Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tätä ei kannata tehdä ratin takana – suomalaisista valtaosa tuomitsee

Ajon aikaiset häiriötekijät ovat tunnetusti suuri riski liikenneturvallisuudelle. Siitä huolimatta liikenteessä pelottavan monen kädessä tai korvalla voi nähdä puhelimen.

Liikenneturva kysyi suomalaisilta näkemystä kännykän käyttöön ajon aikana. Yli puolet (54 %) vastaajista näkivät tekstiviestin kirjoittamisen ja esimerkiksi sosiaalisen median käytön ajon aikana erittäin vakavana liikennerikkomuksena, ja vajaa kolmasosan (29 %) mielestä se oli vakava. Kokonaisuudessaan tämän toiminnan siis tuomitsee neljä viidestä suomalaisesta.

– Viestin kirjoittaminen tai lukeminen sekä somettelu tai tekstaaminen vievät katseen ja ajatukset pois liikenteestä useiden sekuntien ajaksi, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Puhelimeen puhumista ilman handsfree-laitetta ei koeta aivan yhtä pahan rikkeenä, mutta valtaosan mielestä sekin on tuomittavaa. Hieman yli puolet (56 %) vastaajista näkevät tämän erittäin vakavana tai vakavana rikkeenä. Etenkin handsfree-laitteiden kohdalla monesti tuntuu olevan kyseessä käyttäjän laiskuus. Järjestelmät ovat vakiovarusteena jo useissa uusissa autoissa, ja silti tämmöisilläkin autoilla ajavia kuljettajia näkee puhelin korvalla.

Samansuuntaisen tuomion saa myös liikennevaloissa somettelu. Hieman yli puolet (54 %) vastaajista pitää tätä erittäin vakavana tai vakavana rikkeenä. Liikennevaloissa seistessä kuljettajan on seurattava valojen vaihtumista sekä luonnollisesti olla varma edessä olevan suojatien tyhjyydestä.

Liikenneturva on aloittanut aiheeseen liittyen Kun ajat, aja -radiokampanjan. Tällä halutaan entisestään korostaa kuljettajien keskittymisen tärkeyttä liikenteeseen. Myös koulut alkavat tällä viikolla, ja liikenteessä on jälleen tuhansia lapsia ensimmäistä kertaa itsenäisestä. Tästä syystä kuljettajilta vaaditaan erityistä huomiota koulujen ja suojateiden ympäristössä.

Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy Liikenneturvan toimeksiannosta. Siihen vastasi 1 035 suomalaista, joista autoilijoita oli 79 %.

Kuvat: Liikenneturva

Lue myös:
Älypuhelinten käyttö heikentää jalankulkijoiden turvallisuutta
Räpläätkö puhelinta autossa ajon aikana? Tämä Nissanin varuste estää sen
Koulut alkavat tällä viikolla – liikenteessä jälleen tuhansia ensikertalaisia