Testissä Asus ZenFone 6: Erittäin vahva vaihtoehto 500-600 euron älypuhelimeksi

Asuksen ZenFone-älypuhelimet ovat jo aiemmin panostaneet hinta-laatusuhteeseen ja vahvaan akunkestoon. Huippupuhelinten kärkikastia haastamaan pyrkivä Asus ZenFone 6 tarjoaa edeltäjien esittelemien etujen lisäksi tällä hetkellä markkinoilla täysin poikkeuksellisen kääntyvän kaksoiskameraratkaisun.

ZenFone 6 on lisäksi varustettu kattavasti tehokkaalla Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiirillä, 6,4 tuuman lovettomalla näytöllä, stereokaiuttimilla, 3,5 millimetrin kuulokeliitännällä USB-C:n lisäksi sekä 5 000 milliampeeritunnin akulla.

Ominaisuuksillaan ZenFone 6 heittää siis kovan haasteen lähes kaikille Android-huippupuhelimille.

Asus Zenfone 6.
Asus Zenfone 6.

Asus ZenFone 6 tuli myyntiin Suomessa 25. toukokuuta, ja saatavilla on kaksi värivaihtoehtoa, hopea Twilight Silver ja musta Midnight Black, jollaisen saimme testattavaksemme. Rakenteeltaan ZenFone 6 on kyljiltä alumiinia ja takaa sekä edestä lasia.

Muistivaihtoehtoja ZenFone 6:sta on tarjolla kolme:

 • ZenFone 6, 6 + 64 Gt: 499 €
 • ZenFone 6, 6 + 128 Gt: 559 €
 • ZenFone 6, 8 + 256 Gt: 599 € (Twilight Silver vain Powerilta ja Asus eShopista)
ZenFone 6:n värivaihtoehdot.
ZenFone 6:n värivaihtoehdot.

Asus ZenFone 6:n tekniset tiedot

 • Värivaihtoehdot: Midnight Black, Twilight Silver
 • Lasi-alumiinirakenne
 • 6,4 tuuman loveton IPS LCD -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella, HDR10 -tuki, 600 nitin enimmäiskirkkaus, Gorilla Glass 6 -lasi, näyttö-runkosuhde 92 %
 • Sormenjälkilukija takana
 • Takaa myös eteen kääntyvä Flip Camera -kameraratkaisu
  • 48 megapikselin pääkamera Sony IMX 586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,79-aukolla, 79 asteen laajakulma ja 26 mm polttoväli (tallentaa kuvia oletuksena neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin koossa ja 1,6 mikronin pikselikoolla), myös lasertarkennus
  • 13 megapikselin ja 125 asteen ultralaajakulmakamera, 11 mm polttoväli
  • 2x LED -kuvausvalo
  • Videokuvaus 4K 30 / 60 fps pääkameralla, 4K 30 fps ultralaajakulmakameralla, lisäksi 1080p 30 / 60 fps ja 720p 30 fps, hidastuskuvaus 1080p 240 fps ja 720p 480 fps
 • Stereokaiuttimet (NXP TFA9874 -vahvistimilla) ja kaksi mikrofonia
 • LED-ilmoitusvalo
 • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
 • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
 • 64, 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.1)
 • Muistikorttipaikka (erillinen, ei jaettu SIM-kortin kanssa, tuki 2 teratavuun asti)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, FM-radio
 • GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / QZSS (L1+L5) -paikannus
 • USB-C ja 3,5 mm -liitännät
 • DTS Headphone:X 7.1 -tilaääni kuulokkeilla
 • 5 000 milliampeeritunnin akku
 • Qualcomm Quick Charge 4 -pikalataus
 • Mitat 159,1 x 75,44 x 9,2 millimetriä
 • Paino 190 grammaa
 • Android 9 Pie + Asus ZenUI 6 -ohjelmisto
ZenFone 6:ssa on perinteinen sormenjälkilukija takana. Lukijan toiminta on nopeaa ja luotettavaa.
ZenFone 6:ssa on perinteinen sormenjälkilukija takana. Lukijan toiminta on nopeaa ja luotettavaa.

