Suomalaiset lasten kellopuhelimilla villinnyt Xplora ostaa nyt senioripuhelimista tunnetun Doron

Xplora on tehnyt ostotarjouksen Dorosta.

Lasten kellopuhelimet ovat nousseet viime vuosina suureksi ilmiöksi, ja Suomessa näillä markkinoilla selvä johtaja on ollut Xplora.

Nyt norjalainen Xplora Technologies on ostamassa ruotsalaisen Doron, joka puolestaan on tullut tunnetuksi senioreille suunnatuista helppokäyttöisistä puhelimistaan.

Xplora ilmoitti torstaina 26. syyskuuta tekevänsä Tukholman pörssiin listatun Doron osakkeista julkisen ostotarjouksen, jossa Doron koko osakekanta arvostetaan 834,5 miljoonan kruunun eli noin 74 miljoonan euron arvoiseksi.

Doron hallitus suosittelee ostotarjouksen hyväksymistä osakkeenomistajille. Tarjotussa 34 kruunun osakekohtaisessa hinnassa on 38,2 prosentin preemio verrattuna Doron osakkeen päätöskurssiin ennen ostotarjouksen julkistamista. Verrattuna kaupankäyntimäärillä painotettuun keskikurssiin edelliseltä 30 päivältä preemio on 34,6 prosenttia ja edelliseltä 90 päivältä 48,2 prosenttia.

Yrityskauppa vaatii vielä tavanomaisten ehtojen täyttymisen. Näihin lukeutuu muun muassa yli 90 prosentin omistusosuuden saavuttaminen ostotarjouksen myötä sekä tarvittavien viranomaishyväksyntöjen saaminen.

Doron suurimmat osakkeenomistajat, Accendo Capitalin rahasto, Cidro Förvaltning ja Peter Lindell, jotka yhdessä edustavat 29,36 prosenttia yhtiön osakkeista, ovat tietyin ehdoin hyväksyneet ostotarjouksen. Lisäksi 16,59 prosenttia osakkeista omistavat osakkeenomistajat ovat myös vahvistaneet aikovansa hyväksyä tarjouksen tai myydä osakkeensa Xploralle erikseen samoilla ehdoilla kuin tarjouksessa.

Vaikka Doro on ruotsalaisyritys, on sillä vahvat suomalaiskytköksensä. Hallituksen jäsenistä kolme on Suomen kansalaisia, mukaan lukien hallituksen puheenjohtaja Juha Mört. Lisäksi Doron suurimmista omistajista Accendo Capital on suomalaisen Henri Österlundin perustama. Österlund oli myös aiemmin Doron hallituksen jäsen vuodesta 2015 ja puheenjohtaja vuodesta 2022 tähän vuoteen asti.

Xploran mukaan Doro-yritysosto nopeuttaisi ja vahvistaisi sen tilauspalvelujen kehitystä useissa eri kategorioissa.

”Doron vaikuttava kehitys – yli 1,5 miljoonan mobiililaitteen vuosittainen myynti – on ehdottomasti kiinnittänyt huomiomme, ja näemme mahtavan mahdollisuuden kehittää tätä menestystä”, kommentoi Xploran perustaja ja toimitusjohtaja Sten Kirkbak.

Tähän asti lasten kellopuhelimiin keskittyneelle Xploralle Doron hankinta avaa uuden asiakassegmentin. Nähtävästi tavoitteena on paketoida jatkossa osaksi Doro-puhelinten myyntiä myös liittymä- ja mahdollisesti tilauspalveluja.

Xplora on kehunut Doron tuottavan jo entuudestaan tasaista liikevaihtoa ja vahvaa kassavirtaa korkeiden katteiden laitemyynnillään.

Sekä Xploralla että Dorolla on vahva markkina-asema Pohjoismaissa, minkä lisäksi Dorolla on vahva läsnäolo Ranskassa ja Isossa-Britanniassa, kun taas Xplora on menestynyt Saksassa.