Testissä Samsung Gear VR: Vau-efekti on taattu

Samsungin Gear VR -virtuaalilasit ovat olleet jo pidemmän aikaa käytännössä ainoa tapa tutustua VR-sisältöön, ellei mukaan lasketa halpoja pahvilaseja.

Gear VR eroaa tänä vuonna markkinoille tulevista Playstationin, Oculuksen ja HTC:n laseista siinä, että sen näyttönä käytetään Galaxy S6 -älypuhelinta. Näin ollen laseista ei ole mitään hyötyä käyttäjille, joilla ei ole Samsungin älypuhelinta.

Virtuaalitodellisuudesta povataan yhtä kovimmista digitrendeistä. Tänä vuonna käyttäjät pääsevät toden teolla tutustumaan virtuaalimaailmaan, kun lasien määrä kaupoissa lisääntyy.

Gear VR:n kohdalla kannattaa muistaa, että virtuaalikokemuksen laatua rajoittaa mobiililaitteen käyttö. Parempaa ja tarkempaa grafiikkaa voidaan odottaa esimerkiksi Oculus Rift -laseilla, jotka tulevat myyntiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Gear VR on kuitenkin erinomainen mahdollisuus tutustua virtuaalitodellisuuteen, varsinkin jos käyttäjän ei tarvitse ostaa laseja varten myös älypuhelinta. Graafisesti esimerkiksi eivät täytä vaativimman käyttäjän odotuksia mutta toisaalta vau-efekti syntyy enimmäkseen virtuaalimaailmasta, ei niinkään graafisesta ilmeestä.

Gear VR on suunniteltu yhteistyössä Oculuksen kanssa. Hyvä asia on, että sisältöä Gear VR:lle on jo varsin runsaasti. VR-sovelluksia löytyy Oculus Storesta jo reilusti yli 200 kappaletta. Mukana on etenkin pelejä, mutta myös videosovelluksia ja 360-kuvia maailman eri kolkista.

Gear VR:n opastaa ensimmäisellä kerralla käyttäjän lasien saloihin ja toiminnot oppii nopeasti. Valikoissa navigoidaan lasien oikealla puolella olevan kosketuslevyn avulla. Samaa levyä käytetään myös esimerkiksi peliohjaimena. Käyttöliittymä on helppo, mutta varsinkin pelien ohjaaminen tuntuu ajoittain hankalalta, kun käytössä ei ole pelikonsoleista tuttua ohjainta.

Pelaaminen on vain yksi virtuaalilasien käyttökohde. Valokuvat saavat virtuaalitodellisuudessa uuden merkityksen, kun kuvien maisemaa voi tarkastella päätä kääntämällä, ikään kuin olisi itse paikalla. Omia 360-valokuvia voi kuvata sopivalla kameralla, jotka yleistyvät vauhdilla. Samsung tuo oman 360-kameransa myyntiin lähitulevaisuudessa.

Virtuaalilaseja voi käyttää myös esimerkiksi puheenpitämisen opetteluun. Oculus Storesta löytyy Speaking Simulator, jonka avulla voi harjoitella puhumista virtuaalisen yleisön edessä.

Kuva: White Door Games

Testimme aikana ihastuimme etenkin peleihin EVE: Gunjack ja Dreadhalls, joista jälkimmäistä ei voi suositella heikkohermoisille. Lasten makuun sopivat esimerkiksi VR Karts: Sprint.

Gear VR on kokonaisuudessaan erinomainen tuote, joka tulee parantumaan jatkossa kun tekniikka kehittyy. Tässä vaiheessa laseja voi suositella lämpimästi kaikille Galaxy S6 -älypuhelimen omistajille.