Samsung Smart Things – älykodin rakentaminen ei ole vaikeaa

Samsungin Smart Things -sovellus, kodinkoneet sekä pienlaitteet voivat tehdä kodista älykkäämmän ja arjesta helpompaa automaation avulla.

Nykypäivänä älypuhelimilla voidaan ohjailla monenlaisia laitteita lampuista pesukoneisiin. Tällaisten laitteiden valmistajia löytyy maailmasta miltei lukemattomia määriä, joista kukin on erikoistunut tietynlaisiin laitetyyppeihin; Philips valmistaa muun muassa älykkäitä valaisimia, Arlo valvontakameroita ja Bose äänentoistolaitteita, ja tässä vain muutama esimerkki.

Elektroniikkavalmistaja Samsung on puolestaan valmistanut älykkäitä kodinkoneita muiden elektronisten laitteiden ohella. Näihin kodinkoneisiin lukeutuu esimerkiksi jääkaapit, astianpesukoneet, liedet sekä pyykinpesukoneet, joita voidaan ohjailla tai valvoa älylaitteilla, kuten esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla. Laitteiden ohjattavuus ja älymahdollisuudet vaihtelevat aina laitekohtaisesti, mutta ne myös kehittyvät kovaa vauhtia.

Tällaisten laitteiden, tai niin sanotun älykodin, hallinnoimista varten Samsung on kehittänyt Smart Things -nimisen sovelluksen. Se on myös kehittänyt paljon erilaisia samannimisiä pienlaitteita, kuten painikkeita, tunnistimia sekä älypistorasioita, joiden käyttötarkoituksena on kodin automatisointi. Näillä pienlaitteilla voidaan esimerkiksi parantaa kodin turvallisuutta, hallita valaistusta tai ohjailla muita kodin elektronisia laitteita erilaisin tavoin.

Smart Things Devices
Smart Things -pienlaitteita on olemassa monenlaisia myös kuvassa näkyvien lisäksi.

Mitä kodin automatisoinnilla, tai älykodilla, sitten käytännössä voidaan tehdä? Esimerkiksi aamulla herätessä voidaan ajastaa makuuhuoneen valo syttymään itsestään päälle samaan aikaan, kun herätyskello soi. Samalla tavalla voidaan vaikkapa ajastaa kaiutin kytkemään itsensä päälle ja soittamaan radiosta musiikkia. Töihin lähtiessä kaikki talon tai asunnon valot voidaan ajastaa sammumaan, tai ne voidaan sammuttaa älypuhelimella ovesta ulos astuessa. Samalla voidaan määrittää esimerkiksi turvakamerat kytkeytymään päälle tai robotti-imuri aloittamaan siivousurakkansa, jotta koti olisi kokonaan imuroitu töistä palatessa.

Yllä mainitut ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten kodin automatisointi voi helpottaa elämää. Kaikki ne ovat myös mahdollisia toteuttaa Smart Things -sovelluksen avulla. 

Monipuolinen, muttei monimutkainen

Smart Things -sovelluksella voidaan hallinnoida kaikkia niitä Samsungin elektronisia laitteita, jotka voidaan yhdistää langattomaan verkkoon ja jotka tukevat kyseistä sovellusta. Sovellus kykenee myös hallinnoimaan monia muidenkin valmistajien verkkoon liitettäviä laitteita. Näistä esimerkkeinä toimivat muun muassa edellä mainitut Bose, Arlo, Philips HUE ja monet muut. Smart Things -sovelluksella voidaan siis automatisoida kotona paljon muutakin kuin Samsungin omia laitteita. Tästä sovelluksesta löytyy itse asiassa tälläkin hetkellä tusinoittain eri laitevalmistajia, joiden laitteita se pystyy hallinnoimaan, ja Samsungin mukaan uusia laitteita ja valmistajia lisätään jatkuvasti.

