Jytää ilman johtoja – vinkit langattomaan äänentoistoon

Kodin äänentoisto ei vaadi välttämättä monimutkaista kaiutinten asennusta. Teknavi esittelee parhaat ratkaisut langattomaan äänentoistoon.

Langaton kaiutintekniikka on ollut myynnissä kuluttajille jo useita vuosia, mutta alkuaikoina ilman johtoja ei pystytty siirtämään hifi-tasoista ääntä. Nykyään on toisin. Langattomuus ei ole enää synonyymi huonolle äänentoistolle.
Tampereen Hifi Studion äänentoistoasiantuntija Jussi Koistinen on vakuuttunut siitä, että langattomuus on tullut jäädäkseen.
– Musiikin toistossa sen perään kysytään koko ajan.
Siinä missä langattomuus toimii hyvin musiikin kuuntelussa, kotiteatterikäytössä paras ratkaisu on edelleen johdollinen asennus.
– Langaton tekniikka on olemassa, mutta valmistajat eivät ole vielä tuoneet markkinoille langattomia hifi-tason kotiteatterilaitteita. Yksi syy voi olla se, että kaiutinten hinta nousisi selvästi nykyisestä, Koistinen sanoo.
Langattomasti saadaan jo nykyisinkin laadukas bassotoisto. Ongelmia tulee, jos langaton tekniikka halutaan tuoda passiivikaiuttimiin, jotka eivät käytä vahvistinta. Silloin halvin ja paras ratkaisu on johdollinen versio.
Lähitulevaisuudessa televisiot tukevat uutta wisa-standardia, joka helpottaa langatonta hifi-tason äänentoistoa. Wisa-yhteensopivat kaiuttimet toimivat automaattisesti langattomasti ja toistavat tv:n äänen. Tällä hetkellä muun muassa Bang&Olufsen tukee kyseistä standardia.

Pieneen tilaan

Mobiilikaiutin ei tarkoita enää surkeaa äänentoistoa. Jos olet valmis sijoittamaan kaiuttimeen 200-300 euroa, saat pieneen tilaan hyvin sopivan ja äänenlaadultaan hyvän äänilähteen.

​

UE Megaboom
Hinta 319 euroa

Pienessä asunnossa asuvan ei välttämättä kannata sijoittaa isoihin kaiuttimiin ja subwooferiin, varsinkaan jos käyttö painottuu mobiililaitteista kuunneltavaan musiikkiin tai elokuvan katsomiseen kannettavalla tietokoneella.
Erinomainen vaihtoehto pieneen tilaan on kohtuullisen pienikokoinen, mutta silti äänenlaadultaan laadukas kaiutin, jonka voi siirtää helposti haluttuun paikkaan huoneessa tai tarvittaessa ottaa mukaan reissuun.
UE Megaboom soveltuu tähän tarkoitukseen mainiosti. Sylinterimäinen bluetooth-kauitin on paitsi näyttävän näköinen, myös äänenlaadultaan riittävä sekä musiikin kuunteluun että elokuvanautinnon ryydittäjäksi. Pyöreästä muotoilusta on etua, sillä kaiuttimen ääni soi 360 asteen säteellä.
Megaboom kestää hieman rajumpaakin käyttöä, sillä sen pinta hylkii tahroja. Lisäksi kaiutin on vesitiivis. Ominaisuudesta on hyötyä esimerkiksi mökkeily- ja retkeilykäytössä. Yhdellä latauksella Megaboomissa riittää virtaa 20 tunnin käyttöön.
Megaboomin voi ”parittaa” toisen vastaavan kaiuttimen kanssa, jolloin musiikin saa kuulumaan stereona. Yhteiskäyttö parantaa huomattavasti äänentoiston laatua ja tehoa.
Megaboomin asetuksia voi muuttaa mobiilisovelluksella, joka on saatavissa iPhonelle ja Android-laitteisiin. Sovellus tarjoaa taajuuskorjaimen, etäkäynnistyksen ja herätystoiminnon.
Kaiuttimen saa mustana, punaisena, sinisenä ja violettina.

