Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Ensikokemukset Huawei P40 Prosta: Vakuuttaa erityisesti kamerallaan

Huawei julkisti tänään uuden P40-huippupuhelinkolmikkonsa. Perustiedot tänään julkistetuista P40:stä, P40 Prosta ja P40 Pro+:sta voit lukea toisesta artikkelistamme. Alla luomme ensikatsauksen lyhyen käyttökokemuksen perusteella P40 Pro -malliin.

Huippupuhelinten kolmikon lisäksi nimellisesti mallistoon kuuluvat myös huomattavasti edullisemmat P40 lite ja P40 lite E, jotka ovat kuitenkin ominaisuuksiltaan eri tasoa tänään julkistettujen huippupuhelinten kanssa. Julkaisimme jo myös arvostelun P40 litestä, joka tulee myyntiin tänään 26. maaliskuuta.

P40 Pro tulee myyntiin Suomessa 1 049 euron suositushinnalla. Myöhemmin kesällä myyntiin tuleva P40 Pro+ tarjoaa Prohon nähden kaksi telekameraa yhden sijaan, ja siinä periskooppikameran optinen zoom ylettyy jopa 10x-tasolle P40 Pron 5x:n sijaan.

Luonnollisesti P40 Pro on varustettu tehokkaalla teknologialla, 5G-tuella ja huippuunsa viritetyllä kamerakokoonpanolla.

Huawei P40 ja P40 Pro tulevat ennakkomyyntiin tänään 26. maaliskuuta ja saataville 6. huhtikuuta. P40 Pro+:n suositushinta Suomessa on 1 299 euroa ja tarkka päivämäärä myynnin aloitukselle vahvistuu myöhemmin. Puhelin on tulossa myyntiin kesän aikana.

Takaa lasipintaisten P40- ja P40 Pro -mallien Suomessa myyntiin tulevat värit ovat hopea, kristalli ja musta.

Kiinan ja Yhdysvaltain kauppanokittelun vuoksi asetetun kieltolistapäätöksen myötä Huawei P40 -malliston älypuhelimet julkaistaan ilman Googlen palveluita ja sovelluksia. Niiden sijaan puhelimissa on Huawein oma AppGallery-sovelluskauppa ja Huawei Mobile Services -taustapalvelut sovelluksille.

Laatua huokuva viimeistely ja kamerat markkinoiden kärkiluokkaa

Neloistakakamera vaikuttaa erittäin pätevältä.
Neloistakakamera vaikuttaa erittäin pätevältä.

Huawei P40 Pro on rakenteeltaan nykyajalle tyypillisesti lasinen sekä edestä että takaa rungon ollessa alumiinia. Laite on todella jämäkkä ja jopa yllättävän pienikokoinen suuresta näytöstä huolimatta. Ainakin hopea mattapintainen väri on pelkistetty ja heijastelee tyylikkäästi valoa, mutta nopeiten katse kiinnittyy kookkaaseen, rungosta aavistuksen kohoavaan takakamerakomponenttiin.

Huawei P40 Prossa on takana neljä kameraa. Pääkameran tarkkuus on 50 megapikseliä, ja 12 megapikselin telekamera on toteutettu jo viime vuoden Huawei P30 Pro -huippumallissa nähdyllä periskooppirakenteen. Rakenne mahdollistaa viisinkertaisen optisen zoomin sekä 10-kertaisen hybridizoomin. Digitaalisena zoomaus onnistuu 50-kertaisesti. Sekä pääkamera että telekamera tukevat myös optista kuvanvakausta.

Kameran käyttäminen on Huawei-käyttäjille tuttua, vaikka uusia ominaisuuksiakin on runsaasti.
Kameran käyttäminen on Huawei-käyttäjille tuttua, vaikka uusia ominaisuuksiakin on runsaasti.
Esimerkiksi Kaksoisnäyttö-tila tarjoaa tuoreita kuvakulmia.
Esimerkiksi Kaksoisnäyttö-tila tarjoaa tuoreita kuvakulmia.
Etukameroita onkaksi: pääkamera ja infapunasyvyyskamera.
Etukameroita onkaksi: pääkamera ja infapunasyvyyskamera.

