Asus ROG Zephyrus G14 - kaksi näyttöä, reippaasti suorituskykyä

Asus ROG Zephyrus G14 -mallisto koostuu 14-tuumaisista kannettavista pelitietokoneista, jotka on pakattu täyteen tehoa ja upeita ominaisuuksia. Kyseistä mallistoa on kehuttu maailman tehokkaimpien 14-tuumaisten pelitietokoneiden parhaimmistoksi, eikä nopea perehtyminen sen sisältämiin tietokonemalleihin jätä epäilystäkään siitä, mitkä asiat tähän vaikuttavat.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • USB-A -liitinten määrä

Teknavi sai testattavakseen Asuksen GA401I-HE094T -mallin tietokoneen, joka kuuluu Asus ROG Zephyrus G14 -malliston ylempään keskiluokkaan suorituskykynsä ja komponenttiensa puolesta. Pelikäyttöä ajatellen tärkeimmät osat kyseisestä mallista ovat AMD Ryzen 7 4800HS -prosessori, NVIDIA GeFoce GTX 1660Ti Max-Q -näytönohjain sekä keskusmuisti, jota kyseisestä koneesta löytyy yhteensä 16 Gb. Erityismaininnan ansaitsee myös tietokoneen IPS-tason näyttö, jonka virkistystaajuus on jopa 120 Hz. Vaikka näilläkin tiedoilla voisi sanoa kyseisen tietokoneen olevan pelikäyttöön vähintäänkin sopiva, nämä herkut eivät lopu tähän.

Asus ROG Zephyrus G14 frontASUS ROG Zephyrus G14 back

Ulkokuori: käytännöllisyys, kustomoitavuus sekä kauneus yhdessä paketissa

Jo ensinäkemällä tietokoneen näytön takakannessa näkyy hieman outo yksityiskohta; toinen puoli sen halkaisijasta on pienten reikien peitossa. Tämänkin seikan sivuuttaa helposti omalaatuisena design-elementtinä, mutta näillä rei’illä on itse asiassa selvä tarkoitus. Näistä rei’istä nimittäin koostuu yksi G14-sarjan ainutlaatuisimmista ominaisuuksista, nimittäin AniMe Matrix -näyttö, joka on Asuksen uusi tapa tarjota käyttäjälle mahdollisuuksia personalisoida omaa G14-tietokonettaan. AniMe Matrix -näyttö on koostuu mustavalkoisista LED-lampuista, jotka voivat näyttää mustan ja valkoisen lisäksi erilaisia harmaan sävyjä. AniMe Matrix -näyttöä voi käyttää kolmella eri tavalla: Animation Mode, System Mode sekä Audio Mode.

Animation Modella käyttäjä voi itse valita esimerkiksi tekstin tai netistä ladatun kuvan tai .gif-tiedoston, jota AniMe Matrix -näyttö toistaa päättymättömästi. Tekstille voi lisäksi valita oman animaationsa, kuten videollamme näkyvässä TEKNAVI-tekstissä on tehty. System Modessa näyttö voi ilmoittaa esimerkiksi kellonajan, päivämäärän tai akun varaustason. Audio Modella tietokone kuuntelee esimerkiksi sen omista kaiuttimista soivaa ääniraitaa tai kappaletta, ja generoi AniMe Matrix -näyttöön asianmukaisen animaation, kuten esimerkiksi ekvalisaattorin. AniMe Matrix -näytön saa pysymään päällä myös tietokoneen kannen ollessa suljettuna.

AniMe Matrix -näytön hallinta tapahtuu Armoury Crate -ohjelmalla.

Ulkokuoren näytön lisäksi G14-koneessa on useita muitakin ulkonäöllisiä ominaisuuksia, joista on helppo pitää. Se on pelikannettavaksi yllättävän kevyt ja kompakti, mutta magnesium-alumiiniseoksesta tehdyn kuoren ansiosta se ei tunnu muoviselta tai huteralta. Kuoren sisäpuolelle on tehty myös kennokuvio, mikä vahvistaa kuorta entisestään. Avautuessaan G14:n näppäimistö kohoaa näytön puolelta muutaman asteen verran, mikä puolestaan lisää tietokoneen käyttöergonomiaa sekä parantaa tuulettimen jäähdytystehoa.

