Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Elisa sulkee 3G-verkkonsa vuoden 2023 lopussa – panostaa 4G- ja 5G-verkkoihin

Elisa on kertonut ajavansa 3G-verkkonsa alas vuoden 2023 lopussa. Samalla Elisa panostaa yhä voimakkaammin uudempiin verkkoteknologioihin.

Elisan mukaan sen asiakkaiden 3G:n käyttö on jo nyt hyvin vähäistä ja se laskee entisestään. Tämän vuoksi vuoden 2023 jälkeen 3G-verkosta vapautetaan taajuudet 4G-verkon käyttöön.

Muutos ei edellytä puhelinten vaihtoa ja muista laitteista vain aniharvat, kuten vanhat riistakamerat ja yli 10 vuotta vanhat tabletit, toimivat ainoastaan 3G-verkossa. Myös joissain yritysasiakasratkaisuissa, kuten osassa maksupäätteitä, käytetään 3G-verkkoa.

Elisa kertoo pyrkivänsä aktiivisesti siirtymään verkkoteknologioissa uudempiin, energiankulutuksen kannalta tehokkaampiin ja ympäristöystävällisimpiin ratkaisuihin. Käynnistyvä muutos tukee osaltaan vahvasti tätä tavoitetta.

”Mobiilidatan käytössä olemme maailman kärkeä ja datamäärät vain jatkavat kasvamistaan. On selvää, että meidän on siirrettävä kapasiteettia moderneihin verkkoihin ja vastattava näin asiakkaidemme tarpeisiin. 5G:n merkitys vain kasvaa tämänkin muutoksen myötä”, Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki kertoo.

Vuoden 2023 jälkeen ne asiakkaat, joilla on käytössään esimerkiksi 3G:tä tukeva puhelinlaite, siirtyvät käyttämään automaattisesti 2G-verkkoa. 2G-verkon toiminta jatkuu ennallaan. Monet laitteet kuitenkin ikääntyvät ennen siirtymäajan päättymistä, ja sen myötä niiden uusiminen tulee asiakkailla joka tapauksessa todennäköisesti ajankohtaiseksi jo ennen pitkän siirtymäajan päättymistä.

”Haluamme varmistaa, että asiakkaillamme, joilla on vain 3G-verkossa toimivia laitteita käytössään, on hyvin aikaa varautua muutokseen. Ennakoimme, että pitkän siirtymäajan vuoksi vuoden 2023 jälkeen enää hyvin pienellä osaa asiakkaistamme on vain 3G-verkkoa tukeva laite käytössään, koska monien laitteiden elinkaari päättyy joka tapauksessa ennen muutaman vuoden päästä tapahtuvaa muutosta”, Elisan Yritysasiakkaat-yksikön Viestintäpalvelut-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jorma Niemelä toteaa.

Yritysasiakkaiden osalta 3G-verkosta luopuminen ei pitkän siirtymäajan vuoksi tuo merkittäviä vaikutuksia 3G-verkkoa käyttävien laitteiden, kuten maksupäätteiden käytölle. ”Uudempaa mobiiliteknologiaa hyödyntävät palvelut ja ratkaisut ovat asiakkaan kannalta aina laadukkaampia ja toimintavarmempia, joten 3G:stä siirtyminen kohti 4G- ja 5G-ratkaisuja on kaikin puolin myönteinen”, Niemelä muistuttaa.

Elisa tiedotti Suomessa toimivista operaattoreista ensimmäisenä 3G-verkon alasajosta.