Smart Things -sovellus on ladattavissa Google Play Storesta tai Applen Appstoresta. Sen käyttäminen vaatii Samsung-tilin luomista, joka onnistuu suhteellisen nopeasti esimerkiksi luomalla kyseinen tili Google-tilin kautta. Tilin luomisen jälkeen sovellus on kutakuinkin käyttövalmiina, ja sillä voidaan ottaa käyttöön älykodin laitteita. Lisäksi sovelluksen avulla voidaan myös suorittaa esimerkiksi uuden Samsung-television käyttöönottoasennus.

Älykodin automatisointi Smart Things -sovelluksella vaatii toimiakseen Samsungin Smart Things Hub -nimisen laitteen. Tämä laite toimii ikään kuin älykodin “aivoina” ja jakaa käskyjä muille älykodin laitteille WiFi-verkon välityksellä. Hubin asentaminen käy suhteellisen helposti: laite lisätään sovelluksen päävalikosta löytyvällä +-painikkeella. Tämän jälkeen annetuista vaihtoehdoista valitaan “Laite” ja haetaan valittavissa olevista laitteista Samsung Smart Things Hub. Asennuksen helpottamiseksi voidaan myös lukea Hubin pohjasta löytyvä QR-koodi, jolloin sovellus tunnistaa laitteen ja aloittaa asennusprosessin automaattisesti. Tällöin käyttäjän tehtäväksi jää vain määrittää WiFi-yhteys, johon laite yhdistetään. Hubin ollessa asennettuna voidaan sovellukseen alkaa lisäämään muitakin laitteita.

Smart Things Hub
Smart Things Hub sulautuu ympäristöönsä pienen kokonsa ja ajattoman muotoilunsa ansiosta

Uusien laitteiden lisääminen sovellukseen tapahtuu kutakuinkin samalla tavalla, kuin edellä selitetty Hubin lisääminen. Mikäli laitteen lisäämisessä jotakin sattuu menemään pieleen, sovellus neuvoo perinpohjaisesti, kuinka asia voidaan ratkaista. Pahimmassakaan tapauksessa laitteen lisääminen ei siis ole vaikeaa. Useimmissa Samsungin Smart Things -laitteissa on myös QR-koodi, aivan kuten Hubissakin, jonka ansiosta uuden laitteen lisääminen sovellukseen helpottuu entisestään.

Sovelluksen käyttö

Smart Things -sovelluksella voidaan lajitella lisätyt laitteet eri huoneisiin. Laitteet ja huoneet voidaan myös järjestellä ja nimetä sovelluksessa käyttäjän mielen mukaan. Nämä muutokset ovat lähinnä kosmeettisia, eivätkä vaikuta laitteiden toimintaan mitenkään, mutta ne voivat auttaa eri laitteiden löytymistä sovelluksesta. Tätä kautta ne myös helpottavat eri toimintojen automatisointia.

Samsungin Smart Things -pienlaitteet ovat erinomainen tapa aloittaa kodin automatisointi. Niiden joukosta löytyy muun muassa älykkäitä pistorasioita, erilaisia tunnistimia ja painikkeita. Smart Things -sovellukseen voidaan lisätä erilaisia tilanteita, tapahtumia ja muita sääntöjä, joiden toteutuminen saa aikaan tietyn toiminnon kodin laitteissa. Esimerkiksi edellä mainittu painike (Smart Things Button) voidaan määrittää taskussa kulkevaksi valonkatkaisijaksi, usean laitteen virtapainikkeeksi tai sitä painamalla voidaan vaikkapa vaihtaa television kuvalähdettä tai saada kaiutin toivottamaan hyvää päivänjatkoa. Monissa tunnistimissa, kuten myös Buttonissa, on myös sisäänrakennettu lämpötilamittari, joka voidaan myös liittää osaksi jotakin automatisoitua tapahtumaa.

Smart Things Screenshot
Smart Things -sovelluksen kotivalikosta löytyy kaikki yhdistetyt laitteet huonekohtaisesti, kuten myös luodut tilanteet.