​

Sony SRS-X55
Hinta 210 €

Sonyn vastine Megaboomille on niin ikään bluetooth-yhteydellä toimiva SRS-X55, joka on mallisarjansa isoin kaiutin. Sony on parantanut bluetooth-äänentoiston laatua. Tähän on päästy LDAC-audioteknologialla, joka mahdollistaa kolminkertaisen datamäärän siirtämisen aikaisemmin käytössä olleeseen tekniikkaan verrattuna.  Tämän seurauksena basson ja kirkkaiden äänien laatu on kohentunut.
SRS-X55 -kaiuttimen maksimiteho on 30 wattia. Kaiuttimessa on kaksiosainen passiivielementti. Akussa riittää potkua noin kymmenen tunnin kuunteluun yhdellä latauksella. Sonyn kaiutin on saatavissa mustana, valkoisena ja punaisena.

​

Bang&Olufsen A2
Hinta 349 €

B&O:n A2-kaiutin on saanut erinomaisia arvosteluita äänenlaadustaan. Valmistajan premium-imagoon nähden hinta ei kuitenkaan ole päätä huimaava. Kyseessä on tanskalaisvalmistajan ensimmäinen mobiilikaiutin.
B&O on kiinnittänyt huomiota kaiuttimensa helppoon liikuteltavuuteen. Siinä on valmis kantokahva, minkä ansiosta äänentoisto kulkee mukana esimerkiksi mökkireissulla. A2 on erittäin ohut, mikä helpottaa sen sujauttamista laukkuun. Toisaalta painoa on hieman yli kilo, mikä on enemmän kuin monella muulla mobiilikaiuttimella. 
Yhdellä latauksella kaiuttimessa riittää virtaa 24 tunniksi. Rannalle A2:sta ei kannata ottaa, sillä se ei kestä vettä. Kaiutin on myös hyvin altis hiekalle.
A2 on saatavilla kullan, vihreän ja mustan värisenä.
Äänenlaadultaan A2 noudattaa B&O:n linjaa. Kaiutinelementit on asennettu molemmille puolilla, minkä ansiosta ääni jakautuu hyvin huoneen eri suuntiin. 

Isompaan tilaan

Jos tarvitset kotiisi äänentoiston, joka huomioi kunkin käyttäjän henkilökohtaiset tarpeet, monihuonejärjestelmä on oikea ratkaisu. Se on tarkoitettu käyttäjälle, joka haluaa jakaa musiikkia useampaan huoneeseen joko samanaikaisesti tai kuhunkin kaiuttimeen erikseen käyttäjän omasta äänilähteestä.

​

Samsung Multiroom
Hinnat: M3 199 €, M5 299 €, M7 399 €

Monihuonejärjestelmän etuna on se, että samaan aikaan kun aikuiset kuuntelevat olohuoneessa omia suosikkikappaleitaan, lapset voivat soittaa omaa musiikkiaan omissa huoneissaan. Monessa perheessä tämä voi helpottaa musiikin kuuntelun järjestämistä.
Multiroom tuklee Spotify Connect -toimintoa. Ominaisuus mahdollistaa musiikin toistamisen suoraan vahvistimen kautta, jolloin mobiililaitteella vain ohjataan vahvistimen toimintaa. Aikaisemmin Spotifya käytettiin suoraan puhelimesta tai tabletista, jolloin sen piti sijaita lähellä musiikkia vastaanottavaa laitetta.
Multiroom-järjestelmään on tarjolla kolme eri kokoista kaiutinta. Jokaisen kaiuttimen voi parittaa soimaan yhdessä, jolloin tilaan saadaan lisää äänentoistotehoa. Käyttäjän kannalta hyvä puoli on se, ettei musiikin kuuntelu katkea esimerkiksi puhelun vastaanottamiseen. Mobiililaitteella voi käyttää myös muita toimintoja samaan aikaan kuuntelun kanssa.
Multiroom-järjestelmän asentaminen vaatii wifi-yhteyden. Kaiuttimet tunnisrtavat yhteyden ja ilmoittavat selkeästi, kun verkkoyhteys on luotu. Erillistä keskusyksikköä ei tarvita. Järjestelmää ohjataan mobiilisovelluksella. Sovelluksesta käsin voi vaihtaa musiikin päälle eri huoneisiin tai yhdistää kaiuttimia toistamaan musiikkia samasta lähteestä. Sovellus on tarjolla App Storessa ja Google Playssa.

