Google julkaisi Android 13:n - tällaisia uudistuksia uusi käyttöjärjestelmäversio tuo

Google on julkaissut uuden Android 13 -käyttöjärjestelmäversion.

Android 13 tulee tästä päivästä 15. elokuuta alkaen saataville päivityksenä Googlen Pixel-älypuhelimille, minkä lisäksi Google on julkaissut Android 13:n myös osaksi Androidin avoimen lähdekoodin projektia (AOSP).

Android 13:n valmista päivitysjulkaisua edelsi helmikuusta alkaen kaksi sovelluskehittäjille suunnattua esiversiota sekä neljä laajemmalle yleisölle suunnattua beetatestiversiota.

Pixel-puhelimista Android 13 -päivitys tulee Pixel 6 Prolle, Pixel 6:lle, Pixel 6a:lle, Pixel 5a 5G:lle, Pixel 5:lle, Pixel 4a (5G):lle, Pixel 4a:lle, Pixel 4a XL:lle ja Pixel 4:lle.

Android 13:n julkaisu tapahtui nyt poikkeuksellisen varhaisessa vaiheessa vuotta, sillä esimerkiksi viime vuonna Android 12 julkaistiin vasta 4. lokakuuta osaksi avoimen lähdekoodin projektia ja 19. lokakuuta päivityksenä Pixel-puhelimille.

Google tuo Android 13:n vain omille Pixel-puhelimilleen ja muut Android-laitevalmistajat aloittavat tulevina viikkoina ja kuukausina omien Android 13:een pohjautuvien päivitystensä julkaisun eri laitteilleen vaihtelevien omien aikataulujensa mukaisesti.

Googlen mukaan myöhemmin tänä vuonna Android 13 -päivitykset aloittavat muun muassa Samsung, Asus, HMD Global (Nokia-puhelimet), iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo ja Xiaomi. Useammat valmistajat ovat jo esitelleet omien Android 13 -pohjaisten ohjelmistoversioidensa uudistuksia, muun muassa Samsung One UI 5:n ja OnePlus OxygenOS 13:n.

Tällaisia uudistuksia Android 13 tuo

Alla on käsitelty Android 13:n vakio-Androidiin tuomia uudistuksia. Eri valmistajien omat toteutukset voivat erota Googlen kehitystyöstä.

Käyttäjän kannalta yksi huomattavimpia käyttöliittymäuudistuksia Android 13:ssa tapahtuu mediatoiston ohjaimissa, jotka käyttävät näytöltä aiempaa enemmän tilaa.

Yksityisyys ja turvallisuus ovat jälleen keskeisimpiä Android 13:n kehityksen painopistealueita yhdessä nyt kehittäjien tuottavuuden kasvattamisen sekä tableteille ja muille suurinäyttöisille laitteille suunnattujen parannusten kanssa.

Android 13 tuo uuden sovellusten ilmoitusluvan. Tähän asti Androidissa ilmoitukset ovat olleet kysymättä automaattisia ja eri sovellusten ilmoitusasetuksia on voinut säätää vasta jälkikäteen, jos siihen ollut tarvetta. Android 13:ssa sovellusten tulee pyytää lupaa ennen kuin ne voivat lähettää ilmoituksia.

Ilmoituslupakysely Android 13:ssa.
Ilmoituslupakysely Android 13:ssa.

Android 13 tuo myös muuten hienojakoisemmat luvat sovelluksille. Aiemmin sovellukset ovat Androidilla pyytäneet pääsyä mediatiedostoihin kaikkien mediatyyppien osalta, kun jatkossa ne voivat pyytää lupaa vain kuviin tai videoihin tai äänitiedostoihin tarpeensa mukaan. Sovellusten on jatkossa siirryttävä uuteen tapaan pyytää lupia, kun ne päivitetään Android 13:n rajapintatasolle.

Android 13:ssa luvat mediatiedostoihin voivat olla suppeampia.
Android 13:ssa luvat mediatiedostoihin voivat olla suppeampia.

Kolmantena yksityisyysparannuksena Android 13:ssa Google tulee tarjoamaan sovelluskehittäjille myös uuden rajapinnan, joka mahdollistaa sovellukselle aiemmin käyttäjän myöntämistä luvista luopumisen, jos niille ei ole enää tarvetta. Näin sovellukset voivat luopua luvista, joita ne ovat saattaneet tarvita syystä tai toisesta vaikkapa vain kertaluonteisesti tai joiden tarve on muuten poistunut.

Android 13 tuo myös uuden järjestelmätason kuvavalitsimen, joka mahdollistaa käyttäjille kuvien ja videoiden jakamisen turvallisesti sovellusten kanssa standardoidulla ja optimoidulla tavalla. Sovellukset voivat hyödyntää kuvavalitsimen rajapintoja saadakseen pääsyn vain käyttäjän valitsemiin kuviin ja videoihin tarvitsematta pyytää lupaa kaikkien mediatiedostojen näkemiseksi.

