestintään yritysten kanssa. Ensimmäisiä kumppaneita ovat esimerkiksi Discover, Hilton, Lowe’s ja Wells Fargo. Viestien uudet toiminnot helpottavat asiakaspalvelun kanssa keskustelua, ajanvarusten tekoa sekä Apple Paylla hoidettavia maksuja Viestit-sovelluksessa. Applen yritysviestitoiminto ei jaa yhteystietoja yrityksille ja viestinnän voi päättää milloin haluaa.

Terveystiedot kumppanisairaaloilta ja klinikoilta Terveys-sovellukseen (vain Yhdysvalloissa)

Uutena ominaisuutena iOS 11.3 tulee tuomaan myös viralliset terveystiedot osaksi Terveys-sovellusta. Terveys-sovelluksesta voi jatkossa löytyä sairaaloiden ja klinikoiden tallentamia terveystietoja, jos ne tekevät yhteistyötä Applen kanssa. Lisäksi nämä voivat toimittaa esimerkiksi laboratoriotestien tulokset, lääkkeisiin liittyvät päivitykset ja muut ilmoitukset sovelluksen kautta.

Alkuvaiheessa kumppaneita on mukana vain Yhdysvalloista.