Apple Watch 2 on melkein täydellinen sporttikello – nämä puutteet ottavat päähän

Ensimmäinen Apple Watch oli yksi markkinoiden myydyimmistä älykelloista, mutta siitä ei tullut koskaan Applen toivomaa hittiä. Siitä huolimatta, että Apple onnistui valtaamaan itselleen valtaosan älykellomarkkinoista heti Apple Watchin tultua myyntiin.

Älykelloista povattiin suurta menestystä vielä runsas vuosi sitten, mutta viime kuukausina äänenpainot ovat muuttuneet. Tuotekategorian laskevasta trendistä kertoo sekin, että uusia malleja on tullut aikaisempaa vähemmän markkinoille.

Tykkäsimme

Oma gps-paikannus

Vesitiiviys

Emme tykänneet

Vanha muotoilu

Harjoittelusovelluksen puutteet

Whatsappin ja Facebookin puutteet kellokäytössä

Apple näyttää kuitenkin edelleen uskovan Watch-kelloonsa, sillä sen kakkosversio tuli äskettäin myyntiin. Ennusteet laitteen menestymisen suhteen eivät kuitenkaan ole ruusuiset. IDC-markkinatutkimusyhtiön tuore raportti kertoo, että Apple Watchin myynti on laskenut peräti 55 prosenttia sen jälkeen, kun kello tuli myyntiin vuoden 2015 alkupuolella. Alkurynnistyksen jälkeen käyttäjät eivät ole siis ottaneet laitetta omakseen, vaikka kellon hintaakin laskettiin.

Samaan aikaan kilpailijat ovat raportoineet aikaisempaa parempia älykellomyyntejä. Samsung ja LG ovat ottaneet kiinni Applen markkinaosuutta älykellomarkkinoilla, mutta myyntiluvut ovat edelleen varsin vaatimattomia verrattuna älypuhelimiin. Toivoa ei ole kuitenkaan heitetty lopullisesti, sillä analyytikot uskovat älykellojen myynnin nousevan kun valmistajat esittelevät kelloihin uusia ominaisuuksia, jotka tukevat nykyistä paremmin älypuhelimen käyttöä.

Sama vanha design

Alusta lähtien Apple Watchin ongelmana on ollut heikko akun kesto ja monia käyttäjiä vaivanneet muotoilulliset ongelmat. Kello näyttää lelumaiselta ja liian vähän kellolta esimerkiksi moneen Android-kellomalliin verrattuna. Alussa monia käyttäjiä arvelutti myös kellon käyttöjärjestelmä, joka ei ollut tuttua helppoa iOS-tasoa.

Osittain siksi Apple Watchin seuraajalta toivottiin uudenlaista muotoilua ja helpompaa käyttöjärjestelmää. Kumpaakaan ei saatu, sillä Apple Watch Series 2 näyttää ja tuntuu edelleen samalta laitteelta.

Ulkoisesti mikään ei ole muuttunut. Kelloa ohjataan edelleen paitsi kosketuskomennoilla, myös kierrettävällä kruunupainikkeella ja sen alla olevalla suorakaiteen muotoisella painikkeella. Käyttöjärjestelmä on siis erittäin tuttu niille, jotka käyttivät edellistä malliversiota.

Kruunupainike tuntuu edelleen yhtä turhalta kuin aikaisemmassa mallissa.

Kruunupainike tuntuu edelleen yhtä turhalta kuin aikaisemmassa mallissa. Sitä ei oikeastaan tarvita mihinkään, ellei sitten nauti seikkailemisesta pienten sovelluskuvakkeiden seassa kellon kotinäkymässä. Useimmiten sovelluksiin siirrytään painamalla toista fyysistä painiketta ja siirtymällä haluttuun sovellukseen pyyhkäisemällä kuvakkeita oikealle tai vasemmalla. Apple on kuitenkin avannut kruunupainikkeen käytön sovelluskehittäjille, joten painikkeelle voi tulla uusia ja mielenkiintoisia käyttötarkoituksia.

