Uusi verkkokauppa Teknavi.com

112-päivä: Turvallisempi koti automatisoinnin avulla

SmartThings-tuoteperheen laitteilla voidaan parantaa kodin turvallisuutta ja ennaltaehkäistä tapaturmia sekä vahinkoja.

Tänään torstaina 11.2. vietetään Suomessa ja muualla Euroopassa 112-päivää, jonka tarkoituksena on muun muassa saada ihmisiä kiinnittämään enemmän huomiota tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn. Tällaisessa tapaturmia ennakoivassa ajattelutavassa päästäänkin melko pitkälle jo pelkästään maalaisjärjellä ja pienellä vaivannäöllä.

Kodin turvallisuutta voidaan parantaa yleisen varovaisuuden lisäksi myös elektroniikan avulla, ja tämän helpottamiseksi monet elektroniikkavalmistajat ovatkin kehittäneet erityyppisiä laitteita ja järjestelmiä kotikäyttöön. Eräs hyvä esimerkki tästä on Samsungin kehittämä SmartThings-tuoteperhe, jonka laitteita pääsimmekin testaamaan viime vuoden puolella. Osa kyseisen tuoteperheen laitteista ovatkin nimenomaan tarkoitettu kodin turvallisuuden parantamiseen, kukin omalla tavallaan.

Kuinka kodin automatisointi auttaa parantamaan sen turvallisuutta?

SmartThings-tuoteperheestä voidaan löytää muun muassa erilaisia tunnistimia, joiden avulla voidaan parhaissa tapauksissa välttää esimerkiksi vesivahinkoja ja varkauksia. Oikeanlaisella sijoittamisella esimerkiksi SmartThings Water Leak Sensor voi lähettää käyttäjänsä älylaitteeseen ilmoituksen havaitessaan vesivuodon vaikkapa astianpesukoneen läheisyydessä. Tällöin voidaan mahdollisesti välttyä vakavammalta vesivahingolta.

Monet elektroniikkavalmistajat ovat tuoneet markkinoille myös erilaisia valvontakameroita, joista suurta osaa voidaan hallita älylaitteella. Tällaisten kameroiden avulla voidaan pitää silmällä niin kotia kuin esimerkiksi kesämökkiäkin. Näin voidaan välttyä varkauksien lisäksi myös erityyppisiltä materiaalivahingoilta. SmartThings-tuoteperheestä löytyy tällaiseen käyttöön erinomaisesti soveltuva IP-turvakamera sekä Vision-liiketunnistinkamera.

Myös SmartThings Multipurpose Sensor ansaitsee maininnan, kun puhutaan kodin turvallisuuden parantamisesta. Nimensä mukaisesti se kykenee tunnistamaan useamman tyyppisiä muutoksia ja tapahtumia ympäristössään. Ensinnäkin, se on varustettu kaksiosaisella magneettianturilla, jonka ansiosta se voi esimerkiksi ilmoittaa käyttäjälleen, kun jokin tietty ovi tai kaappi avataan tai suljetaan. Tämän lisäksi se kykenee aistimaan myös värinää sekä mittaamaan lämpötilaa, ja lähettämään ilmoituksia käyttäjälleen esimerkiksi sen ympärillä olevan lämpötilan muutoksista.

Näitä sensoreita voidaan toki käyttää paljon muuhunkin, kuin edellä mainittujen ilmoitusten vastaanottamiseen. Ne voidaan kytkeä osaksi tapahtumaketjuja, joilla kodin turvallisuutta ja lisävahinkojen ennakointia voidaan parantaa automaattisesti. Esimerkiksi astianpesukone voidaan määrittää sammumaan automaattisesti, mikäli Water Leak Sensor havaitsee sen lähellä ylimääräistä kosteutta. Samalla tavalla esimerkiksi Multipurpose Sensor voidaan määrittää vaikkapa sammuttamaan laitteita tai valoja tietyillä ehdoilla, kuten esimerkiksi magneettianturin avautuessa.

Nykypäivänä kodin automatisoinnissa vain taivas on rajana sille, mitä eri asioita erilaisilla antureilla, kameroilla ja muilla laitteilla voidaan tehdä. Juuri tämä tekeekin SmartThings-tuotteiden kaltaisista laitteista erinomaisia työkaluja turvallisuuden parantamiselle ja vahinkojen sekä tapaturmien ehkäisemiselle. Kodin automatisointi SmartThings-laitteilla on kaiken lisäksi yllättävän helppoa, joten sen toteuttamista varten ei tarvita kovinkaan kummoista koulutusta tai pitkäjänteistä opettelemista.

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Samsung Smart Things – älykodin rakentaminen ei ole vaikeaa
Yamaha MusicCast – älykäs äänentoistojärjestelmä kotiin