Uusi verkkokauppa Teknavi.com

BMW testaa laservaloja moottoripyöräkäyttöön

Monet autonvalmistajat ovat mukana kansainvälisillä CES-kuluttajaelektroniikkamessuilla Las Vegasissa. BMW on messuilla myös moottoripyöräilijän asialla.

BMW on esitellyt vuosien varrella moottoripyöriin autoista tuttua tekniikkaan. Tällaisia ovat olleen muun muassa aktiiviset ajovalot sekä dynaaminen hätäjarrutuksesta kertova välkkyvä jarruvalo. Näiden tapaan BMW tuo autoissa kokeiltua ja toimivaa tekniikkaa sopivasti muutettuna myös moottoripyöriin turvallisuuden parantamiseksi.

Nyt valmistaja esittelee Las Vegasin CES-messuilla konseptiversion laservaloilla varustetusta BMW K 1600 GTL -moottoripyörästä. BMW:llä on saatavilla lasertekniikkaa hyödyntävät ajovalot 7-sarjalaiseen ja hybridimalli i8:aan, josta saatujen kokemusten perusteella tekniikka on istutettu moottoripyörään.

Laservalolla saavutetaan hyvän värisävyn lisäksi jopa kaksinkertainen kantama, parhaimmillaan 600 metriä, verrattuna perinteisiin ajovaloihin verrattuna. Parempien valaistusominaisuuksien lisäksi teknologia saadaan pakattua pieneen tilaan ja se on huoltovapaa.

Toistaiseksi testattava tekniikka on liian kallista tuotavaksi markkinoille. Tilanne kuitenkin tulee muuttumaan laservalojen yleistyessä, ja BMW:n mukaan laservalot voivat löytää tiensä moottoripyöriin keskipitkällä aikavälillä.