Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Ladattavat hybridit käyvät kaupaksi kiihtyvään tahtiin – kärkipaikat premium-merkkien hallussa

Sähköiset voimalinjat yleistyvät nopeaan tahtiin. Monet valmistajat ovat kertoneet tuovansa lähivuosina lukuisia sähköistettyjä tai täysin sähköisiä uusia automalleja markkinoille.

Useimmilta isoilta valmistajilta löytyy pistokkeesta ladattavia hybridejä mallivalikoimastaan. Näiden avulla on mahdollista suorittaa päivittäiset liikkumiset pelkän sähkön avulla, mutta pitempiä matkoja varten polttomoottori tuo turvaa ja takaa autoilijalle liikkumisen vapauden. Viime vuonna tällaisia pistokkeesta ladattavia hybridejä ensirekisteröitiin Suomessa yhteensä 2 553 kappaletta.

Uusi tekniikka on hintansa vuoksi helpompi tuoda alkuun korkeamman hintaluokan tuotteisiin, mikä on havaittavissa myös sähköistämisen kohdalla. Lisäksi Suomen CO2-pohjainen autoverotus tekee kalliimmissa autoissa isomman eron pelkällä polttomoottorilla varustettuun autoon. Näistä syistä ladattavien hybridien kärkisijat ovat selkeästi korkeamman hintaluokan premium-merkkien hallussa.

Kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden ajalta on eniten rekisteröity Volvo XC60 T8:aa, joita on päätynyt kilpiin 345 kappaletta. Toisena alkuvuoden tilastoissa on Mercedes-Benz GLC 233 kappaleella, ja kolmantena tulee BMW 5-sarja 80 rekisteröinnillä. Näistä Volvon hinta on alkaen 70 000 euroa, Mercedes lähtee matkaan reilulla 65 000 eurolla, ja BMW:n hinnat alkavat hieman alle 60 000 eurosta. Kokonaisuudessaan Suomessa on ensirekisteröity 34 413 uutta henkilöautoa, joten hybridien kokonaismäärät ovat edelleen hyvin pieniä.

Näiden autojen kokonaismyynnistä hybridit nappaavat ison osan. Esimerkiksi Volvo XC60:n kokonaismyynnistä lippulaivamalli T8 edustaa noin 50 prosenttia. Mercedeksen kohdalla luku on ajoittain ollut jopa korkeampi, ja BMW:n perinteisen sedanin myynnistä lähes neljännes on varustettu hybridivoimalinjalla.

Kuva: Mikko Autio

Lue lisää rekisteröinneistä ja hybrideistä:
Autokaupassa kevättä rinnassa – nousua myynnissä, laskua hinnoissa
Koeajossa Mercedeksen huippusuosittu hybridi, jonka hinnassa ei ole mitään järkeä​​​​​​​
Ammattiautoilija Ville Galle ja JVG:n keikkamersu: “Hybridit on uusien räppäreiden juttu”​​​​​​​
Koeajossa kahden maailman diesel-hybridi – taloudellisuutta kaupunkiin ja maantielle​​​​​​​
Koeajossa hybridiautojen pioneerin ladattava versio – Toyota Prius Plug-in​​​​​​​

Teknavin uudet 15. tuotantokauden jaksot esitetään maanantaisin klo 22.35 MTV3-kanavalla. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.