Elisan 3G-verkon alasajo etenee - verkko suljettu nyt Hämeenlinnassa

Elisa kertoi lokakuussa 2022 sulkevansa 3G-verkkonsa Suomessa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Nyt alasajo on edennyt suunnitelman mukaan, ja Elisa on sulkenut 3G-verkkonsa jo Hämeenlinnassa.

Elisan 3G-verkko poistuu käytöstä vaiheittain vuoden 2023 loppuun mennessä.

Ensimmäisenä vuorossa oli Hämeenlinna. Seuraavaksi alasajoa jatketaan Elisan mukaan Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Kanta-Hämeen alueilla. Elisa tiedottaa 3G-verkon alasajon enetemisestä verkkosivuillaan.

Elisa jatkaa asiakkaiden palvelemista moderneissa 4G- ja 5G-verkoissa edelleen käytössä säilyvän 2G- eli GSM-verkon rinnalla.

Elisan 4G-verkon alueella asuu jo tällä hetkellä yli 99 prosenttia suomalaisista, ja verkkoa laajennetaan jatkuvasti. Samalla 5G-verkkoa laajennetaan vauhdilla. Elisan mukaan sen tavoitteena on, että vuoden 2023 jälkeen Elisan 4G-verkko kattaa samat alueet kuin tämänhetkinen 3G-verkko.

3G-verkoissa aiemmin toimineet laitteet siirtyvät käyttämään jäljelle jäävää 2G-verkkoa, mutta osassa tapauksia laitteet eivät välttämättä enää toimi, ainakaan kunnolla, aiempaakin hitaammalla yhteydellä. Tällaisia laitteita voivat olla valvontajärjestelmät tai riistakamerat.

Elisan mukaan 3G-verkosta luopumisen myötä mobiiliverkkojen energiatehokkuus paranee ja sähköä säästyy.

”Suomessa valtaosa käyttäjistä on jo siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen piiriin ja 3G-verkon liikenne on jäänyt vähäiseksi. Hämeenlinna on tässä kehityksessä Suomen kärkeä, ja siksi siellä siirrytään ensimmäisenä puhtaasti 4G- ja 5G-teknologioiden käyttöön. Panostamme vahvasti nykyaikaisiin verkkoteknologioihin, joissa palvelun laatu on 3G:tä parempi niin dataliikenteen kuin puheluidenkin osalta. Ohjaamme asiakkaita aktiivisesti näihin entistäkin toimivampiin palveluihin”, Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki kommentoi syksyllä 2022.

Elisan lisäksi myös DNA ja Telia ovat kertoneet myös sulkevansa 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä.