Testi: Asus VG245H – hyvä pelinäyttö kevyeeseen pelaamiseen

VG245H-pelinäyttö sopii etenkin aloittelevalle pelaajalle ensimmäiseksi pelinäytöksi muun muassa kuvansa virkistystaajuuden ansiosta.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

 • Ei DisplayPort-liitäntää
 • Mustan värin toisto

Tietokoneiden ja tietokonetarvikkeiden valmistaja Asus on muiden tuotelinjojensa ohella tunnettu myös pelinäyttöjen valmistajana. Asus valmistaa monentyyppisiä ja -hintaisia pelinäyttöjä, joista ostajan voi olla vaikeaa valita juuri itselleen sopiva malli. Monesti pelinäyttöjen kohdalla voidaan ajatella, että mitä kalliimpi näyttö on, sen parempi se on kuvaltaan ja suorituskyvyltään.

Entä kuinka hyvin halvemmat pelinäytöt suoriutuvat pelikäytössä, ja kenelle sellaiset soveltuvat parhaiten? Saimme Teknaville testattavaksi Asus VG245H -pelinäytön, jotta voisimme yrittää vastata tähän kysymykseen.

Taustatietojensa perusteella lupaavalta vaikuttava näyttö

Asus VG245H on yhden millisekunnin vasteajalla sekä 75:n hertsin virkistystaajuudella varustettu FullHD-pelinäyttö. Lisäksi se tukee AMD FreeSync -tekniikkaa, joka vähentää kuvan repeytymistä vauhdikkaampaa liikettä toistettaessa. 

VG245H vertical
VG245H voidaan kääntää jalallaan myös pystyasentoon.

Näiden ominaisuuksien lisäksi Asus on panostanut näytön kuvanlaatuun sekä käytettävyyteen muillakin tavoin. Tällaisia lisäominaisuuksia ovat muun muassa Flicker-Free-teknologia, joka vähentää näytön välkkymistä. Tämän teknologian ansiosta näyttö ei rasita käyttäjänsä silmiä muihin näyttöihin verrattuna. Sama päämäärä mielessään Asus on myös lisännyt VG245H-näyttöön mahdollisuuden vähentää näytöllä näkyvän sinisen valon määrää. Myös näytön kontrastia, värimaailmaa ynnä muita kuvan ominaisuuksia voidaan säädellä valitsemalla kuhunkin tilanteeseen sopiva kuvatila, joita tämä näyttö tarjoaa 6 erilaista. Esimerkiksi elokuville, valokuville ja nopeatempoiselle pelaamiselle VG245H tarjoaa kullekin omat kuvatilansa, jotka valmistajansa mukaan auttavat käyttäjää saamaan kunkin sisältötyypin katselemisesta enemmän irti.

VG245H:ssa on VGA-liitännän lisäksi myös kaksi HDMI-liitäntää, jonka ansiosta näyttöön voidaan yhdistää samanaikaisesti esimerkiksi sekä tietokone että pelikonsoli. Näytössä olevien 2-wattisten kaiuttimien ansiosta myös pelien ja videoiden äänet saadaan kuuluviin ilman tarvetta kuulokkeille tai erillisille kaiuttimille.

VG245H:n tämänhetkinen hinta on pelinäyttöjen mittapuulla suhteellisen huokea. Kysymys kuuluukin: mitä tämänhintainen pelinäyttö voi tarjota, kun puhutaan pelaamiskokemuksen parantamisesta tai vaikkapa elokuvien katselemisesta. Saimme yhden tällaisen näytön testattavaksi Teknaville, jotta saisimme tilaisuuden löytää vastauksen juuri tähän kysymykseen.

Piuhat kiinni ja pelaamaan

VG245H:n käyttöönottoon ei liity sen kummempia temppuja. Vaikein osa tätä prosessia on jalan kokoaminen, ja sekin hoituu yhdellä, mukana tulevalla ruuvilla, jonka kiristämiseen ei tarvita edes ruuvimeisseliä. Jalan kiinnittämisen ja johtojen kytkemisen jälkeen näyttö on täysin käyttövalmis.

Näytön takakuoren alakulmassa olevilla painikkeilla voidaan tarvittaessa esimerkiksi säätää näytön eri asetuksia ja vaihtaa kuvalähdettä. Itse valikoissa liikkuminen hoituu näppärästi näytön takana olevan kytkimen avulla.

VG245H connections
VG245H:n liitännät.

