Kokeilimme 3 299 euron Microsoft HoloLensia – askel virtuaalitodellisuudesta vielä pidemmälle

Mielenkiintoisimmat teknologian kehitysaskeleet ovat siirtyneet käsissä pidettävistä älypuhelimista aivan silmiemme eteen.

Silmillemme tuodaan niin virtuaalitodellisuutta (VR, virtual reality), laajennettua todellisuutta (AR, augmented reality) sekä näiden välimaastosta paikkaansa etsivää sekoitettua todellisuutta (MR, mixed reality).

Mikä HoloLens on?

Kun virtuaalitodellisuudessa, kuten vaikkapa PlayStation VR:llä tai Samsungin Gear VR:llä, kaikki nähty on keinotekoisesti luotua ja yksinkertaisemmassa lisätyssä todellisuudessa vain tuodaan yksittäisiä tietoja näkyviin tosimaailman päälle, on HoloLensin edustamassa sekoitetussa todellisuudessa virtuaalitodellisuuden maailman tarkoitus mukautua kiinteäksi osaksi tosimaailmaa eli käyttöympäristöään.

HoloLens-lasien läpi katsottuna todellisen maailman päällä voi tarkastella siihen lisättyjä hologrammeja. Tietyissä tapauksissa hologrammien kanssa voi myös toimia niitä erilaisiksi muokaten. Nämä hologrammit voivat olla paikallaan olevia tai liikkuvia.

Teknisesti erikoisinta ohjelmiston lisäksi itse HoloLens-laitteessa on sen sisältämä Holographic Processing Unit -suoritin, joka on päävastuussa hologrammien luomiseen tarvittavasta laskennasta. HoloLens-lasit sisältävät erityisen version Windows 10 -käyttöjärjestelmästä ja toimivat itsenäisesti täysin langattomasti, joten niiden kanssa voi liikkua vapaasti.

Tällä hetkellä HoloLensin akusta riittää virtaa muutaman tunnin käyttöön.

Mitä sillä voi tehdä?

Microsoft itse on aiemmin esitellyt HoloLensiä muun muassa Minecraft-pelin kanssa, jolloin pelin ympäristö voi rakentua esimerkiksi todellisenpöydän päälle.

Viihteen, kuten pelien ja muiden hauskojen kokemusten lisäksi toistaiseksi erityisen mielenkiintoista on kuitenkin HoloLensin hyötykäyttö eri alojen yrityksissä. Yhtenä esimerkkinä kerrostalon koko seinien sisäisistä putkistoista voidaan luoda malli, jolloin HoloLensin läpi kerrostalon seiniä ja lattioita katsottaessakäy putkien sijainti rakenteessa helposti ilmi. Tämä voi helpottaa suunnattomasti esimerkiksi remontoinnin suunnittelua sekä toteutusta.

Lisäksi hologrammein voidaan havainnollistaa esimerkiksi leikattava potilas. Lääkärit voivat kokoontua ja kukin omienHoloLens-lasiensa kautta katsella samaa hologrammia ja suunnitella yhdessä oikeaa tapaa edetä leikkauksessa.

HoloLensin ohjaaminentapahtuu joko puhumalla tai käsielein. Päätä liikuttamalla liikkuu myös näkökentässä näkyvä piste, joka vastaa tietokoneen hiirtä. Esimerkiksi katsomalla oikeaan kohtaan ja viemällä HoloLens-lasien edessäpeukalonsa ja etusormensa yhteen voi valita eri haluamansatoiminnon tai sovelluksen avattavaksi.

Hologrammien luominen on varsin raskasta laitteelle. Suomalainen Umbra onkin ollut kehittämässä myös HoloLensille omaa tekniikkaansa, jossa laskenta tapahtuu verkkoyhteyden yli tehokkaammissa pilvipalvelimissa ja lopputulos lähetetään videon suoratoiston tavoin näkyviin HoloLensiin.

Mitä seuraavaksi?

HoloLens on toistaiseksi myynnissä suunnattuna sovelluskehittäjille. Euroopassa sen hinta on 3 299 euroa, mikä rajoittaa jo itsessään toistaiseksi merkittävästi myyntimääriä. Tulevien sovellusten kehityksen ohella tällä hintalapulla HoloLensin käyttö rajoittuu vielä erityistehtäviin yrityksissä.

Nykyisessä versiossa HoloLensistä hologrammit näkyvät vain hyvin rajatulla, kapealla alueella näkökenttää. Suurempien hologrammien katselemiseksi päätään joutuu tämän takia kääntelemään runsaasti.

 

Hologramminäkymän laajuuden kasvattaminen kohti koko ihmisen näkökenttää tuntuukin HoloLensin kokeilun jälkeen sen tärkeimmältä jatkokehityskohteelta. Myös piirtyvän kuvan tarkkuuden kasvattaminenolisi hyvä parannus.Toissijaisena tulevat HoloLensin hinnan saaminen alemmas sekälaitteen koon pienentäminen, jonka kanssa kompromissina luonnollisesti toisaalta tasapainottelee toiminta-ajan pidentäminen suuremman akun voimin.

Microsoft ei ole kertonut yksityiskohtaisesti HoloLensin tulevista kehityssuunnitelmista, joten laajempaan myyntiin tähtäävää, eteenpäin kehitettyä sekä edullisempaa versiota saataneen odottaa vielä hyvä tovi.

Rajoitteistaan huolimatta jo tällaisenaan HoloLens on upea laite, jonka kokeilemista voi jokaiselle suositella. Se tuntuu vilaukselta tulevaisuudesta.Suomessakin HoloLensiä pääsee jo kuka tahansa kokeilemaan valituissa tilaisuuksissa, kuten seuraavan kerran 4.-6. marraskuuta DigiExpossa.