Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Honda lyö panoksia vetyautoiluun yhä kiivaammin

Honda julisti Geneven autonäyttelyssä sähköistä visiotaan. Pyrkimyksenä on, että Euroopassa myytävistä malleista kaksi kolmasosaa ovat sähköisiä vuoteen 2025 mennessä.

Keskeinen osa visiota on ollut uuden Clarity-polttokennoauton saapuminen Eurooppaan viime vuoden lopulla. Kyseessä on sedan-malli, jossa on tilaa viidelle, sekä reilusti tavaratilaa.

Hondalla ei ole aikomustakaan perääntyä aikeistaan tuoda vetyä yhdeksi autoilun johtavaksi energiamuodoksi. Juuri Eurooppaan tullutta mallia hiotaan jo nyt, ja pidetään tiukasti kovassa kilpailussa mukana. Koska vaihtoehtoiset energiamuodot ovat usein riippuvaisia harvasta jakeluverkosta, muuttuu auton toimintasäde entistä tärkeämmäksi. Tähän Honda vastaa tarjoamalla nollapäästöisten pisimmän toimintamatkan, 650 kilometriä. Toimintamatkan mittaaminen on toteutettu NEDC-olosuhteissa, jotka perustuvat Hondan sisäisiin testeihin. Syytä kiriin on, sillä Genevessä esiteltiin Hyundain toimesta jopa yli 800 kilometrin toimintasäteen vetyautokonsepti.

Kaksi vetysäiliötä on kokonaiskapasiteetiltaan 141 litraa, johon kuuluu 117 litran säiliö tavaratilan alla ja 24-litrainen säiliö takaistuinten alla. Säiliöihin mahtuu noin 5 kiloa vetyä 70 MPa paineessa. Vetysäiliöt ovat asetettu mahdollisimman pitkälle eteen ja matalalle, jolloin matkatavaroille jää valmistajan mukaan tilaa noin kolmen golfbagin verran.

Auto tarjoaa tehoa 177 hevosvoimaa (130kW) ja se on kooltaan isoa keskiluokkaa 4915 mm pituudellaan. Auton leveys on 1875 mm ja korkeus 1480 mm.

Kuvat: Honda

Lue myös nämä:
Vetyautot nostavat päätään – tiesitkö tätä vedystä?
Vety autojen polttoaineena: utopiaa vai mahdollisuus?
Tuhat kilometriä Tanskasta Suomeen vetyautolla: tätäkö on tulevaisuus?
Maailman ensimmäinen vetyrekka liikenteeseen Sveitsissä
Hyundai uskoo vetyautoihin – konseptimaasturin toimintasäde yli 800 kilometriä​​​​​​​
Katsaus vuoteen 2025 – näin Suomi kulkee​​​​​​​