Takana on lisäksi 40 megapikselin Cine-ultralaajakulmakamera automaattisella tarkennuksella sekä 3D ToF -syvyyskamera muun muassa etäisyyksiä hahmottamassa. Etukamera on 32-megapikselinen ja sen rinnalta löytyy infrapunaa hyödyntävä syvyyskamera.

Leica-yhteistyö jatkuu, luonnollisesti, P40 Pron kameroissa.

Tekoälyn merkitys on älypuhelinkameroissa korostunut viime vuosina, ja myös P40-sarjassa se on vahvasti esillä.

Puhelimissa on uusi liikkeen tunnistava ja ennustava tekoälyalgoritmi, joka ostaa tunnistaa ihmisen vartalosta liikkeet 30 pisteellä ja kasvoista jopa 90 eri pisteellä ja poimia kuvaan parhaan hetken. Esimerkiksi liikettä sisältävistä kuvista puhelin osaa valita tallennettavaksi sen hetken, jolloin ryhmäkuvan osallistujat hyppäävät ilmaan tai sen kun kuvassa näkyvät henkilöt hymyilevät. Tekoäly voi myös poistaa kuvasta jälkikäteen ylimääräisen ohikulkijan, heijastuksen tai varjot niin haluttaessa.

Myös tekoälyperusteista AIS-kuvanvakausta on parannettu. On mielenkiintoista nähdä pidemmässä testissä, kuinka kaikki uudet tekoälyominaisuudet käytännössä vaikuttavat kuvaukseen. Vielä toistaiseksi raapaisimme P40 Prolla vasta pintaa mutta toistaiseksi kokemus vaikuttaa lupaavalta.

Pääkamera.
Pääkamera.
Yötila toimii muutaman otoksen perusteella mainiosti.
Yötila toimii muutaman otoksen perusteella mainiosti.

Huawei on viime vuosina valmistanut erinomaisia kamerapuhelimia, ja ensivaikutelma P40 Prosta on todella vakuuttava. Kameran kyvykkyys todistetaan kunnolla vasta pidemmällä testijaksolla, mutta jo heti ensimmäiset otokset puhelimella olivat erinomaisia. Huawei P40 Pro nousee suurella todennäköisyydellä ainakin hyvin lähelle älypuhelinkameroiden kärkeä, jollei aivan piikkipaikalle.

Mukana on uusia kuvaustiloja esimerkiksi vedenalaiselle kuvaukselle. Lisäksi kuvaaminen onnistuu nyt myös kahdella takakameralla samanaikaisesti Kaksoisnäyttö-tilan avulla. Sekä etu- että takakamerat tukevat lisäksi videokuvausta korkealla 4K-tarkkuudella 60 ruudun sekuntinopeudella ja HDR+-laajasävyväreillä. Hidastuskuvaus onnistuu puolestaan jopa 7 680 ruudun tarkkuudella, ja myös hämärän videokuvauksen luvataan nousseen uudelle tasolle.

Ominaisuuksiltaan ja monipuolisuudeltaan Huawei P40 Pro vaikuttaa ensituntumalta olevan hyvin lähellä parasta, mitä älypuhelinkameroissa on toistaiseksi nähty.

Huippuominaisuudet muttei Googlen palveluita

Huawei P40 Pron takakuori on lasia.
Huawei P40 Pron takakuori on lasia.

Huawei P40 Pro on ominaisuuksiltaan älypuhelinmaailman ehdotonta eliittiä. Se sisältää Huawein oman Kirin 990 5G -järjestelmäpiirin, jollainen on nähty jo muun muassa Mate 30 Pro 5G:ssä loppuvuodesta 2019. Piirin ansiosta P40-sarjan huippukolmikko hyödyntää nykyisten Non-Standalone-tyyppisten 5G-verkkojen lisäksi myös tulevia Standalone 5G -verkkoja.

