Haittaohjelma kaappasi miljoonat Android-puhelimet louhimaan kryptovaluuttaa

Kryptovaluutat, etenkin Bitcoin, ovat saavuttaneet suurta suosiota viime vuosien aikana. Esimerkiksi Bitcoinin arvo nousi viime vuoden lopulla huimasti uusiin ennätyksiinsä. Kryptovaluuttojen louhiminen on niin ikään todella suosittua ja nyt hakkerit näyttäisivät kaapanneen miljoonia Android-puhelimia louhimaan kryptovaluuttaa, kertoo Malwarebytes Labs blogissaan. 

Malwarebytesin mukaan joiltakin sivuilta miljoonat puhelimet uudelleenohjattiin sivustolle, joka kaappasi puhelimet louhimaan kryptovaluutta Moneroa. Täyttä varmuutta Malwarebytes ei saanut kaappauksen aiheuttajasta, mutta tutkijat uskovat, että saastuneet sovellukset ja haitalliset mainokset ohjasivat käyttäjiä sivuille, jotka kaappaavat puhelimet.

Sivuilla, jotka kaappasivat puhelimet louhimaan kryptovaluutta Moneroa, saattoi tulla ilmoitus, jossa kerrottiin louhimisesta. Sen mukaan käyttäjän internet-käyttäytyminen on epäilyttävää ja sivusto louhii Moneroa, kunnes käyttäjä todistaa olevansa ihminen CAPTCHAn avulla. Malwarelabsin mukaan ennen CAPTCHAn läpäisyä puhelin louhii täydellä teholla kryptovaluuttaa.

Tarkkaa lukumäärää kaapatuista laitteista ei ole, mutta Malwarebytesin mukaan puhutaan miljoonista laitteista. Malwarebytesin mukaan löysi viisi domainia, jotka käyttivät samaa CAPTCHAa. Kahdella näistä on yli 30 miljoonaa kävijää kuukausittain – lähes miljoona kävijää päivittäin. Näiden perusteella on arvioitu kaapattujen laitteiden määrän olevan miljoonissa.