Applen uusimman ohjelmistoversion myötä kellon käyttölogiikka on kokenut pieniä ja hieman suurempiakin muutoksia. Nyt kellotaulunäkymästä tehty pyyhkäisy sivulle tarjoaa mahdollisuuden kellotaulun vaihtamiseen. Ratkaisu on hieman outo, sillä edellisessä mallissa vastaavalla pyyhkäisyllä pääsi suoraan käsiksi sovelluksiin kuten musiikkisoittimeen. Nyt toiminto on "piilotettu" yhden painikkeen taakse. Vanhaan tapaan tottunut huomaa usein vaihtavansa haluamattaan kellotaulua.

Kellotauluja on tarjolla edelleen liian vähän. Pientä parannusta tarjoaa ominaisuus, joka mahdollistaa erilaisten kellon infonäkymien liittämisen osaksi kellotaulua. Näin ollen esimerkiksi aktiivisuutta kuvaavan kolmejanaisen ympyrän saa kiinnitettyä haluamaansa kellotauluun. 

Toisaalta samainen painike oli aikaisemmin pyhitetty Watch-ystävien etsimiseen. Se teki painikkeesta lähestulkoon turhan, sillä varsin harvalla kaverilla oli kädessään Apple Watchia, mikä oli kahdenkeskisen viestittelyn edellytys.

Pyyhkäisy alhaalta ylös avaa iPhonesta tutun komentokeskuksen, joka kertoo muun muassa akun varauksen. Näkymästä voi kytkeä päälle lentokonetilan tai pingata iPhonen, jolloin puhelin hälyttää äänimerkillä.

Kaksi tärkeää parannusta

Edellinen Apple Watch luotti iPhonen gps-paikannukseen eikä ollut vesitiivis. Uusin malli korjaa molemmat puutteet: kellossa on nyt oma gps ja se kestää vettä, ei tosin kovin pitkiä aikoja kerrallaan. Gps kytkeytyy päälle automaattisesti kun harjoitus käynnistetään. Watch tukee myös venäläistä Glonass-paikannusta eli kilpailevaa järjestelmää gps:lle. Tuplatuen ansiosta kellon paikannus toimii luotettavasti ja nopeasti. Kello ei kuitenkaan ilmoita erikseen, kun se on löytänyt gps-signaalin. Käyttäjän täytyy vaan luottaa siihen, että paikannus toimii.

Kun kello on veden alla, kosketusnäyttö kytkeytyy automaattisesti pois päältä.

Kuten sanottua, Watch on odotetusti vesitiivis. Erikoinen lisäys liittyen vesitiiviyteen on komentokeskuksesta käynnistettävä vedenpoisto-ominaisuus, joka "ravistaa" kelloa hetken poistaakseen ylimääräisen veden kellon sisuksista. Kun kello on veden alla, kosketusnäyttö kytkeytyy automaattisesti pois päältä.

Apple Watchin näyttö oli kiitettävän kirkas jo ensimmäisessä malliversiossa, mutta nyt kirkkautta on parannettu entisestään. Sen ansiosta kellon näyttö on käyttökelpoinen vielä kirkkaassakin auringonpaisteessa.

Uuden Apple Watchin vähemmän näkyvä uudistus on nopeampi prosessori. Vaikka aluksi kellon käytössä ei tunnu olevan mitään eroa vanhaan, hiljalleen prosessoritehon edut tulevat esiin. Sovellukset aukeavat nopeammin, kuvat latautuvat selvästi vikkelämmin ja navigointikin on mukavampaa.

Entistä enemmän sporttikello

Applen strategia Watchin tulevaisuutta ajatellen näyttää ainakin tässä vaiheessa selvältä. Kellosta on tehty entistä enemmän kuntoilua ja hyvinvointia tukeva älylaite.