Hyvää Asus ZenFone 6:ssa

 • Erinomainen hinta-laatusuhde. ZenFone 6 on hinnoiteltu kilpailukykyisesti. Qualcommin Snapdragon 855 on tämän hetken parasta Androidilla, ja vähintään 6 gigatavua RAM-muistia riittää mainiosti käyttötarkoituksesta riippumatta.  Edullisimmillaan 499 euroa maksava ZenFone 6 on hintansa väärti.
 • Näppärä kamera. Kääntyvä kamera on ZenFone 6:n katseenvangitsija, joka myös toimii mainiosti. 48 megapikselin pääkamera ja 13 megapikselin ultralaajakulmakamera tarjoavat korkean kuvanlaadun ja takakameran kuvausominaisuudet myös selfie-kuvia varten. Kuvaustiloja on runsaasti ja ne hyödyntävät kattavasti kameran kääntyvää rakennetta.
 • Hyvä akkukesto. ZenFone 6 sisältää kilpailijoihinsa verrattuna kookkaamman 5 000 milliampeeritunnin akun, joka tarjoaa mukavasti käyttöaikaa. Peruskäytöllä Asuksen lupailema kaksi vuorokautta on realismia, ja tehokäyttäjäkin pärjää aamusta pitkälle yöhön ongelmitta.
 • Yksinkertaisemmaksi päivitetty ZenUI. ZenUI-käyttöliittymää on vuonna 2019 uudistettu. Tätä nykyä se on kevyempi ja muistuttaa ulkoisesti eniten puhdasta Androidia tai OnePlussan OxygenOS:ää. Mukana ei ole mitään turhaa ja Asuksen omat lisäykset, kuten kattava tumma tila, ovat käteviä. Asus on lisäksi luvannut päivitystuen sekä ”Android Q:lle” että ensi vuoden ”Android R:lle”.

Huonoa Asus ZenFone 6:ssa

 • Muutamat puutteet. Muun muassa rakenteensa vuoksi Asus ZenFone 6:lla ei ole vesi- tai pölytiiviysluokitusta, ja myös langaton lataus puuttuu. Kamerakokonaisuus puolestaan ei sisällä joidenkin kilpailijoiden tarjoamaa optista kuvanvakainta tai optista zoomia tuovaa telekameraa. Myöskään näyttö ei ole markkinoiden aivan parasta tasoa, vaikkei varsinaisesti huono olekaan.
 • Verkkaisempi kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus on ZenFone 6:lla astetta hitaampaa kääntyvän kameran takia. Kamera kääntyy kasvoja tunnistettaessa kuvaustilaa nopeammin, reilussa puolessa sekunnissa, mutta usein lukitusta avaavaa ja kiireistä käyttäjää päivässä kertyvät ylimääräiset odottelusekunnit saattavat turhauttaa.

Keskiössä kekseliäs kamera

Asus Zenfone 6:n erikoisuus on sen kääntyvä takakamera.
Asus Zenfone 6:n erikoisuus on sen kääntyvä takakamera.

Asus ZenFone 6:n selkein yksittäinen katseenvangitsija on sen kääntyvä Flip Camera. Kekseliään järjestelmän suurin valttikortti on se, että sama 48 ja 13 megapikselin kaksoiskamerakokonaisuus toimii myös etukamerana, mikä antaa mukavan edun kilpailijoihin verrattuna.

ZenFone 6:n 48 megapikselin pääkamera on varustettu Sonyn IMX586-kennolla, joka on läsnä myös esimerkiksi Honor View20:ssä ja hiljattain julkistetuissa OnePlus 7:ssa että OnePlus 7 Prossa. Myös ZenFone 6 tallentaa valokuvat oletuksena 12 megapikselin tarkkuudella neljä pikseliä yhdeksi yhdistämällä, millä saavutetaan 1,6 mikronin pikselikoko ja samalla parempi kyky tallentaa valoa kuviin. Kuvaaminen on toki mahdollista myös täydellä 48 megapikselin tarkkuudella.

Toinen kamera on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä ja tarjoaa 125 asteen laajakulmanäkymän. Ultralaajakulmakamera on kätevä erityisesti selfie-kuvissa, jolloin myös itse kuvattuihin valokuviin saa mahtumaan laajan näkymän.

ZenFone 6 ei kuitenkaan sisällä erillistä telekameraa, eikä mukana näin ole optista zoomia.

Takaa katsottuna kamerakokoonpano näyttää jokseenkin tavalliselta.
Takaa katsottuna kamerakokoonpano näyttää jokseenkin tavalliselta.

