Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple julkisti iOS 16:n - iPhonen lukitun näytön näkymä saa suurimman uudistuksensa ikinä

iOS 16 tuo uudistuksia lukitun näytön ohella moniin sovelluksiin.

Apple on julkistanut WWDC-tapahtumassa iPhone-puhelintensa uuden iOS 16 -käyttöjärjestelmäversion, jota odotetaan julkaistavaksi päivityksenä kaikille käyttäjille syksyllä.

iOS 16 sisältää uudistuksia muun muassa lukitun näytön näkymään ja ilmoituksiin, parannuksia Applen viime vuonna esittelemiin toimintoihin sekä lukuisia uudistuksia yksittäisiin Applen sovelluksiin.

iOS 16 tulee saataville iPhone 8:lle ja uudemmille. iOS 15:n tukemista iPhoneista iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus ja 1. sukupolven iPhone SE eivät siis enää saa uutta käyttöjärjestelmäversiota.

Täysin uudistunut lukitun näytön näkymä

iPhonen lukitun näytön näkymä uudistuu iOS 16:ssa merkittävästi – Applen mukaan suurimmalla tavalla ikinä. Uutena lisäyksenä näkymään tulevat widgetit, jotka kertovat erilaisia tietoja esimerkiksi kalenterista, säästä, aikavyöhykkeistä, herätyksistä ja aktiivisuudesta.

Lisäksi lukitun näytön näkymää voi mukauttaa esimerkiksi erilaisilla tyyleillä ja kellonajan fontilla – ja tietenkin erilaisilla widgeteillä.

Lukitun näytön näkymiä voi myös luoda useampia, joiden välillä voi vaihtaa sivusuunnassa pyyhkäisemällä. Tietyllä tapaa iOS 16:n uudet lukitun näytön näkymät muistuttavatkin Apple Watchin kellotauluja.

Ilmoitusten esittäminen lukitun näytön näkymässä muuttuu myös iOS 16:n myötä. Ilmoitukset ilmestyvät jatkossa näkyviin näytön alareunasta ja ne voidaan esittää lukitulla näytöllä listana, pinottuna tai kätkettynä. Lisäksi uudet Liveseuranta-ilmoitukset voivat esittää päivittyviä tietoja esimerkiksi Uber-kyydin saapumisesta, harjoituksen etenemisestä tai urheilutuloksista.

Viime vuonna iOS 15:ssä esitellyt Keskity-tilat laajentuvat myös lukitun näytön näkymän sisältöihin ja asetuksiin. Eri tiloihin, kuten vaikkapa työ- ja vapaa-aikatiloihin voi helposti asettaa vaikkapa omat widgettinsä.

Apple kehittää Keskity-tiloja myös muuten mahdollisuudella suodattaa esitettäviä sisältöjä ja viestejä tietyn Keskity-tilan perusteella eri sovelluksissa.

Uudistuksia Viestit-sovellukseen, SharePlay-jakoon ja Mail-sähköpostisovellukseen

Applen Viestit-sovellus uudistuu mahdollisuudella muokata lähetettyjä iMessage-viestejä tai perua viestin lähetyksen.

Lisäksi Viestit-sovelluksessa voi merkitä minkä tahansa keskustelun lukemattomaksi, jolloin siihen muistaa palata.

Viestit-sovelluksen voi kautta myös jakaa esimerkiksi muistiin­panoja, esityksiä, muistutuksia, Safarin väli­­lehti­­ryhmiä ja muuta sisältöä ja aloittaa näin yhteistyön ryhmän jäsenten kanssa. Jaettuihin projekteihin tehdyt päivitykset näkyvät viesti­ketjusta ja osapuoliin voi ottaa yhteyttä suoraan sovelluksista, joista sisältöjä on jaettu.

Applen viime vuonna julkaisema SharePlay-toiminto, joka mahdollistaa synkronoidusti ominaisuutta tukevien sovellusten video- ja musiikkisisällöistä nauttimisen yhdessä kaverien kanssa FaceTime-puhelujen välityksellä, integroituu iOS 16:ssa myös osaksi Viestit-sovellusta. SharePlay-jaon voi aloittaa helposti keskusteluista ja viestittelyä jatkaa katselemisen tai kuuntelemisen aikana.

SharePlay-tuen tarjoaviin sovelluksiin siirtyminen helpottuu myös FaceTime-videopuheluista.

iOS 16 mahdollistaa myös FaceTime-puhelujen siirtämisen helposti laitteesta toiseen FaceTime-puhelun aikana niin, että myös liitetyt Bluetooth-kuulokkeesi vaihtavat laitteesta toiseen.

iOS 16 tuo uudistuksia myös Mail-sähköpostisovellukseen, kuten hetken aikaa perua viestin lähetys, ajastaa viestien lähetys ja valita viestejä muistutettavaksi myöhemmin. Mail osaa myös huomauttaa, jos viestistä puuttuu liite tai tietty vastaanottaja.