VG245H:n jalka mahdollistaa todella monipuoliset vaihtoehdot sille, miten näyttöä voidaan käyttää. VG245H:n näyttö voidaan kääntää vaivattomasti vaikkapa pystysuoraan asentoon, ja sen sijaintia korkeussuunnassakin voidaan säädellä yllättävän vaivattomasti. Jalka mahdollistaa myös näytön vaivattoman kääntämisen pystyakselilla. Koska näyttöä voidaan pyöritellä miltei mihin tahansa suuntaan, se on suhteellisen helppoa saada sopimaan paikallensa juuri siihen tarkoitukseen, mihin se on suunniteltukin. Sijoittamista helpottaa myös se, että näytössä on jalan lisäksi myös VESA-standardoitu seinäkiinnitysmahdollisuus (100 x 100).

Tasaisen mallikasta suorituskykyä

Pelatessa VG245H ei juurikaan näytä vakavia heikkouksia. Pieni vasteaika ja suurehko virkistystaajuus tekevät VG245H:sta hintaansa nähden pätevän pelinäytön. Pieni vasteaika helpottaa luonnollisesti myös nopeaa reagointia pelien tapahtumiin, mikä tekee VG245H:sta sopivan näyttövaihtoehdon jopa esimerkiksi CS:GO:n tapaisille, kilpailuhenkisille ja nopeatempoisille peleille.

Tästä huolimatta VG245H ei välttämättä ole oikea näyttövalinta niille, jotka haluavat pelata edellä mainitun tapaisia pelejä enemmän tai vähemmän veren maku suussa. Etenkin sulavampaan liiketoistoon tottuneita pelaajia 75 Hz:n virkistystaajuus ei välttämättä juurikaan miellytä. Näytön FullHD-resoluutio lienee useimmille pelaajille riittävä, mutta tätäkin parempia vaihtoehtoja löytyy markkinoilta yllättävän paljon, joten siihenkin voi olla hankalaa tyytyä, mikäli parempaan on tullut totuttua.

Elokuvien katseleminen VG245H:sta menettelee, mutta oikeastaan mikä tahansa televisio tarjoaa videosisällölle todennäköisesti paremman katselukokemuksen, ainakin kuvanlaadullisesti. Suurimmat syyt tähän ovat näytön mustan värin toisto ja sen katselukulma. Tämän ymmärtää tottakai siinä mielessä, että VG245H:n alkuperäinen tarkoitusperä on nimenomaan toimia pelinäyttönä, jolloin varsinaisen videosisällön toistamista parantavat tekijät jäävät taka-alalle. Mikäli näin ei olisi, näyttö olisi todennäköisesti kalliimpi ja esimerkiksi sen vasteaika voisi pidentyä, jonka johdosta se ei toimisi pelinäyttönä enää yhtä hyvin.

VG245H Display

Hyvä, eikä hinnalla pilattu

Asus VG245H tarjoaa pelinäyttönä hyvän hinta-laatusuhteen. Se soveltuu hyvin peleihin, missä FullHD-resoluutio on riittävä grafiikkojen ihailemiseen ja yltiönopealle virkistystaajuudelle ei ole tarvetta. Vaativammalle pelaajayhteisölle tämä näyttö ei kuitenkaan välttämättä tarjoa kaikkia niitä ominaisuuksia, joita voitaisiin mahdollisesti toivoa. Erityisesti visuaalisesti vaativammat ja yksityiskohtaisemmat roolipelit sekä huippunopeaa reagointia vaativat räiskintäpelit saattavat vaatia näytöltä enemmän, kuin mitä VG245H:lla on tarjota, etenkin jos näitä pelejä pelataan kilpailuhenkisesti ja kovalla tasolla.

VG245H soveltuu erinomaisesti esimerkiksi niille, jotka ovat aloittamassa peliharrastusta. Se ei vaadi käyttäjältään kovinkaan suurta rahallista sijoitusta, ja täyttää varmasti lähes jokaisen kevytpelaajan kriteerit hyvälle perustason pelinäytölle.

Tekniset tiedot:

 • Hinta: 196,50 Euroa (teknavi.com)
 • Resoluutio:
  • FullHD (1920 x 1080)
 • Kuvan virkistystaajuus:
  • 75 Hz
 • Vasteaika:
  • 1 ms
 • Paneelityyppi:
  • TN-paneeli
 • Liitännät:
  • 2 x HDMI (1.4)
  • 1 x VGA
 • Kaiuttimet:
  • 2 x 2 W

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Samsung Odyssey G7 32’ – Testissä kaareva pelinäyttö päihittää tasaiset vertailukohtansa
Samsung Odyssey G9 pelinäyttö (49′) – Ultraleveä ja kaareva näyttö on upea kokemus pelikäyttöön
Asus ROG Zephyrus G14 – kaksi näyttöä, reippaasti suorituskykyä
Testi: PlayStation 5 lunastaa odotukset