Älykellon valinta: Pitkän akkukeston urheilupainotteinen kello vai päivittäin ladattava älykkäämpi vaihtoehto?

Älykelloa valitessa tärkein yksittäinen päätös on siinä, minkä tyyppisen kellon mielii hankkia. Pääsuuntauksia on kaksi: On valmistajien omilla käyttöjärjestelmillä toimivia älykelloja, joiden akku kestää viikon tai kaksi. Toinen vaihtoehto ovat Samsungin tai Applen omat älykellot sekä Android Wear -käyttöjärjestelmällä toimivat vaihtoehdot.

Ne älykellot, joiden akku kestää parikin viikkoa ovat jo ennen älypuhelimien yleistymistä nähtyjen urheilukellojen perillisiä, joihin on urheilusuoritusten mittauksen lisäksi saatu mukaan älypuhelimien joidenkin toimintojen synkronointi kellon kanssa.

Vaikka tämäntyylisiä kelloja myydään myös yleisesti älykelloina, on niissä monesti hyvin vahva painotus nimenomaan liikuntaan liittyviin toimintoihin. Puhelimen ilmoitusten lukeminen, puheluihin vastaaminen ja musiikin toiston hallinta ovat yleisimpiä tällaisten kellojen muita toimintoja.

Katso esimerkiksi: Huawei Watch GT2 ja Garmin Vivomotive Style (Teknavi.com)

Etuina kestävyys ja edullisempi hinta

Pariviikkoisilla akuilla varustetut älykellot ovat selvästi edullisempia kuin päivittäin ladattavat mallit. Lisäksi ne ovat useammin esimerkiksi uimisen kestäviä ja ovat varustettu 5ATM- tai 10ATM-vedenkestävyydellä. Tämän takia ne sopivat paremmin urheiluun ja uinnin lisäksi niitä kehtaa käyttää rohkeammin huonossa kelissä.

Tämän tyylisten kellojen suosio johtuu todennäköisesti edullisesta hinnasta ja paremmasta soveltuvuudesta esimerkiksi vaellukselle tai muihin pitkiin urheilusuoritukseen, joiden mittaaminen voi viedä toisenlaisesta älykellosta akun äkkiä.

Samsung, Apple ja Android Wear

Samsung, Apple ja muutamat avoimelle Android Wear -käyttöjärjestelmälle tehdyt älykellot lienevät tunnetuimpia älykkäämpiä älykelloja, jotka toimivat yhdellä latauksella yleensä vuorokaudesta kahteen, mutta antavat paremman suorituskyvyn ja hieman enemmän toimintoja. Usein tällaiset kellot ovat myös hintavampia.

Miksi sitten päätyä tehokkaampaan älykelloon? Selkein syy päätyä tällaiseen suorituskykyisempään älykelloon on sen premium-luokkainen tuntu ja monipuolisemmat ominaisuudet. Jatkuvasti kelloon yhteyttä pitävä älykello tarjoaa enemmän mahdollisuuksia reagoida viesteihin ja jatkuvan yhteyden esimerkiksi Google Assistanttiin, Bixbyyn tai vastaavaan tekoälyavustajaan. Lisäksi tämänhetkiset kalleimmat mallit ovat toimintojen suhteen sen verran pitkällä, että ne toimivat itsenäisesti puhelimena ja niistä voi esimerkiksi toistaa suoraan musiikkia ottamatta puhelinta mukaan.

Katso esimerkiksi: Galaxy Watch Active 2 tai Apple Watch -sarja (Teknavi.com)

Älykkäämät älykellot saavat lisäksi uusia sovelluksia huomattavasti useammin, kuin urheilupainotteiset kellot, joiden yhteistoiminta puhelimen kanssa on hyvin vahvasti riippuvainen kellon valmistaneen yrityksen omasta ohjelmistosta ja sen toiminnoista, jotka harvemmin päivittyvät. Joissakin urheilukelloissa on esimerkiksi Spotify-integraatio tai mahdollisuus vastata viesteihin tietyillä esiasetuksilla, mutta kaiken kaikkiaan käyttö on rajoitetumpaa.

Jos oma kiinnostus älykelloon keskittyy vahvasti urheilusuoritusten mittaamiseen ja seuraamiseen, riittää urheilupainotteinen “vähemmän älykäs” älykello varmasti hyvin. Siinä kohtaa puhelimen ilmoitusten katsominen ja ehkä musiikin säätö voivat olla pieni mukava bonus. 

Varsinaista älykelloa kannattaa harkita, jos haluaa kokea enemmän teknisiä hienouksia ja kellolta syvemmän integraation oman puhelimen kanssa.

Lue: Näin toimii EKG-mittaus ja verenpaineen mittaus älykellossa

Kuvat: Valmistajat

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, InstagramistaTwitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:

Testi: Samsung Galaxy S20 Fan Edition: Loistava tehopuhelin hintatietoiselle ostajalle
Pikatesti: OnePlus 8 Pro on edelleen loistava lippulaiva
Testi: Samsung Dex – Puhelin tai tabletti taipuu jo hyvin työpöytäkäyttöön
Testi: Samsungin mobiililaitteiden pyhä kolminaisuus: Galaxy Watch 3, Galaxy Buds Live ja Galaxy Note 20 Ultra
Pikatesti: Samsung Galaxy Note 20 Ultra – Samsungin lippulaivaa koko rahalla