Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kilpa-autoilua koronan keskellä – kurkistus ammattikuljettajan poikkeusaikaan

Kaiken muun ohella koronaepidemia on vaikuttanut merkittävästi moottoriurheiluun. Kilpakuljettajien työpisteet ovat siirtyineet autoista simulaattorien ratin taakse.

Kevät 2020 on tuskin kenelläkään sujunut alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Esimerkiksi Jukka Honkavuoren piti aloittaa toukokuussa uransa ensimmäinen Porsche Mobil 1 Supercup -sarjan kausi, mutta toisin kävi. Formula 1 -sarjan mukana pääasiassa Euroopassa ajettavan luokan sijaan hän on päässyt opettelemaan simulaattoriajamisen saloja.

Mutta kuka on Jukka Honkavuori? Rovaniemellä vuonna 1991 syntynyt Honkavuori sai ensikosketuksen moottoriurheiluun monien muiden ammattikuljettajien tapaan karting-auton ratissa. Ikää oli tässä vaiheessa 5 vuotta. Kartingin parissa vierähti noin kymmenen vuotta ja 15-vuotiaana oli edessä siirtyminen formulaluokkiin. Vuosina 2008 ja 2009 Honkavuorelle kertyi menestystä Formula Fordeissa ja Formula Renaulteissa Suomen sarjoissa. Eteneminen kansainvälisissä formulasarjoissa päättyi muutaman vuoden jälkeen monen muun lupaavan kuljettajan tavoin haasteisiin rahoituksen kanssa. Vuonna 2014 Honkavuori palasi kotimaan radoille Porsche GT3 Cup -sarjaan, josta irtosi sarjavoitto.

Porsche Mobil 1 Supercup -sarjassa kilpailee noin 30 autoa.

Jo ennen kyseistä Porsche-sarjan voittoa Honkavuori oli alkanut kerryttää kokemustan Porschen ratista, kun hänelle tarjoitui vuonna 2012 mahdollisuus toimia Porschen ajokouluttajana. Nykyään Honkavuori toimii eripuolilla maailmaa järjestettävissä Porsche Experience -tapahtumissa pääkouluttajina. Mukaan mahtuu sekä asiakastapahtumia että mediaesittelyjä. Hän oli paikalla esimerkiksi viime talvena Levillä järjestetyssä Taycan 4S -mallin lehdistölanseerauksessa.

Tähtäimessä on kuitenkin ollut paluu kilparadoille ja pitkäaikainen työ tuotti tulosta viime vuonna. Honkavuori pääsi osallistumaan vuonna 2019 yhteen Porsche GT3 Cup -kilpa-autoilla ajettavaan Porsche Mobil 1 Supercup -sarjan osakilpailuun ja tänä vuonna oli tarkoitus ajaa koko kausi MRS GT Racing -tallissa. Kyseisen sarjan kisakalenteriin kuuluu kahdeksan kilpailua ja ne ajetaan Formula 1 -kilpailujen yhteydessä ennen kuninkuusluokan kilpailulähtöjä. Kyseessä on siis paljon näkyvyyttä keräävä, kovatasoinen ja moottoriurheilupiireissä arvostettu sarja. Tunnetuista suomalaisista muun muassa Mika Häkkinen on käynyt vierailemassa sarjassa 90-luvulla.

Virtuaalinen sarja on tarjonnut kuljettajille mahdollisuuden päästä kilpailemaan liikkumisrajoituksista huolimatta.

Honkavuoren piti päästä aloittamaan sarja Hollannin Zandvoortissa toukokuun alussa, mutta vallitsevasta tilanteesta johtuen aloitus on siirtynyt tulevaisuuteen. Sen sijaan sarjasta on tehty oma virtuaaliversionsa Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition, jossa Honkavuori on ollut mukana. Tämän myötä rovaniemeläinen on päässyt opettelemaan virtuaalikilpailemisen saloja ja kevät on kulunut kuntoharjoittelun lisäksi simulaattoripenkissä. Tämän hetken arvioiden mukaan oikea sarja on mahdollisesti alkamassa heinäkuun alussa.

Ajan hengen mukaisesti otimme etäyhteyden Jukka Honkavuoreen ja kysyimme, miten kevät on sujunut. Haastattelun voit katsoa oheiselta videolta.

Seuraava ja toistaiseksi viimeinen kilpailu tätä sarjaa ajetaan lauantaina 16.5. Kilpailua voi seurata esimerkiksi YouTubesta.

Video: Olli Pahkala / OverPower ja Mikko Autio
Kuvat: Johan Koning Hemmerling ja Porsche Motorsport

Lue myös:
Tätä autoa ei kadulla ajeta – koeajossa Porschen oikea kilpa-auto

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.