Tekoäly laittaa Windowsin uusiksi - uusi toiminto muistaa kaiken mitä näet ja teet tietokoneella

Windows 11:n uusi, valituille uusille tietokoneille tarjolle tuleva toiminto muistaa kaiken, mitä käyttäjä tietokoneellaan tekee.

Microsoftin kehittelemä uudistus hyödyntää tekoälyä.

Windows 11 -tietokoneet kirjaavat jatkossa muistiin kaiken, mitä käyttäjä on päivien, viikkojen ja kuukausien aikana tehnyt. Uuden Recall-toiminnon nimi viittaa muistamiseen, ja juuri siitä onkin kyse: ominaisuudella on helppo etsiä unohtuneita yksityiskohtia esimerkiksi aikanaan selatuista tiedostoista, jo käydyistä keskusteluista tai menneistä videokokouksista.

Recall-toiminnon aktivoituaan käyttäjä voi yksinkertaisesti kirjoittaa, mitä etsii, sillä Recall osaa tulkita ihmiskielen vivahteita esimerkiksi ChatGPT:n kaltaisten tekoälybottien lailla.

Toinen mahdollisuus on tarkastella kattavaa aikajanaa, joka käsittää käytännössä kaikki tietokoneella suoritetut toimenpiteet. Kyse on valokuvamuistin kaltaisesta ominaisuudesta, Microsoft kuvailee.

Pelkän tekstin ohella Recall osaa tutkia myös etäpalaverien ja katseltujen videoiden sisältöjä löytääkseen käyttäjän haluamat tiedot. Videoita ja puhetta käsitellessään ominaisuus hyödyntää Windows 11:n reaaliaikaista tekstitystoimintoa.

Recall-toiminnon aikajananäkymä.
Recall-toiminnon aikajananäkymä.

Uudistus on tulossa osaksi Windows 11 -ohjelmistoa, mutta kaikilla tietokoneilla se ei toimi. Sen sijaan se edellyttää aluksi Qualcommin uutta ja tehokasta Snapdragon X Elite -sarjan piiriä, joita käytetään niin kutsutuissa uusissa Copilot+ PC -tietokoneissa.

Piirivaatimuksen taustalla on X Elite -malliston sisältämä, tehokas neuroverkkolaskentayksikkö (NPU), joka vastaa tekoälyn edellyttämästä laskentatehosta.  Jatkossa myös AMD:n ja Intelin tuodessa markkinoille suorittimia, jotka kykenevät yli 40 biljoonaan laskutoimitukseen sekunnissa tekoälylaskennassa, laajenee muun muassa Recall-toiminnon tuki niihin.

Kaikki Recall-toiminnolla tehdyt haut ovat paikallisia, Microsoft kertoo, joten tietoturvasta ei tarvitse kantaa huolta. Halutessaan ominaisuuden voi myös poistaa käytöstä tai laittaa tauolle, minkä ohella sen voi asettaa jättämään huomiotta tietyt sovellukset.

Toistaiseksi Microsoft ei tarkalleen paljastanut, milloin uusi Recall-toiminto on määrä julkaista ensimmäisille tietokoneille.

Recall-toiminnon lisäksi Microsoft integroi muutenkin tekoälyä jatkossa entistä laajemmin ja tiiviimmin osaksi Windowsin käyttökokemusta.

Microsoftin mukaan hyödyntämällä tehokasta tekoälylaskentaa ja -malleja se tarjoaa uusia innovatiivisia kokemuksia suosituissa luovan työn sovelluksissa, kuten Paintissa ja Kuvat-sovelluksessa. Cocreator-ominaisuudella voi luoda uusia kuvia lähes reaaliajassa tekstipyynnöillä. Restyle Images -ominaisuudella voi puolestaan muuttaa omien valokuvien tyyliä Kuvat-sovelluksessa tekoälyn avulla. ”Copilot+ PC:n käyttäjät voivat luoda loputtomasti kuvia nopeasti ja maksuttomasti, muovata niitä mieleisikseen ja tallentaa suosikit omiin kokoelmiinsa”, Microsoft kertoo.

Copilot+ PC:eissä on myös Copilot-näppäin, jonka avulla on helppo aktivoida Copilot-tekoälyavustaja.

Lisäksi Copilot+ PC:t tukevat Live Captions -ominaisuudella reaaliaikaisia englanninkielisiä käännöksiä ja tekstityksiä mistä tahansa tietokoneella toistettavasta äänitiedostosta. Yli 40 eri kieltä tukevan ominaisuuden avulla voi luoda automaattisesti minkä tahansa live-lähetyksen tai tallenteen ääniraidasta englanninkielisen tekstityksen missä tahansa sovelluksessa tai videoalustassa, myös offline-tilassa.

Mukana on myös videopuheluihin uusia Windows Studio Effects -tehosteita.