ZenFone 6:n kamera on varustettu saranamekanismilla, joka muuttaa takakameran etukameraksi aina haluttaessa. Kamera käännähtää automaattisesti eteen noin sekunnissa, ja Asuksen mukaan mekanismi kestää vähintään 100 000 käyttökertaa, eli esimerkiksi 28 käännähdystä vuorokaudessa viiden vuoden ajan. Testirupeaman aikana itse kameramekanismi ei aiheuttanut minkäänlaista huolta, vaan kaikki toimi luvatusti. ZenFone 6 osaa myös tunnistaa putoavansa, jolloin kääntyvä Flip Camera sulkeutuu automaattisesti.

Liikkuvat osat älypuhelimissa arveluttavat aina, niin myös ZenFone 6:n tapauksessa. Ilahduttavasti kamerajärjestelmä vaikuttaa kuitenkin hieman pitemmänkin testausrupeaman perusteella jämäkältä ja laadukkaalta, mikä on omiaan lisäämään luottamusta sen kestävyyteen.

ZenFone 6:n kamera on monipuolinen, mitä tässä hintaluokassa jo vaaditaankin. Tavallisten valokuva- ja videotilojen lisäksi saatavilla ovat omat kuvaustilansa intervallikuvaukselle, hidastetuille videoille 240 ruudun sekuntinopeudella, henkilökuville, panoraamoille ja yöllisille olosuhteille. Kääntyvää kameraa hyödynnetään eritoten erityisessä liikeseuranta-tilassa, jossa kamera seuraa videota tallennettaessa automaattisesti kuvattavaa kohdetta. Tila toimii mallikkaasti, eivätkä muut älypuhelimet tarjoa mitään vastaavaa. Kääntyvä kamera ei ole kohdetta seuratessaan erityisen nopea liikkeissään, mutta muutoin ominaisuus on varsin näppärä.

Parhaimmillaan kääntyvän kameran automaattinen hyödyntäminen on panoraamatilassa. Panoraamakuvia voi ZenFone 6:lla kuvata automaattisesti, jolloin kamera kääntyy itsestään hitaasti 180 astetta. Kun puhelimen asettaa tasaiselle jalustalle kuvaamisen ajaksi, on tuloksena erittäin korkealaatuisia ja tarkkoja panoraamakuvia, joita on ilo katsella.

Kameran voi manuaalisesti säätää mihin kulmaan hyvänsä.
Kameran voi manuaalisesti säätää mihin kulmaan hyvänsä.

Kameran kääntömekanismia voi hallita myös manuaalisesti virtuaalisella kameran kääntöpainikkeella. Kameratilassa äänenvoimakkuudensäädin on oletuksena asetettu ohjastamaan Flip Cameraa, jonka voi täten helposti asettaa mihin kulmaan tahansa parin asteen tarkkuudella. Kääntömekanismin yhteyteen voi myös asettaa yhden kolmesta äänitehosteesta, jotka tekevät selfie-kuvien ottamisesta astetta eeppisempää.

Lähes kaikki kuvausominaisuudet ja -tilat ovat käytettävissä aina, oli kamera käännettynä eteen tai taakse. Poikkeuksen muodostavat ymmärrettävästi liikeseuranta- ja panoraama-tilat, jotka ovat saatavilla vain Flip Cameran toimiessa takakamerana.

Asus ZenFone 6:n kekseliäs kamerakokoonpano toimii hyvin myös käytännössä. Valokuvattaessa on oletusasetuksena HDR+-tila, joka tarvittaessa kytkee HDR:n (High Dynamic Range) päälle tai pois. Tuloksena on useimmiten kuvia, joissa yksityiskohdat ovat teräviä ja kohina lähes olematonta. Mukana on myös HDR++-tila erittäin haastavia olosuhteita varten. Kuvanlaatu vaikuttaa parhaalta 12 megapikselin tarkkuudella, vaikka 48 megapikselin kuvissa ei niissäkään ole suurempaa moitteen sijaa.

Kamera tuottaa parhaimmillaan loisteliaita selfie-kuvia.
Kamera tuottaa parhaimmillaan loisteliaita selfie-kuvia.
Kameran käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja opastaa kuvaajaa. Myös manuaalitila on monipuolinen.
Kameran käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja opastaa kuvaajaa. Myös manuaalitila on monipuolinen.

Hämärässä ZenFone 6 ei erityisesti loista, mutta suoriutuu kuitenkin mukiinmenevästi. Yksityiskohtia tallentuu edelleen mukavanlaisesti, mutta valokuvat ovat jonkin verran pehmeämpiä kuin suotuisissa olosuhteissa. Sama koskee myös videoita. Erillinen yötila nostaa kuvien laatua hieman, joten sitä kannattaa kokeilla, vaikka ilta-aurinko vielä kajastaisikin taivaanrannasta.