Siinä missä lähes kaikki aktiivisuusmittarit ja -rannekkeet muistuttavat käyttäjäänsä liikkumaan tietyin väliajoin, Apple Watch muistuttaa nyt myös ottamaan hengähdystauon. Toiminto saattaa tuntua turhalta, mutta hengitysharjoituksen onn todettu jopa nostavan työtehoa. Harjoituksen päättyessä kello näyttää sydämen sykkeen, mikä kannustaa käyttäjää rentoutumaan. Jos muistutukset ärsyttävät, niiden ilmoitusväliä voi säätää iPhonen Watch-kellosovelluksesta. Ilmoitukset saa myös kokonaan pois päältä.

Watch mittaa sykkeen ranteesta kuten edellinenkin malliversio, edelleen neljällä erillisellä led-valolla. Sykkeenmittaus on kiitettävän tarkka ja vetää vertoja sykevyön käytölle.

Urheilukellona Apple Watch 2 on selvä parannus entiseen, mutta ei peittoa yksinomaan kuntoiluun tarkoitettuja kelloja.

Juoksukellona Apple Watch on selvästi aikaisempaa parempi gps-tuen ansiosta. Juoksijan on kuitenkin tyytyminen Applen melko suoraviivaiseen harjoittelusovellukseen. Juoksutietojen siirtäminen kolmansien osapuolten sovelluksiin ei nimittäin onnistu. Toivottavasti tähän tulee korjaus tulevaisuudessa. Nykyisellään esimerkiksi juoksureittien suunnittelu ja reittikarttoihin perehtyminen juoksulenkin jälkeen ei onnistu. Harjoituksia ei myöskään voi jakaa muille käyttäjille.

Urheilukellona Apple Watch 2 on selvä parannus entiseen, mutta ei peittoa yksinomaan kuntoiluun tarkoitettuja kelloja, joista mainittakoon Suunto Spartan ja Polarin V800. Apple Watch soveltuu parhaiten kuntoilijalle, joka haluaa mitata omaa edistymistään, mutta joka ei tarvitse reittisuunnittelua tai lisäkannustusta muilta käyttäjiltä.

Ei niin älykäs älykello

Älykellona Apple Watch tarjoaa paljon hyvää, kuten toimivan navigoinnin, mahdollisuuden vastata puheluihin kellon omalla mikrofonilla ja lähettää etukäteen laadittuja tekstiviestivastauksia.

Äly loppuu harmittavan lyhyeen tiettyjen tärkeiden sovellusten kohdalla. Esimerkiksi Whatsapissa, jossa pikaviestien kuvia ei saa näkyviin kellossa. Tai Facebookissa, jonka päivitykset näkyvät vain ilmoituksina ja joiden lukeminen vaatii älypuhelinsovelluksen avaamisen. Myöskään twiittejä ei voi lukea kellon näytöltä kuten älypuhelimesta.

Apple on pystynyt parantamaan akun kestoa, joka oli yksi edellisen Watchin pahimmista pullonkauloista. Nyt akussa riittää potkua yli vuorokaudeksi, jos gps ja sykemittaus eivät ole kovin ahkerassa käytössä. Pahiten akun kestoa näyttää verottavan sykemittaus.

Kenelle?

Apple Watch ei ole edelleenkään pakko-ostos. Kello on lähinnä mukava lisä iPhonen käyttäjälle. Jos taskussa on iPhonen ohella hieman ylimääräistä rahaa eikä kaapista löydy vielä aktiivisuusmittaria, Apple Watch on varteenotettava vaihtoehto. Kellon 349 euron alkaen-hinta ei ole mahdoton, vaikka monipuolisen aktiivisuusrannekkeen saakin selvästi halvemmalla. Jos älytoiminnoille ei ole käyttöä eikä lähes jokapäiväinen lataaminen kuulosta houkuttelevalta, kello kannattaa jättää kaupan hyllylle. Jos käytössä on Watchin edellinen versio, uuden mallin ostaminen on enimmäkseen rahanhukkaa.