Laittaisitko munkinpaistorasvat tankkiin? Vappuna tämäkin onnistuu

Neste ja Fazer Leipomot ovat ryhtyneet yhteiseen hyväntekeväisyysprojektiin vappuhengessä. Tavoitteena on hyväksikäyttää munkinpaistosta syntynyttä rasvaa polttoaineen tuotannossa.

Fazer Leipomot lahjoittaa Nesteelle vapun aikana munkkien paistosta syntyvää rasvaa, josta Neste valmistaa hiljattain lanseerattua ja uusiutuvaa Neste MY -dieseliä Nesteen Porvoon jalostamolla. Projektin nimi on Munkkitemppu ja syntyvän polttoaineen arvoa vastaava summa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen SOS-Lapsikylälle kesäleiritoimintaan.

Munkkitempulla Fazer Leipomot ja Neste haluavat muistuttaa suomalaisia kiertotalouden ja kierrätyksen mahdollisuuksista, sillä useille jätteille ja tähteille on olemassa uusia käyttökohteita. Ympäristökysymykset herättävät entistä enemmän keskustelua, ja kiertotaloudesta on tullut merkittävä trendi maailmanlaajuisesti.

Vappu valikoitui sopivaksi ajankohdaksi yhteistyölle, sillä suomalaiset ovat ahkeria munkinsyöjiä. Fazer Omar ja Berliininmunkkeja syödään vuosittain yhteensä jopa 16 miljoonaa kappaletta, eli jokainen suomalainen syö vuosittain keskimäärin kolme Fazerin munkkia.

Tavanomaisesti Fazerin paistorasvat ohjataan asfaltti- ja saippuateollisuuden raaka-aineeksi, Neste puolestaan hyödyntää jo muun muassa kaiken suomalaisessa lihanjalostuksessa syntyvän rasvajätteen uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi. 100 prosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistettua Neste MY uusiutuvaa dieseliä myydään kuudella asemalla pääkaupunkiseudulla, sekä yhdellä asemalla Turussa ja Tampereella. Rasvajätteestä tuotetun Neste MY uusiutuvan dieselin hiilijalanjälki on tavalliseen fossiiliseen dieseliin verrattuna jopa 90 prosenttia pienempi.

Tempaus ei ole ensimmäinen laatuaan, sillä viime jouluna Neste toteutti yhdessä Kemianteollisuuden ja muiden kumppanien kanssa menestyksekkään Kinkkutemppu-kiertotalouskampanjan, jossa kerättiin talteen kinkkujen paistinrasvoja.