Googlen mukaan se aikoo tuoda uuden kuvavalitsinkokemuksen myös useammille Android-käyttäjille Google Play -palvelujen päivitysten kautta Android 11 ja 12 -versioissakin.

Android 13 tuo uuden järjestelmätason kuvavalitsimen.
Android 13 tuo uuden järjestelmätason kuvavalitsimen.

Lisäksi yksityisyysparannuksena Android 13 esittelee uuden sovellusluvan lähellä oleviin Wi-Fi-laitteisiin yhteyden muodostamiseksi. Se mahdollistaa sovelluksille lähellä olevien Wi-Fi-laitteiden havaitsemisen ja niihin yhdistämisen ilman, että niiden tarvitsee enää pyytää lupaa käyttäjän sijaintitietoihin. Aiemmin monen sovelluksen oli pakko pyytää Wi-Fi-laitteisiin yhdistämisen vuoksi lupaa sijaintitietoihin, vaikka ne eivät itse sijaintietoja mihinkään tarvinneetkaan.

Asetuksissa Android 13:ssa yksityisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asetukset on myös oletuksena kerättyyn yhden, keskitetyn näkymän alle.

Android 13 avaa myös kehittäjille myös jälleen muuten paljon uusia mahdollisuuksia.

Android 13:ssa Google laajentaa Android 12:ssa esiteltyä Material Youn dynaamista väriteemajärjestelmää myös kaikkiin sovelluskuvakkeisiin. Käyttäjät voivat valita käyttöön kuvakkeet, jotka heijastavat taustakuvan väriä tai muuta teemaa. Tätä silmällä pitäen sovelluskehittäjiä kehotetaan tarjoamaan sovelluksestaan monokromaattinen sovelluskuvake sekä tukemaan muuten  tarvittavalla tavalla uudistusta. Googlen mukaan teemoitetut sovelluskuvakkeet ovat aluksi saatavilla Pixel-laitteissa, mutta se tekee yhteistyötä laitevalmistajakumppanien kanssa laajemman käyttöönoton osalta.

Android 13 tuo teeman mukaiset sovelluskuvakkeet.
Android 13 tuo teeman mukaiset sovelluskuvakkeet.

Google helpottaa myös sovellusten tarjoamien pika-asetusten löytämistä ja lisäämistä. Uuden rajapinnan avulla sovellus voi nyt esittää käyttäjälle kyselyn pika-asetuskuvakkeen lisäämisestä helposti yhdellä painalluksella pika-asetusten valikkoon, joka avautuu näytön yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä.

Uusi kysely, jonka sovellukset voivat esittää, helpottaa pika-asetuskuvakkeiden lisäämistä.
Uusi kysely, jonka sovellukset voivat esittää, helpottaa pika-asetuskuvakkeiden lisäämistä.

Android 13 tuo myös kehittäjien kannalta helpottavia uudistuksia sovelluskohtaisiin kieliasetuksiin, jotka eroavat järjestelmän kielestä.

Android 13:n osaksi Google on sisällyttänyt odotetusti myös Bluetooth LE Audio -tuen. Vuoden 2020 alussa alun perin esitelty Bluetooth LE Audio -spesifikaatio tulee mahdollistamaan sitä tukevissa laitteissa hyvän äänenlaadun yhdistämisen potentiaalisesti entistä huomattavasti pidempään toiminta-aikaan.

Android 12:n jälkeen erikseen julkaistussa Android 12L -käyttöjärjestelmäversiossa Google jo optimoi jo käyttöliittymää suurempinäyttöisille laitteille. Android 13 vie kehitystä eteenpäin tuomalla tableteille paremman moniajon uudistetulla tehtäväpalkilla, jonka avulla on helppo vaihtaa yhden sovelluksen näkymästä jaetun näytön näkymään vetämällä sovellus näytölle.

Parannuksia on tulossa myös kirjoittamiseen ja piirtämiseen stylus-kynällä: Android 13:ssa kättä voi pitää mukavasti näytön päällä ilman, että laite tulkitsee tätä kynän kosketukseksi.

Googlen mukaan Android 13:ssa useimmat sovelluksia koskevat muutokset ovat valinnaisia, mikä antaa sovelluskehittäjille aikaa niihin mukautumiseen.

Android 13 jatkaa myös aiemmista versioista tuttua kehitystä, jossa Google on siirtänyt yhä laajempia osia käyttöjärjestelmästä päivitettäväksi Google Playn kautta. Esimerkiksi edellä mainittu uusi kuvavalitsin ja OpenJDK 11 -liitännäiset muutokset tuodaan Google Play -päivitysten kautta myös osaksi vanhempia Android-versioita. Lisäksi Google Playn kautta päivitettäväksi on Android 13:n yhteydessä lisätty esimerkiksi Bluetooth- ja Ultra Wideband -moduulit.