RAM-käyttömuistia on saatavilla 8 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia Suomen versiossa 256 gigatavua. Tallennusmuistia voi tarvittaessa laajentaa Huawein NM-muistikorteilla. Akkukapasiteetti on 4 200 milliampeerituntia, ja P40 Pro tukee 40 watin pikalatausta. Puhelimessa on myös grafeenipohjainen jäähdytys, jonka pitäisi pitemmälläkin käytöllä estää puhelimen turha lämpeneminen.

Huawei P40 Pron Overflow-näyttö tekee vaikutuksen sekä tarkkuudellaan että ulkomuodollaan. OLED-teknologialla toteutetun näytön reunat jatkuvat aavistuksen verran reunoille niin sivuilla, ylhäällä kuin alhaallakin, mistä Overflow-nimityskin kertoo. Kyljille kaartuvat näytöt aiheuttavat toisinaan vahinkokosketuksia, mutta muutaman käyttötunnin perusteella tämä ei ole ongelma P40 Prossa.

Näyttöön on integroitu myös sormenjälkilukija, jonka valoherkkyys on Huawein mukaan parantunut 50 prosentilla. Lukijan pitäisi toimintavarmuudellaan ja -nopeudellaan lähes vastata perinteisiä, kapasitiivisia lukijoita. Käyttökokemus ja -nopeus tuntuvatkin sujuvilta.

Google Play -kaupan korvaa Huawein AppGallery.
Google Play -kaupan korvaa Huawein AppGallery.

Huawei P40 Prosta tekee mielenkiintoisen myös se, mitä puhelimessa ei ole. Se julkaistaan tyystin ilman Google-sovelluksia ja -taustapalveluita myös Euroopassa, mikä vaikuttaa käyttöön monin tavoin. Googlen tarjonnan puuttumisen huomaa kenties helpoiten siitä, että tuttu Google Play -kauppa loistaa poissaolollaan, ja sen sijaan sovellukset ladataan Huawein omasta AppGallerysta. Myöskään esimerkiksi Maps-karttoja, Gmail-sähköpostia tai YouTube-sovellusta ei ole.

Huawein visio on, että AppGallery nousisi tulevaisuudessa varteenotettavaksi kolmanneksi suureksi sovelluskaupaksi Applen App Storen ja Google Playn rinnalle. Vielä toistaiseksi kaupan valikoima on huomattavasi kilpakaksikkoa rajatumpi, mutta sovellusten määrään odotetaan nopeaa kasvua. Myös suomalaisia sovelluksia on jo jonkin verran saatavilla, ja lisää pitäisi olla tulossa.

Mielenkiintoinen uutuus lippulaivakategoriaan

Huawei P40 Pro on kiintoisa uutuus.
Huawei P40 Pro on kiintoisa uutuus.

Huawei P40 Pro eroaa viimevuotisesta P30 Prosta monin tavoin. Luonnollisesti se sisältää tehokkaamman järjestelmäpiirin ja uutuutena 5G-tuen, mutta se on päivittynyt muiltakin osin. Sen näyttö on suurempi ja tarkempi, minkä lisäksi se tukee korkeampaa 90 hertsin virkistystaajuutta. Pöly- ja vesitiiviys on huippuluokassa vaadittavalla tasolla (IP68).

Myös kameraosastolla on jälleen menty eteenpäin. Käytettävissä on uusia toimintoja, ja määrällisestikin kameroita on enemmän – ja korkeammilla megapikselimäärillä. Kameroiden lukumäärä ja megapikselit eivät tunnetusti takaa menestystä, mutta P40 Pro vaikuttaa erittäin hyvältä myös tällä saralla. Pidempi testijakso kertoo vielä lisää.

Ulkoisesti Huawei P40 Pro on sievä, mutta ei muotoilultaan ja tyyliltään juuri poikkea massasta. Myös viime vuoden Huawei P30 -malleihin tutustuneet huomaavat varmasti yhdennäköisyyden, vaikka takakamera-alue onkin nyt aiempaa kookkaampi. Teknisesti kehitystä on kuitenkin tapahtunut, mikä nostaa odotuksia.

