Microsoft julkaisi odotetun työkalun - tällä tarkistat, onko tietokoneesi valmis Windows 11 -päivitykseen

Microsoft on julkaisemassa Windows 11:n 5. lokakuuta.

Käyttöjärjestelmä tulee saataville uusissa tietokoneissa kuin myös vaiheittain päivityksenä.

Päivitys Windows 10:stä Windows 11:een on ilmainen, ja Microsoftin mukaan se odottaa päivityksen tulevan saataville kaikille yhteensopiville Windows 10 -tietokoneille vuoden 2022 puoliväliin mennessä. Windows Update ilmoittaa, kun päivitys on omalle tietokoneelle saatavilla.

Monet Windows 10:n käyttäjät eivät kuitenkaan pääse päivityksenä Windows 11:stä nauttimaan, sillä Microsoft on kiristänyt selvästi laitevaatimuksia uuden käyttöjärjestelmäversionsa yhteydessä.

Nyt Microsoft on julkaissut uudelleen Tietokoneen kuntotarkistus / PC Health Check -sovelluksensa, jolla voi tarkistaa oman tietokoneen Windows 11 -yhteensopivuuden. Sovellus on ladattavissa tästä linkistä.

Sovellus oli tarjolla jo aiemmin, mutta Microsoft veti sen pois saatavilta korjatakseen ongelmia sekä selkeyttääkseen sovelluksen tarjoamia tietoja päivityskelpoisuudesta.

Windows 11:n laitevaatimuksista tiukimmat liittyvät suorittimeen, joka tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta tulee olla vähintään Intelin 8. sukupolvea tai AMD Zen 2 -sarjaa. Lisäksi Windows 11 vaatii myös TPM 2.0 -turvamoduulin, joka myös rajaa vanhempia tietokoneita pois tuen piiristä.

Ilmaisen päivityksen ohella Windows 11:n asentaminen suoraan tulee kuitenkin haluttaessa olemaan mahdollista myös virallisen tuen piirin ulkopuolella tekniikaltaan oleville tietokoneilla, mutta tähän liittyy rajoituksia esimerkiksi tulevien päivitysten saatavuuden suhteen.

Windows 11:n yleiset laitevaatimukset

  • Vähintään 9 tuuman näyttö vähintään 720p-tarkkuudella
  • 64-bittinen suoritin vähintään 1 gigahertsin kellotaajuudella ja kahdella ytimellä (tuetut suoritinmallit listattu erikseen Microsoftin toimesta)
  • Vähintään 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • Vähintään 64 gigatavua tallennustilaa
  • DirectX 12 -yhteensopiva näytönohjain WDDM 2.0 -ajurilla
  • UEFI-yhteensopiva emolevy, Secure Boot & TPM 2.0

Lisätietoa vaatimuksista löytyy Microsoftin sivuilta.

Kaikkea uutta ja erilaista Windows 11 sisältää paljon. Windows 11 muun muassa uudistaa käyttöliittymää erittäin merkittävästi – mukana on uusi tehtäväpalkki keskitetyillä kuvakkeilla, uusi aloitusvalikko ja hakunäkymä, uusi widget-sovellusten ja -sisältöjen näkymä sekä esimerkiksi ulkoasultaan uudistuva Windows Store -kauppa, johon Microsoft hyväksyy entistä vapaammin kaikki erilaiset Windows-sovellukset. Lisäksi mukana on muun muassa Teams-integraatio sekä parannuksia pelaamiseen, kuten Auto HDR, nopeammat latausajat Direct Storage -tuella ja Windows 11:n osaksi Xbox-sovellukseen integroidut Xbox Game Pass -pelipalvelu ja xCloud-pilvipelaaminen.

Windows 11:n osaksi myös tuleva Android-sovellusten tuki julkaistaan vasta myöhemmin.

Microsoft jatkaa Windows 11:n rinnalla yhä myös Windows 10:n tukea. Microsoft on kertonut tukevansa ainakin yhtä Windows 10:n puolivuosittaista päivitysversiota 14. lokakuuta 2025 asti. Windows 11:n syksyllä tapahtuvan julkaisun rinnalla Windows 10 tulee myös saamaan oman seuraavan 21H2-ominaisuuspäivityksensä, joka tuo vain vähäisiä muutoksia.