Smart Things -sovelluksessa voidaan myös määrittää erilaisia “tilanteita”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tietyssä tilanteessa tietyt laitteet voivat suorittaa jonkin toiminnon kyseisen tilanteen vallitessa tai sen tapahtuessa. Tällaiseksi tilanteeksi voidaan määrittää vaikkapa se, että kaikki kodin päällä olevat laitteet halutaan sammuttaa nukkumaan mentäessä. Kun tilanne aktivoidaan joko sovelluksessa tai jonkin automaation kautta, kaikki kotona olevat laitteet, jotka eivät ole sammutettuina, menevät pois päältä. Tilanteiden määrittäminen on myös yksi keino helpottaa kodin automatisointia, sillä siinä voidaan määrittää useamman laitteen toiminnot yhdellä kertaa.

Smart Things -pienlaitteita on olemassa monia erilaisia. Esimerkkejä näistä laitteista ovat edellä mainitut Hub, Button, Water Leak Sensor (vesivuototunnistin), Vision (valvontakamera), Motion Sensor (liiketunnistin), Multi-purpose Sensor (monikäyttötunnistin) sekä Outlet (pistorasia). Tällaisia laitteita käytettäessä mahdollisuudet erilaisiin automatisoiduihin toimintoihin ovat erittäin laajat, melkeinpä rajattomat. Lisättäessä sovellukseen varsinaisia kodinkoneita, ne voidaan myös liittää osaksi automatisoituja toimintoja monin eri tavoin. Smart Things -sovellusta voidaan hallinnoida älypuhelimen sekä tabletin lisäksi myös esimerkiksi Samsungin smart-televisioilla, mikä voi tehdä kodin laitteiden hallinnoimisesta vieläkin helpompaa ja monipuolisempaa.

Mukaansatempaavaa hommaa, kun sen oppii

Kodin automatisoinnilla voidaan helpottaa arkea monin tavoin. Lisäksi sillä voidaan kerätä tietoa esimerkiksi sähkönkulutuksesta tai kodin lämpötiloista, ja parantaa kodin turvallisuutta. Nykypäivänä kodin automatisointia varten löytyy myös monia eri vaihtoehtoja sen suhteen, minkä valmistajan laitteita ja ohjelmistoa halutaan käyttää.

Yksi asia, mikä on tärkeää muistaa älykotia rakennettaessa, on kyberturvallisuudesta huolehtiminen. Mitä enemmän yhdessä kotiverkossa on laitteita yhdistettynä, sitä helpommin niitä voidaan hakkeroida ja sitä kautta käyttää hyväksi. Tällöin virtuaalisesti hyvin suojattu reititin on sellainen asia, johon kannattaa kiinnittää enemmän huomiota, vaikka verkkoon yhdistetyissä laitteissa olisikin jonkinlainen suojaus tällaisia vaaroja vastaan.

Toisekseen on hyvä pitää mielessä, että suuri määrä älylaitteita kotona vaatii myös nopean verkkoyhteyden. Mikäli kodin automaation halutaan pysyvän sujuvana ja nopeana, on myös niiden käyttämän verkkoyhteyden oltava tarpeeksi nopea ja kaistaleveydeltään riittävä.

Samsungin Smart Things -sovelluksella ja laitteilla kodin automatisointi on tehty yllättävän helpoksi, eikä älykodin rakentaminen tai ohjelmointi todellakaan vaadi insinöörin tutkintoa onnistuakseen. Laitteiden lisääminen on helppoa ja niitä voidaan käyttää monin eri tavoin. Lisäksi tilanteiden luominen ja niiden käyttäminen automatisoinnissa on erittäin helppoa. Tällä sovelluksella on helppoa aloittaa kodin automatisointi, ja siitä voi innostua jopa tekemään itselleen mukavan ja hyödyllisen harrastuksen.

Smart Things -laitteiden hintoja:

  • Smart Things Hub: 90 euroa
  • Smart Things Vision: 130 euroa
  • Smart Things Multipurpose Sensor: 30 euroa
  • Smart Things Outlet: 40 euroa

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.