Samsung aloitti Android 13 / One UI 5 -päivitykset - jakelu alkanut Suomessa Galaxy S22 -puhelimille

Tästä alkaa Samsungin siirtymä Android 13 -versioon sen monissa eri laitteissa.

Samsung on aloittanut omalta osaltaan Android 13 -käyttöjärjestelmäversiopäivitykset oman uuden One UI 5 -ohjelmistonsa osana julkaisemalla päivityksen ensimmäiseksi keväällä 2022 markkinoille tulleille Galaxy S22 -sarjan huippupuhelimilleen Galaxy S22:lle, S22+:lle ja S22 Ultralle.

Julkaisu tapahtui odotusten mukaisesti nyt maanantaina 24. lokakuuta, ja Android 13 / One UI 5 -päivitys on jakelussa jo Suomessakin. Päivityksen jakelu voi edelleen tapahtua vaiheittain, minkä takia se saattaa ilmestyä saataville eri laitteisiin eri aikoihin.

Android 13 -päivitysten kanssa Samsung on liikkeellä ensimmäisten valmistajien joukossa, joskaan ei aivan etulinjassa. Google julkaisi Android 13:n jo 15. elokuuta, ja sittemmin OnePlus ehti jo syyskuussa päivittämään OnePlus 10 Prolle Android 13:n osana OxygenOS 13 -ohjelmistoaan.

Android 13 / One UI 5 -päivitys saapui nyt Galaxy S22 -puhelimille yhdessä lokakuun Android-tietoturvakorjausten kanssa.

Samsung on sisällyttänyt One UI 5 -ohjelmistoonsa Android 13:n uudistuksia, mutta myös monia omia muutoksiaan.

Mielenkiintoisesti monet Samsungin omista uudistuksista muistuttavat aiemmin Applen iPhoneissa nähtyjä ominaisuuksia.

Yhtenä merkittävimmistä uudistuksista Samsung mahdollistaa One UI 5:ssä lukitun näytön näkymän kustomoinnin helposti sitä pitkään painamalla. Mahdollista on nyt myös esimerkiksi muuttaa kellon tyyliä. Samsungin esittelemät uudet lukitun näytön muokkausmahdollisuudet ovat herättäneet huomiota samankaltaisuudellaan Applen tämän syksyn iPhonen iOS 16 -päivityksen kanssa.

Applesta erottuva uudistus Samsungilta ovat videotaustakuvat, jotka mahdollistavat valokuvan sijaan lukitun näytön näkymän taustakuvaksi lyhyen videon.

One UI 5 -ohjelmiston Applea muistuttavat uudistukset eivät jää vain lukitun näytön näkymään, vaan lisäksi Samsung esittelee One UI 5:n osana myös uuden Modes and Routines -kokonaisuuden, joka on laajennus aiemmista Bixby-rutiineista. Uusi ominaisuus tarjoaa erilaisia tiloja, kuten uni, ajaminen, harjoitus, rentoutuminen ja työ, joille voi määritellä omanlaisiaan asetuksia. Perusidea ominaisuudessa on täysin sama kuin Applen viime vuonna iOS 15:ssa esittelemissä Keskity-tiloissa.

One UI 5:ssä Samsung esittelee uudistuksena myös pinottavat widgetit, jotka mahdollistavat useiden widgetien sijoittamisen samaan kotinäkymän kohtaan ja näiden välillä selaamisen. Myös selattavat widget-pinot on nähty aiemmin iPhonessa jo viime vuonna.

One UI 5 tuo myös laajasti tarjolle mahdollisuuden kopioida tekstiä kuvista Samsung Keyboard -näppäimistössä, Internet-selaimessa, Galleriassa ja otettaessa näyttökuvaa. Apple lisäsi vastaavan tekstin kopioimisen kuvista mahdollistavan toiminnon jo viime vuoden iOS 15:ssä.

Käyttöliittymän tyyliä voi One UI 5:ssä mukauttaa helposti.
Käyttöliittymän tyyliä voi One UI 5:ssä mukauttaa helposti.

Muuten Samsung on tehnyt One UI 5:ssä muutoksia eri toimintoihin, kuten DeX-työpöytätilaan, digitaalisen hyvinvoinnin kokonaisuuteen ja emojien sekä AR Emojien käyttöön.

Lisäksi One UI 5:ssä Samsung tukee myös laajasti järjestelmän laajuista Dynamic Color -teemajärjestelmää, joka mahdollistaa käyttöliittymän värien mukauttamisen esimerkiksi taustakuvan mukaisesti.

Moniajoa One UI 5 helpottaa puolestaan kahden sormen pyyhkäisyeleellä, jolla voi vaihtaa jaetun ruudun ja koko ruudun ja pop-up-sovelluksen näkymien välillä. Sovellusten avaaminen osaksi jaetun ruudun näkymää muuttuu myös helpommaksi.

Samankokoisia widgetejä voi One UI 5:ssä yhdistää selattaviksi pinoiksi.
Samankokoisia widgetejä voi One UI 5:ssä yhdistää selattaviksi pinoiksi.
Samsungin turvallisuuden ja yksityisyyden näkymä One UI 5:n asetuksissa.
Samsungin turvallisuuden ja yksityisyyden näkymä One UI 5:n asetuksissa.

Asetuksiin One UI 5 tuo uuden turvallisuuden ja yksityisyyden keskuksen, joka on Samsungin versio Googlen ratkaisusta Pixel-puhelimilleen Android 13:n yhteydessä. Uusi keskus kokoaa yhteen paikkaan kaikki käyttäjätilit, salasanat, turvallisuusasetukset ja yksityisyysominaisuudet mahdollistaen helposti laitteen turvallisuuteen ja yksityisyyteen liittyvien asetusten hallinnan.

Ja toki soveltuen muutenkin One UI 5 sisältää Googlen Android 13:ssa esittelemiä uudistuksia, joista osa on pinnan alla tapahtuneita teknisiä parannuksia. Esimerkiksi sovellukset tarvitsevat nyt Android 13:ssa luvan ilmoitusten lähettämiseen.

Mielenkiintoinen poiminta One UI 5:n uudistuksista on myös akun kunnosta kertovan tiedon lisääminen asetuksiin. Tämäkin ominaisuus on löytynyt jo aiemmin iPhonesta jo useamman vuoden ajan.

One UI 5 -päivityksen pääsee asentamaan Samsung Galaxy S22 -puhelimilla valikosta Asetukset – Ohjelmistopäivitys.