Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Qualcomm julkisti Snapdragon Satelliten - kaksisuuntainen viestintä satelliittiyhteydellä tulossa ensimmäisiin älypuhelimiin tänä vuonna

Satelliittiyhteydet tulevat yhä useampiin älypuhelimiin vuoden 2023 aikana.

Qualcomm on julkistanut uuden Snapdragon Satellite -ratkaisun, jonka myötä satelliittiyhteyksien hyödyntäminen älypuhelimissa laajenee jatkossa.

Satelliittiyhteydet älypuhelimissa ovat olleet runsaasti esillä viime aikoina, kun Apple esitteli syksyllä 2022 iPhone 14 -puhelimissa uutena ominaisuutena satelliittiyhteyksien kautta toimivat hätäviestit mobiiliverkon ulottumattomissa. Juuri ennen iPhone 14 -puhelinten julkistusta omasta satelliittiyhteystoiminnostaan ehti kertomaan myös Huawei julkistaessaan Mate 50 -sarjan huippupuhelimensa. Lisäksi Yhdysvaltojen T-Mobilella ja Elon Muskin SpaceX:llä on myös oma hankkeensa satelliittiyhteyksien hyödyntämisestä jatkossa laajasti eri älypuhelimissa.

Qualcomm esitteli oman Snapdragon Satellite -ratkaisunsa nyt CES-messujen yhteydessä.

Qualcommin mukaan kyse on maailman ensimmäisestä kaksisuuntaisesta satelliittiperustaisesta viestiratkaisusta älypuhelimiin.

Ensimmäisenä Snapdragon Satellite tullaan näkemään Qualcommin tuoreella Snapdragon X70 -modeemin sisältävällä Snapdragon 8 Gen 2 -huippupiirillä varustetuissa älypuhelimissa, mutta vasta vuoden 2023 toisella puoliskolla saapuvissa ”seuraavan sukupolven” malleissa.

Qualcommin kumppanina toimii Iridium-satelliittiverkosto, minkä lisäksi Garmin on mukana yhteistyössä hätäviestien välittämiseen liittyen.

Snapdragon Satellite tulee tarjoamaan maailmanlaajuisen kattavuuden, minkä lisäksi se erottuu tähän asti nähdyistä älypuhelinten satelliittiyhteysratkaisuista kaksisuuntaisuudellaan. Snapdragon Satellite mahdollistaa siis sekä viestien lähettämisen että vastaanottamisen mobiiliverkon ulottumattomissa.

Qualcommin mukaan Snapdragon Satelliten kautta onnistuvat hätäviestien lisäksi SMS-tekstiviestien sekä ”muiden viestisovellusten” käyttö.

Yhteyden muodostaminen vaatii suoran näkyvyyden taivaalle, joten esimerkiksi sisätiloissa se ei ole mahdollista. Yhteyden muodostumisen jälkeen viestien lähettäminen ja vastaanottaminen kestävät Qualcommin mukaan muutamia sekunteja. Iridiumilla on 66 matalalla Maan kiertoradalla kiertävän satelliitin verkosto.

Jatkossa Snapdragon Satellite -ratkaisu voi laajentua älypuhelimista myös muihin laitteisiin, kuten kannettaviin tietokoneisiin, tabletteihin, autoihin ja IoT-tuotteisiin. Lisäksi tulevaisuudessa Snapdragon Satellite tukee myös 5G Non-Terrestrial Network -verkkoja, kun niitä tulee käyttöön.

Käytännössä Snapdragon Satellite on taustaratkaisu, jonka päälle laitevalmistajat ja palveluntarjoajat luovat omat brändätyt satelliittiyhteyttä hyödyntävät palvelunsa. Hinnoittelu ja todennäköisesti myös saatavuus tulee vaihtelemaan palvelukohtaisesti.