Huawei P40 Pro eroaa P40:stä monin tavoin. Se sisältää suuremman näytön (P40 Pro: 6,6″, P40: 6,11″), suuremman akun (P40 Pro: 4 200, P40: 3 800 milliampeerituntia), ja enemmän kameroita (P40 Pro: neljä takana, kaksi edessä, P40: kolme takana, kaksi edessä). Myös hintaeroa on toki reilut 200 euroa (1 049 vs. 799 euroa), ja esimerkiksi suorituskykynsä puolesta P40 Pro ja P40 ovat täysin yhteneväiset.

Ensituntuman perusteella Huawei P40 Pron suurin mahdollinen kompastuskivi on Google-palveluiden puuttuminen ja sovelluskaupan rajoittunut valikoima, jonka merkitys on tietenkin yksilöllistä ja tilanteen sovellusrintamalla odotetaan myös paranevan ajan myötä, kunhan Huawei on saanut houkuteltua sekä Suomessa että maailmalla kehittäjiä mukaansa.

Laitteena P40 Pro on erinomaisen tyylikäs, tehokas ja kamerakyvyiltään lupaava, ja erityisesti Huawein älypuhelimiin tykästyneille se tarjoaa vahvan vaihtoehdon uutta 5G-huippupuhelinta haettaessa.

Huawei P40 Pron tekniset tiedot

 • 6,58 tuuman reunoiltaan kaareva OLED-näyttö 19,8:9-kuvasuhteella ja 2640×1200 pikselillä (441 PPI), 90 hertsin virkistystaajuus, HDR10-tuki
 • Näytönalainen sormenjälkilukija ja 3D-kasvojentunnistus infrapunakameralla
 • Neljä takakameraa Leica-optiikalla
  • 50 megapikselin Ultra Vision -pääkamera 23 mm -polttovälillä, 1/1,28 tuuman RYYB-kennolla, 8-PDAF-automaattitarkennuksella, f/1,9-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 40 megapikselin ultralaajakulmakamera 18 mm -polttovälillä, 1/1,54 tuuman kennolla, PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla
  • 12 megapikselin periskooppitelekamera 125 mm -polttovälillä, 1/3,6 tuuman RYYB-kennolla, PDAF-automaattitarkennuksella, f/3,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
   • 5x optinen zoom, 10x hybridizoom, 50x digitaalinen zoom
  • 3D ToF -syvyyskamera
  • Huawei XD Fusion Engine
  • 4K-videokuvaus 30 tai 60 ruudun sekuntinopeudella, 7680 fps -hidastuskuvaus 720p-tarkkuudella
 • 32 megapikselin etukamera automaattitarkennuksella ja f/2,2-aukolla sekä infrapunasyvyyskamera
 • 3 mikrofonia
 • Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri
 • 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja NM-muistikorttipaikka (tuki 256 gigatavuun asti)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu NM-muistikorttipaikan kanssa) ja eSIM
 • 2G / 3G / 4G / 5G-mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 6+ / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / Galileo / QZSS -paikannus
 • USB-C-liitäntä
 • 4 200 milliampeeritunnin akku 40 watin Huawei SuperCharge -pikalatauksella ja 27 watin langattomalla latauksella, käänteinen langaton lataus
 • Mitat 158,2 x 72,6 x 8,95 millimetriä
 • 203 grammaa
 • Pöly- ja vesitiivis (IP68)
 • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio osana EMUI 10.1 -ohjelmistoa

Huawei P40 Pro+ -mallin erot P40 Prosta:

 • Kaksi telekameraa yhden sijaan, yhteensä viisi takakameraa
  • 8 megapikselin telekamera 80 mm -polttovälillä, 1/4,0 tuuman kennolla, PDAF-automaattitarkennuksella, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
   • 3x optinen zoom
  • 8 megapikselin periskooppitelekamera 240 mm -polttovälillä, RYYB-kennolla, PDAF-automaattitarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella
   • 10x optinen zoom, 20x hybridizoom, 100x digitaalinen zoom
 • 512 gigatavun tallennusmuisti
 • Jopa 40 watin vs. 27 watin langaton lataus
 • Keraaminen takapinta