Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iPadOS 14 tuo iPadeille räätälöityjä uudistuksia

Applen iPadeille tänään esittelemä iPadOS 14 sisältää iOS 14:n uudistukset mutta myös räätälöityjä uudistuksia iPadeille.

iPadOS 14:n odotetaan tulevan saataville tavalliseen tapaan syksyllä. Ensimmäisenä Apple julkaisee uusista ohjelmistoista nyt beetatestiversiot rekisteröityneille sovelluskehittäjille, mitä seuraa julkisesti saatavilla oleva beeta lähiaikoina.

iPadOS 14:ssä mukana ovat iOS 14:n tavoin muun muassa uudistetut erikokoiset widget-pienoissovellukset.

iPadOS 14 tulee saataville iPad Air 2:lle ja uudemmille, kaikille iPad Pro -malleille, iPadin 5. sukupolvelle ja uudemmille sekä iPad mini 4:lle ja uudemmille.

Uudistettu käyttöliittymä sivupalkilla monissa sovelluksissa

Monet Applen alkuperäissovellukset saavat iPadOS 14:ssä uudistetun käyttöliittymän, joka sisältää uutena lisäyksenä sivupalkin. Näin sovellukset hyödyntävät paremmin iPadien suurempaa näyttöä.

Sivupalkin saavia sovelluksia ovat Kuvat, Tiedostot, Muistiinpanot, Kalenteri ja Apple Music.

Lisäksi sovelluksissa on myös uudistettu työkalupalkkeja yksinkertaisemmiksi ja lisätty uusia avautuvia valikoita.

 

 

Pienemmät puheluilmoitukset

Tähän asti sekä iOS:llä että iPadOS:llä saapuvat puhelut ovat vallanneet koko näytön mutta jatkossa näin ei enää ole, vaan tieto saapuvasta puhelusta näkyy pienikokoisempana ilmoituksena silloin kun laitetta jo valmiiksi käytetään.

Uudistettu haku

Apple on uudistanut iPadOS 14:ssä käyttöjärjestelmän hakutoiminnon huomattavasti älykkäämmäksi. Kyseessä on nyt universaali haku, joka toimii hyvin niin yhteystietojen, asiakirjojen, sovellusten kuin verkkosivujenkin avaamisen osalta.

Myös haku on käyttöliittymältään aiempaa kompaktimpi eikä enää valtaa koko näyttöä.

Apple Pencil

Myös iPadien tukema Apple Pencil -kynä saa uusia ominaisuuksia.

Merkittävin päivitys on käsin kirjoittamisen tunnistaminen kaikissa eri käyttöjärjestelmän tekstikentissä. Tuettuna on tältä osin aluksi englanti ja kiina kielinä.

Lisäksi Apple Pencilin käyttö erilaisten muotojen tarkkaan piirtämiseen on aiempaa helpompaa, sillä järjestelmä osaa älykkäästi suoristaa muodot suoralinjaisiksi.

Päivitetty ARKit parempiin lisätyn todellisuuden sovelluksiin

Apple vie jälleen kerran myös lisätyn todellisuuden sovelluksia eteenpäin ARKitin uudella 4-versiolla, joka tuo mukaan uuden Depth API -rajapinnan joka hyödyntää viimeisimmän sukupolven iPad Pro -laitteiden sisältämää LiDAR-skanneria.

Depth API -rajapintaa voidaan sovelluksissa hyödyntää esimerkiksi tarkkojen kehon mittojen keräämiseen virtuaalisten vaatteiden sovitussovellusten kehittämiseksi tai sisustussovelluksessa eri värien kokeilemiseen realistisesti seinille.

Ja lisäksi iOS 14:n uudistuksia

Kuten jo edellä mainittu, iPadOS 14 sisältää myös käytännössä kaikki iPhonen iOS 14:n uudistukset.