Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple esitteli iPadOS 16:n iPadeille - moniajo uudistuu, Sää-sovellus tulee vihdoin

iPadit saavat iPadOS 16:ssa vielä omia uudistuksia iOS 16:n lisäksi.

iPhonen iOS 16:n rinnalla Apple esitteli tänään WWDC-tapahtumassaan myös iPadien iPadOS 16:n, jota odotetaan julkaistavaksi päivityksenä kaikille käyttäjille syksyllä.

iPadOS 16 pudottaa tuen piiristä pois iPadOS 15:een verrattuna iPad Air 2:n ja iPad mini 4:n. Päivityksenä uuden käyttöjärjestelmäversion saavat iPad mini (5. ja 6. sukupolvi), iPad (5. – 9. sukupolvi), iPad Air (3. – 5. sukupolvi) ja iPad Pro (kaikki mallit).

Soveltuvin osin iOS 16:n uudistusten lisäksi iPadOS 16 sisältää iPadeille suunnattuja erityisuudistuksia.

Uudistus moniajoon

Mac-tietokoneiden osalta uudessa macOS Ventura -käyttöjärjestelmässä nähty Stage Manager, suomeksi Näyttämömestari, on myös osa iPadOS 16:ta. Se mahdollistaa sovellusikkunoiden koon muuttamisen ja ensi kertaa iPadin käytön eri kokoisilla, osittain päällekkäisillä sovellusikkunoilla, kuten on tavallista tietokoneilla. Muut avoinna olevat edelliset sovellukset näkyvät näytön vasemmalla laidalla. Sovellusikkunoita voi raahata ja pudottaa käyttöön sivulta tai avata uusia sovelluksia alareunan Dock-valikosta ja ryhmitellä niitä haluamikseen kokonaisuuksiksi.

Stage Manager toimii myös M1-järjestelmäpiirillä varustettujen iPadien kanssa yhdessä iPadiin kytketyn ulkoisen näytön kanssa tuomalla täyden tuen niille jopa 6K-tarkkuudella. Eri sovellusten sisällöt näkyvät molemmilla laitteilla, ja tiedostoja ja sovelluksia voi vetää ja pudottaa näytöltä toiselle.

Uusia yhteistyötoimintoja ja Free Form -sovellus

iPadOS 16 tuo joukon ryhmien yhteistyötoimintoja Applen toimistosovelluksiin (Pages, Numbers, Keynote) sekä Tiedostot-, Muistiinpanot-, Muistutukset- ja Safari-sovelluksiin sekä uusia rajapintoja hyödyntäviin kolmansien osapuolten sovelluksiin. Uudet yhteistyötoiminnot rakentuvat Viestit-sovelluksen ja sen ryhmien ympärille. Käyttäjän lähettäyessä kutsun yhteistyöhön, jaetaan esimerkiksi asiakirja tai projekti automaattisesti koko ryhmälle. Tehdyt muutokset näkyvät myös osana viestiketjua.

Apple tuo myös tarjolle uuden Freeform -yhteistyösovelluksen, jolla voi hypätä FaceTime-puheluista luomaan ”valkotauluja” erilaisilla sisällöillä. iPadOS:n ohella sovellus tulee saataville myös iPhoneille ja Maceille.

Osa yhteistyöuudistuksia ovat myös jaetut välilehtiryhmät Safari-verkkoselaimessa.

Mukana iPadOS 16:ssa on myös Mail-sähköpostisovelluksen uudistuksia, kuten hetki aikaa perua viestin lähetys, ajastaa viestien lähetys ja valita viestejä muistutettavaksi myöhemmin. Mail osaa myös huomauttaa, jos viestistä puuttuu liite tai tietty vastaanottaja.

Samalla Mail-sähköpostisovelluksen hakutoiminto uudistuu kattavammaksi ja tarkemmaksi.

Sää-sovellus vihdoin iPadille

Apple tuo pitkän odotuksen jälkeen Sää-sovelluksensa vihdoin myös iPadeille iPadOS 16:ssa.

Parannuksia erityisesti ammattimaisempaan käyttöön

iPadOS 16 tuo myös paljon parannuksia käyttöjärjestelmään perustaan ja sovelluksiin erityisesti ammattimaisempaan käyttöön.

Uusi Reference Mode, suomeksi Viitetila, mahdollistaa Liquid Retina XDR -näytöllä varustetun 12,9 tuuman iPad Pron näytön vastaavan ammattilaistason värivaatimuksiin esittämällä suosittujen väri­standardien viitevärit sekä SDR- ja HDR-video­muodot.

M1-järjestelmäpiirillä varustetut iPadit puolestaan saavat uuden Display Zoom -skaalaustoiminnon, joka suurentaa näytön laskennallista pikselitiheyttä, jolloin sovelluksissa näkyy kerralla enemmän sisältöä.

Lisäksi virtuaalinen käyttömuistin laajennus avaa iPadin tallennusmuistista jopa 16 gigatavua käytettäväksi sovellusten käyttömuistina tarvittaessa.

Yksittäisissä sovelluksissa Apple tuo muun muassa tarjolle mahdollisuuden muokata sovellusten työkaluvalikoita ja Tiedostot-sovelluksessa nähdä kansioiden tiedostokoon sekä muokata tiedostojen päätteitä. Peru- ja tee sittenkin -toiminnot uudistuvat käyttöjärjestelmän laajuisesti, minkä lisäksi tarjolle tulee myös uusi yhtenäinen tapa etsiä ja korvata tekstiä.

Lisäksi Kuvat- ja Tiedostot-sovelluksissa voi avata dokumenttivalikon ja hyödyntää toimintoja, kuten monistaminen, uudelleen­nimeäminen, vieminen ja tulostaminen.