Mozilla Firefox -selaimesta tuli uusi selvästi nopeampi versio

Mozilla on julkaissut uuden merkittävän version Firefox-verkkoselaimestaan.

Uusi Firefox Quantum, versionumeroltaan Firefox 57, on Mozillan mukaan jopa kaksi kertaa aiempaa nopeampi kuin viime vuoden Firefox ja käyttää 30 prosenttia vähemmän muistia kuin Googlen kilpaileva Chrome-selain. Parannukset on saavutettu uudella selainmoottorilla.

Pinnan alla tapahtuneiden suorituskykyparannusten ohella Firefox Quantum uudistaa myös selaimen käyttöliittymää. Kosketusnäytöllä varustetulla Windows-tietokoneella käytettäessä käyttöliittymän elementit mukautuvat kokoaan kasvattaen kosketuskäyttöön.

Firefox Quantum -selaimessa on mukana myös oma näyttökuvatoiminto sekä mahdollisuus tallentaa sivuja Pocket-palveluun, jonka Mozilla osti aiemmin. Pocket-palvelun kautta voi esimerkiksi helposti palata lukemaan tallentamiaan artikkeleja vaikkapa puhelimella tai tabletilla. Kirjasto-ominaisuus Firefoxissa kokoaa yhteen Pocket-tallennukset, kirjanmerkit, historian, näyttökuvat ja lataukset yhteen paikkaan.

Luonnollisesti Firefox Quantum tukee yhä myös lisäosia, mutta kaikkia niistä ei ole päivitetty sen kanssa yhteensopiviksi.

Firefox Quantum on julkaistu Windows-tietokoneille, Applen Mac-tietokoneiden macOS:lle sekä Linuxille. Se on ladattavissa Mozillan verkkosivuilta. Osittain vastaavia uudistuksia tuovat versiot mobiililaitteille eli Androidille ja Applen iOS:lle ovat myös tulossa.

Firefox Quantum.
Firefox Quantum.