Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Oletko koukussa älypuhelimen räpläämiseen? Nämä korvikkeet saattavat auttaa

Älypuhelimia näkee tätä nykyä melkeinpä kaikkien käsissä ainakin jossain vaiheessa. Joidenkin kohdalla alkaa jo vaikuttaa siltä, että älypuhelinta on suorastaan mahdotonta laskea alas käsistä. Laitetta tulee räplättyä ja kosketusnäyttöä hipsuteltua, vaikkei puhelimelle olisi edes varsinaista tarvetta tai käyttöä juuri siinä kohdassa. Kyse saattaa olla riippuvuudesta. Siihen on nyt olemassa uusi apu, korvike älypuhelimelle.

Itävaltalainen suunnittelija Klemens Schillinger on luonut sarjan Substitute Phone (”korvikepuhelin”) -kapuloita, joita voi räplätä samaan tapaan, kuin käyttäisi älypuhelimen kosketusnäyttöä. Schillingerin mukaan älypuhelimet ja sosiaalinen media tarjoavat monille keinon ”paeta” todellisuutta, ja viestejä ja sähköposteja voidaan jatkuvasti tarkastella, vaikkei mitään viestiä varsinaisesti edes odotettaisi. Tähän voi jäädä koukkuun, ja kapuloillaan Schillinger haluaakin tarjota terapeuttisia työkaluja, joilla voidaan vähentää vieroitusoireita.

Inspiraation kapuloille Schillinger sai italialaista kirjailijaa Umberto Ecoa käsitelleestä dokumentista. Eco pyrki eroon tupakoinnista korvaamalla piippunsa puutikulla. Samaan tapaan kuin Econ ratkaisu tarjosi tutun fyysisen stimulantin ilman nikotiinia, Schillingerin Substitute Phone tarjoaa koskettelumahdollisuuden ilman verkkoyhteyksiä.

Raskaasta muovista valmistettu kapula vastaa kooltaan ja painoltaan nykyaikaista älypuhelinta, mutta näytön tai älyominaisuuksien sijaan kapulaan on vain sijoitettu rivi kivikuulia, joilla voi jäljitellä kosketusnäytön käyttöä. Kuulia pyöritellään samaan tapaan kuin kosketusnäyttöä rullattaisiin, pyyhkäistäisiin tai vaikkapa nipistettäisiin kuvia zoomaillessa.

Schillinger on ennenkin halunnut teoksillaan rohkaista ihmisiä vähentämään älypuhelimen käyttöä. Aiemmin hän on jo luonut pöytävalaisimen, joka tarjoaa valoa vasta siinä vaiheessa, kun käyttäjä luopuu puhelimensa käytöstä.

Schillingerin Substitute Phone -kapulat luotiin osaksi #Offline – Design for the (Good Old) Real World -näyttelyä, jota esiteltiin tänä syksynä Wienissä. Kapuloita on myöhemmin myös tarkoitus myydä Schillingerin omassa verkkokaupassa.