Taustavalaistu näppäimistö helpottaa tietokoneen käyttöä pimeissä tiloissa. Näppäimistön yläpuolelta löytyvät myös pikanäppäimet äänenvoimakkuuden ja tuulettimen nopeuden säätämiseen, sekä pikanäppäin Armoury Crate -ohjelmalle, jonka kautta voidaan hallinnoida tietokoneen suorituskykyä sekä AniMe Matrix -näyttöä. Sekä näppäimissä että kosketuslevyssä on hyvä tuntuma, minkä ansiosta näppäimistön ja hiiren painallukset ovat vaivattomia, mutta vahinkopainallusten riski on pieni. Tietokoneen virtapainikkeeseen on myös sisäänrakennettu sormenjälkitunnistin, mikä nopeuttaa Windowsiin kirjautumista tehden siitä samalla turvallisempaa.

Asus ROG Zephyrus G14 -malliston tietokoneiden näyttö on ns. “Non-Glare” -mallia, mikä nimensä mukaisesti vähentää esimerkiksi auringonvalon aiheuttamaa häikäisyefektiä näytössä. Kaikkien G14-mallien näyttö on myös Pantone-validoitu, jonka ansiosta näytössä näkyvät värit ovat totuudenmukaisia ja realistisia. Tämä tekee näytöstä erinomaisen esimerkiksi kuvien tai videoiden muokkaamiseen. Testaamassamme G14-mallissa on suurin virkistystaajuus, mitä kyseisen malliston tietokoneiden näyttöihin on saatavilla (120 Hz). Mallistosta löytyy myös WQHD-resoluutiolla varustettuja näyttöjä, mutta niiden virkistystaajuus on rajoitettu kuuteenkymmeneen hertsiin. G14-malliston tietokonetta ostaessa on siis hyvä tarkistaa, että näytön ominaisuudet sopivat ostajan tarpeisiin. 120 Hz:n näytöt tukevat myös adaptive sync -teknologiaa.

Hyvällä akunkestolla varustettu tehomylly

Entä mitä löytyy G14:n kuoren sisältä? Ensinnäkin yllämainittu Ryzen 7 4800HS -prosessori on 8-ytiminen (16 säiettä), ja se toimii vakiona 2,90 GHz:n taajuudella. Maksimissaan prosessorista saa irti 4,20 GHz. G14-malliston tietokoneisiin saa parhaimmillaan sisälle myös tehokkaamman Ryzen 9 -prosessorin, mutta luonnollisesti nämä paremman prosessorin mallit ovat testilaitettamme hieman hintavampia.

Pelaamisen ynnä muun visuaalisen puolen päävastuu lepää NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti Max-Q -näytönohjaimen harteilla. Kyseisessä näytönohjaimessa on Turing-arkkitehtuuri sekä 6 Gb GDDR6 -muistia, ja se on suunniteltu käytettäväksi nimenomaan pienemmissä ja ohuemmissa kannettavissa. Tämä näytönohjain on tehonsa puolesta rinnastettavissa esimerkiksi NVIDIAn vanhemman malliston GTX 1070 Max-Q -näytönohjaimiin. Notebookcheck.net -sivuston mukaan tämä näytönohjain pystyy pyörittämään mm. Monster Hunter World -peliä ns. ultra-asetuksilla (FullHD) tuottaen n. 50 framea sekunnissa, ja GTA V -peliä n. 60 framea sekunnissa (riippuen olosuhteista, kuten näytönohjaimen lämpötilasta sekä muista tietokoneen komponenteista). Vaikka kyseessä on suorituskykyinen näytönohjain, on syytä mainita, että GTX 1660 Ti Max-Q -näytönohjaimessa ei ole raytracing- eikä tensorytimiä.

Tietokoneen suorituskykyä parantamassa on myös 16 Gb:n 3200 MHz DDR4 -keskusmuisti sekä huipputehokas jäähdytysjärjestelmä, johon kuuluu kaksi 12 V tuuletinta (molemmissa 81 siipeä), lämpöä johtavat kupariputket sekä Anti-Dust -ilmanvaihtokanavat. Anti-Dust -teknologia vähentää tietokoneen sisään pääsevän pölyn määrää yhdessä tuulettimien kanssa, ja kupariputket johtavat näytönohjaimen sekä prosessorin luomaa lämpöä pois tietokoneen kuoren sisältä. Nämä seikat vaikuttavat suoraan tietokoneen suorituskykyyn ja pitkäikäisyyteen. Tehokkaasta jäähdytyskyvystään huolimatta tuulettimet eivät pidä kovinkaan kummoista ääntä edes täysillä puhaltaessaan, joten pelien tai videoiden äänet eivät huku tuuletinten luoman melun alle.