ZenFone 6:n ultralaajakulmakamera pärjää sekin mallikkaasti päivänvalossa. Laajasta 125 asteen kuvakulmasta huolimatta yksityiskohdat kuvissa eivät juuri vääristy, ja vaikka kuvanlaatu ei pääkameran tasolle ylläkään, on ultralaajakulmakamerakin ehdottomasti käyttökelpoinen. Kuten alla olevista esimerkkikuvista näkyy, mahtuu laajakulmaotokseen huomattavan paljon enemmän sisältöä, mikä on kätevää etenkin omakuvia ikuistettaessa.

ZenFone 6:n pääkameralla otettu valokuva.
ZenFone 6:n pääkameralla otettu valokuva.
Sama tilanne 125 asteen ultralaajakulmalinssin lävitse.
Sama tilanne 125 asteen ultralaajakulmalinssin lävitse.

Erityisten kuvausominaisuuksien lisäksi ZenFone 6:n kääntyvä kamerajärjestelmä tarjoaa merkittävän edun runsaasti selfie-kuvia harrastavalle. Sama 48 + 13 megapikselin kamerakokoonpano on saatavilla myös selfieitä kuvattaessa, ja erinomainen ja tarkasti kuvattavan kohteen rajaava muotokuvatila toimii mallikkaasti myös tällöin. Lisäksi ZenFone 6 on niitä harvoja älypuhelimia, joiden ”etukamera” tarjoaa jo mahdollisuuden 4K-kuvaukseen 60 ruudun sekuntitahdilla. Selfiekamerana ZenFone 6 on sekä valokuvia että videoita kuvattaessa ehdottomasti hintansa väärti ja monipuolisuudessaan hintaluokkansa valtias.

Toistaiseksi Asus ZenFone 6:n kamera edustaa markkinoilla uusinta uutta, mutta erilaiset kääntyvät kamerat yleistynevät tulevaisuudessa vauhdilla. Esimerkiksi Samsungilta odotetaan samankaltaisia ratkaisuja muun muassa tulevassa Galaxy A80 -älypuhelimessa.

Kokonaisuutena kääntyvä kamera tarjoaa käyttäjille monenlaisia etuja ilman merkittäviä haittoja. Ensinnäkin näyttöreunukset saadaan pidettyä mahdollisimman ohuina, eikä mielipiteitä jakavalle lovellekaan ole tarvetta, kun sama kamera toimii sekä takana että edessä. Toisaalta liikkuvat osat tarkoittavat, että ZenFone 6 ei kestä vettä samalla tavalla kuin osa kilpailijoistaan, mikä kannattaa ottaa huomioon. Kamera kääntyy takaa eteen ripeästi vajaassa sekunnissa, joten odottelu ei käyttökokemusta haittaa.

Asus ZenFone 6 – markkinoiden yllättäjä?

ZenFone 6:ssa on 6,4-tuumainen LCD-näyttö.
ZenFone 6:ssa on 6,4-tuumainen LCD-näyttö.

Asus ZenFone 6 on älypuhelinmarkkinoiden villi kortti kesälle 2019. Sen tarjoama hinta-ominaisuussuhde on houkutteleva, eikä varsinaisia heikkouksia juuri ole. 499 euron lähtöhinta tekee siitä yhden edullisimmista älypuhelimista Qualcommin Snapdragon 855 -huippujärjestelmäpiirillä, ja suorituskyky on sen mukainen – ZenFone 6 selviää vaativammassakin käytössä ongelmitta.

Mahdollinen kompastuskivi on ZenFone 6:n näyttö. Kookas 6,4-tuumainen ja 19,5:9-kuvasuhteen näyttö on Asuksen mukaan toteutettu LCD-teknologialla hinnan pitämiseksi aisoissa. Ratkaisu on ymmärrettävä, mutta ikävä kyllä näytön värintoisto ei todenmukaisuudessaan yllä joidenkin AMOLED-näyttöisten kilpailijoiden tasolle. Erot ovat pieniä, mutta ne kyllä huomaa, kun kahta älypuhelinta vertailee vierekkäin. Lisäksi ZenFone 6:n tarjoama enimmäiskirkkaus on suhteellisen alhainen, mikä tarkoittaa, että kesän kirkastuessa ulkokäyttö saattaa hankaloitua. Ongelmat näytön osalta eivät ole suuria, mutta kaikesta huolimatta maininnan arvoisia.