​

Sonos
Hinnat: Play:1 199 €, Play:3 299 €, Play:5 399 €, Connect 349 €, Connect:Amp 549 €, Playbar 699 €, Sub 699 €, Bridge tukiasema 49 €, Boost tukiasema 99 €

Sonos on monihuonejärjestelmien pioneeri. Yhtiö toi ensimmäisenä markkinoille monihuonekaiuttimet yli kymmenen vuotta sitten.
Sonoksen valttina on hifi-tasoinen äänenlaatu ja helppo asennus. Järjestelmän voi kytkeä siten, että se luo oman verkon. Kaiuttimet voidaan yhdistää myös kodin omaan langattomaan sisäverkkoon. Asennus on valmis muutamassa minuutissa.
Sonos tukee suurinta osa kaikista tunnetuista musiikin suoratoistopalveluista. Listalla ovat muun muassa Spotify, Amazon Music ja Napster.
Sonoksen erikoisuutena on tuki muille fyysisille musiikkilähteille. Järjestelmän kaikissa laitteissa on linjasisääntulo erilliselle lähteelle kuten cd- tai lp-soittimelle. Lp-soittimen äänen voi tämän jälkeen siirtää soimaan muissa huoneissa. Äänenvoimakkuuden tasoa voi muuttaa huonekohtaisesti tai yhtäaikaisesti kaikissa kaiuttimissa. Sonos-järjestelmä tukee 32 erillistä huonetta.
Toinen erikoisuus on helppo siirto musiikin toistosta tv-äänentoistoon. Jos käyttäjä kuuntelee musiikkia ja haluaa vaihtaa lennosta tv:n ääneen, kaiuttimet tunnistavat vaihdon automaattisesti.

Kotiteatteri ilman lisäkaiuttimia

Jos haluat oikaista kaiutinten asennuksessa, on soundbar hyvä ratkaisu. Kyseessä on nimensä mukaisesti kaiutinpalkki, joka asennetaan television eteen. Lisäksi järjestelmässä on usein langaton subwoofer.

​

Bose CineMate 130
Hinta 1699 €

Bosen 3,5-kiloinen kaiutinpalkki ei ole markkinoiden halvimpia, mutta tarjoaa erinomaisen äänenlaadun kotiteatterikäytössä. Kotiteatterikäytössä paras lopputulos saadaan useimmiten erillisillä takakaiuttimilla, joiden asennus voi vaatia aikaa ja hermoja. Soundbarin ideana on toistaa ääni säteilyelementeillä huoneen eri osiin ja matkia näin erillisten takakaiuttimien äänentoistoa.
Cinematessa on kuusi sisäänrakennettua äänisäteilyelementtiä. Keskiosa toistaa elokuvan dialogin ja sivukaiuttimet vastaavat tehosteista. Ennen käyttöä kaiutinpalkki säädetään tilaan sopivaksi Bosen kalibrointijärjestelmällä. Palkin voi asentaa myös seinään.
Langaton bassoyksikkö ei vaadi toimiakseen erillistä vahvistinta. Sen voi sijoittaa huoneessa lähes mihin tahansa, sillä kantama on yhdeksän metriä.
Cinematen kautta voi kuunnella myös musiikkia wifi-verkossa. Toiminto vaatii erikseen myytävän sovittimen.

​

Samsung HW-H7501
Hinta 750 €

Samsungin soundbarissa on kiinnitetty huomiota myös muotoiluun. Kaareva muotokieli on levinnyt televisioista valmistajan uuteen kaiutinpalkkiin. Muotoilullisesti se sopiikin hyvin esimerkiksi kaarevan taulu-tv:n eteen. Kaarevalla muodolla haetaan entistä parempaa kuuntelukokemusta. Ideana on suunnata ääni paremmin kuulijan korvia kohti. Kaiuttimen kokonaisteho on 320 wattia.
Järjestelmään kuuluu kaiuttimen lisäksi langaton subwoofer. Kaiuttimessa on sisäänrakennettu tyhjiöputkivahvistin. Järjestelmän voi käynnistää älypuhelimella bluetooth-yhteyden avulla. Kaiutinpalkin voi yhdistää langattomasti televisioon SoundConnect-tekniikan avulla. Ominaisuus toimii uusimmissa Samsungin tv-malleissa.