Perinteisesti pelititetokoneissa on keskitytty nimenomaan graafisen suorituskyvyn maksimoimiseen samalla hintaa silmällä pitäen. Usein tämä tarkoittaa sitä, että kannettavissa pelitietokoneissa akunkesto on parhaimmillaankin suhteellisen mitäänsanomaton, sillä suorituskykyisemmät komponentit vaativat huomattavan paljon virtaa toimiakseen oikein. Zephyrus G14 -mallistossa akunkestoa ei ole kuitenkaan unohdettu, vaan Asuksen mukaan kyseisen malliston tietokoneet kestävät esimerkiksi 10,7 tuntia videoiden katselua yhdellä latauksella. Tietokone soveltuu siis myös esimerkiksi pidemmänkin TV-sarjamaratonin suorittamiseen vaikka ulkona, minkä yhteydessä myös tietokoneen kaiuttimien Dolby Atmos -äänitekniikka on mukava lisä.

Kenelle?

Kaiken kaikkiaan Asus ROG Zephyrus G14 -mallistosta on vaikeaa löytää huonoja puolia. Mainittakoon kuitenkin, että G14-tietokoneissa ei ole webkameraa, joten videpuheluiden soittamista varten täytyy hankkia erillinen webkamera. Tämä tietenkin vaatii yhden USB-liittimen tietokoneesta, jolloin perinteisiä USB-A -liittimiä jää käyttöön vain yksi. Tämä hankaloittaa omalta osaltaan ulkoisten laitteiden, kuten erillisen hiiren, joidenkin langattomien headsettien tai ulkoisen säilömuistin yhdistämistä tietokoneeseen. Liitinten puolesta myös muistikortin lukijan puuttuminen saattaa herättää närkästystä joidenkin käyttäjien mielestä. Hyviä puolia liittimiä koskien ovat mm. HDMI 2.0b -liitäntä, sekä kaksi USB-C -liitintä, joista toisessa on mukana myös DisplayPort 1.4. Tietokoneen laturissa on pyöreä ja suhteellisen suuri liitäntä, mikä tarkoittaa sitä, että uuden laturin löytäminen tarvittaessa voi olla pahimmillaan melko haastavaa. Tietokoneessa on myös 3.5 mm kuulokeliitäntä, joten langallisen analogisen headsetin yhdistäminen tietokoneeseen onnistuu helposti.

Mallistosta löytyy paljon vaihtoehtoja esim. prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin sekä itse näytön suhteen, ja muiden ominaisuuksien ollessa näinkin hyvät, on helppoa väittää Asus ROG Zephyrus G14 -malliston sopivan kenelle tahansa, joka vaatii tietokoneeltaan järeämpää suorituskykyä tinkimättä kuitenkaan akunkestosta tai kuoren kestävyydestä. Testaamamme GA401IU-HE094T -malli sopii jopa vaativammalle pelaajalle tai melkeinpä kenelle tahansa videonkäsittelyä tai graafista suunnittelua harrastavalle ihmiselle. Akunkestonsa sekä pienen kokonsa puolesta G14-mallistoa voi suositella myös työ- sekä opiskelukäyttöön.

Testaamamme mallin hinta tällä hetkellä on 1749 euroa.

Tekniset tiedot (GA401I-HE094T)

Prosessori:
AMD Ryzen 7 4800HS

Keskusmuisti:
16Gb DDR4 3200MHz SDRAM

Säilömuisti:
512Gb M.2 NVMe PCIe 3.0

Näyttö:
120 Hz Full HD (1920 x 1080), Pantone-validoitu

Näytönohjain:
NVIDIA® GeForce® GTX 1660 Ti6GB GDDR6 VRAM

Liitännät:
USB 3.2 Gen 2 Type-C with DisplayPort™ 1.4 and Power Delivery
USB 3.2 Gen 2 Type-C
USB 3.2 Gen 1 Type-A
HDMI 2.0b
3,5 mm kuuloke-mikrofoniliitäntä

Langattomat liitännät:
Wi-Fi 6 (802.11ax)
Bluetooth 5.0

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.