ZenFone 6:n painikkeet ovat puhelimen oikealla kyljellä. Ylimpänä pienikokoinen Smart-näppäin.
ZenFone 6:n painikkeet ovat puhelimen oikealla kyljellä. Ylimpänä pienikokoinen Smart-näppäin.
Mukana on myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä puhelimen alareunassa. USB-C-liitännän toisella puolella on kaiutin.
Mukana on myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä puhelimen alareunassa. USB-C-liitännän toisella puolella on kaiutin.

Erikoisen ja toimivan kameraratkaisunsa lisäksi ZenFone 6 sisältää myös kolmannen fyysisen painikkeen, Smart-näppäimen, joka on sijoitettu puhelimen oikealle laidalle äänenvoimakkuuden säätimen ja virtapainikkeen yläpuolelle. Näppäin on oletuksena valjastettu Google Assistant -käyttöön (Suomessa siis käytännössä Google-sovellus), mutta sille voi myös asettaa omat toimintonsa yksittäiselle painallukselle, kaksoispainallukselle ja painettuna pitämiselle. Vaihtoehtoja ovat muun muassa ilmoitusten hallintaan liittyvät toiminnot sekä kameran käynnistäminen, mutta ikävä kyllä itse valittua sovellusta Smart-näppäimellä ei jostakin syystä voi avata.

Uudistettu ZenUI on sujuva ja helppokäyttöinen. Oikealla valinnat Smart-painikkeen toiminnoiksi.
Uudistettu ZenUI on sujuva ja helppokäyttöinen. Oikealla valinnat Smart-painikkeen toiminnoiksi.

Mahdollisia vaihtoehtoja ZenFone 6:lle ovat esimerkiksi 549 euron OnePlus 7 ja hinnaltaan jo jonkin verran alle 500 euron painunut Honor View20. Kummatkin tarjoavat rahtusen paremman näytön, mutta akunkestossa ZenFone 6 vetää pidemmän korren. Lisäksi ZenFone 6:n kamera on kyvykkäämpi, eivätkä haastajat tietenkään pysty vastaamaan kääntyvän kameran tarjoamiin erikoisuuksiin.

Kääntyvällä kameralla varustettuja haastajia ei toistaiseksi ole saatavilla. Oppo julkaisi Oppo N3 -älypuhelimen samankaltaisella järjestelmällä vuonna 2014, mutta nykypäivän vastineita ei yksinkertaisesti ole olemassa. Tuleva Samsung Galaxy A80 erilaisella periaatteella kääntyvällä kameralla lienee jonkin verran ZenFone 6:ta edullisempi, mutta sisältää heikomman järjestelmäpiirin ja sen myötä suorituskyvyn.

Kokonaisuutena Asus ZenFone 6 on älypuhelin, jota on helppo suositella. Poikkeava ja samalla toimiva kameraratkaisu, huippupuhelimen ominaisuudet ja edullinen hinta tekevät siitä mahdollisen yllättäjän puhelinmarkkinoilla. Vaikka Asus-puhelimet olisivatkin toistaiseksi jääneet itseltä huomaamatta, kannattaa laadukas ZenFone 6 ehdottomasti huomioida kesäisillä älypuhelinkaupoilla.

Arvostelun lopuksi vielä perinteiseen tyyliin muutamia esimerkkikuvia Asus ZenFone 6:n kääntyvällä kameralla. Kuvat on otettu automaattiasetuksilla, ellei toisin mainita. Kuvia tarkemmin tarkasteltaessa kannattaa huomata sisällönhallintajärjestelmän pakkaavan niitä runsaasti.

Kuvat alkuperäisinä ovat katseltavissa ja ladattavissa myös tässä Dropbox-kansiossa.

Pääkameran näkymä.
Pääkameran näkymä.
Ultralaajakulmakameran näkymä.
Ultralaajakulmakameran näkymä.

 

 

 

 

 

Erityinen HDR++-tila helpottaa esimerkiksi erityisen kirkkaissa olosuhteissa, jollaiset Leijonien kansanjuhlaankin saatiin.
Erityinen HDR++-tila helpottaa esimerkiksi erityisen kirkkaissa olosuhteissa, jollaiset Leijonien kansanjuhlaankin saatiin.
Bokeh-tyylinen kuvattavan kohteen ja taustan rajaus toimii Zenfone 6:lla todella hienosti.
Bokeh-tyylinen kuvattavan kohteen ja taustan rajaus toimii Zenfone 6:lla todella hienosti.