Lisäksi Mailin haku on uudistunut: se tarjoaa tarkempia ja kattavampia tuloksia sekä ehdotuksia hauista.

Lisää älykkyyttä

Uusi ominaisuus iOS 16:ssa mahdollistaa kuvan pääkohteen nostamisen esiin tai sen valitsemisen ja taustan rajaamisen pois. Ominaisuus on saatavilla niin Kuvissa, Näyttökuva-toiminnossa, Pikakatselussa, Safarissa ja muissa sovelluksissa iPhone-malleissa, joissa on A12 Bionic tai uudempi järjestelmäpiiri.

Koti-valikon Spotlight-haku uudistuu laajemmilla hakutuloksilla, älykkäillä ehdotuksilla laajemmilla kuvahaun tuloksilla Viesteistä, Muistiin­panoista ja Tiedostoista. Suoraan Spotlightin kautta voi myös tehdä erilaisia toimintoja, kuten käynnistää ajastimen tai suorittaa pika­komennon.

iOS 16 parantaa myös sanelutoimintoja mahdollistaen saumattoman siirtymisen tekstin kirjoittamisen ja sanelemisen välillä. Näppäimistö pysyy auki näytöllä saneltaessa. Sanelu osaa myös luoda automaattisesti välimerkit ja myös emojit voi sanella.

Applen viime vuonna esittelemistä ominaisuuksista kuvista tekstin tunnistamisen, kopioimisen  ja erilaiset toiminnot mahdollistava Live-teksti laajentuu saataville myös videoissa. Videon voi pysäyttää ja hyödyntää Live-tekstiä ruudun sisältämän tekstin hyödyntämiseen. Lisäksi Live-tekstin käyttöä helpottavat uudet pikavalintatoiminnot, joilla voi suoraan soittaa puhelinnumeroihin, avata verkkosivun, muuntaa valuuttoja tai kääntää kielestä toiseen tunnistetun tekstin perusteella.

Apple tuo Live-tekstin saataville myös sovelluskehittäjille uutena rajapintana. Lisäksi Apple tuo saataville myös uuden App Intents -rajapinnan, joka mahdollistaa sovelluskehittäjien hyödyntävän suoraan Siri-palvelun kykyjä pikakomentojen osalta ilman erillistä käyttöönottoa.

Uudistuksia Applen Karttoihin

Kartat-sovellus uudistuu mahdollisuudella suunnitella reittejä jopa 15 pysähdyksellä. Reitin voi suunnitella Macin Apple Kartat-sovelluksessa ja hyödyntää sitä myöhemmin iPhonella.

Lisäksi Applen tarkemmat kartta-aineistot sekä yksityiskohtaiset 3D-kaupunkimallit laajenevat uusiin maihin ja kaupunkeihin.

Applen kartat avautuvat myös uudella tavalla sovelluskehittäjille mahdollistaen esimerkiksi vuokrattavien sähköpotkulautojen sijainnin näkymisen Applen kartalla 3D-näkymässä.

Tuetut matkakortit valituilta alueilta voi myös lisätä osaksi Kartat-sovellusta ja esimerkiksi tarkistaa niiden saldon ja ladata lisää arvoa.

Parannuksia Perhejakoon ja uusi jaettu iCloud-kuvakirjasto

iOS 16:ssa Apple tuo parannuksia Perhejako-ominaisuuteen, jonka kautta vanhemmat voivat esimerkiksi hallita koko perheen, mukaan lukien lapsien laitteita.

Uudistusten myötä Perhejako tarjoaa hienojakoisemmat, helposti käyttöön otettavat asetukset lapsen laitteelle sallittujen sovellusten ja sisältöjen, ruutuajan ja muiden käyttörajoitusten osalta.

Lisäksi tarjolle tulee helpompi mahdollisuus ottaa uusi laite, kuten iPad, käyttöön lapselle valmiilla käyttörajoituksilla tuomalla se toisen laitteen lähelle.

Lapsilta tulevat pyynnöt ruutuajan jatkamisesta tulevat suoraan Viestit-sovelluksen kautta, josta pyyntöjen hyväksyminen tai hylkääminen käy helposti.

Uutena lisäyksenä iOS 16:n myötä tarjolle tulee uusi jaettu iCloud-kuvakirjasto, joka on käytännössä perheen (yhteensä enintään kuusi henkilöä), jakama kuva-albumi, johon voi valita kuvia lisättäväksi älykkäästi. Kuvat voi valita jaettavaksi osaksi ryhmälle näkyvää kuvakirjastoa esimerkiksi tietystä päivämäärästä alkaen tai huomattavasti tarkemmin, kuten esimerkiksi vain, kun kuvassa esiintyy vanhemmista molemmat yhdessä lapsen kanssa. Kuvat siirtyvät albumiin manuaalisesti, Bluetooth-läheisyyden perusteella tai jakamalla jakoehdotuksesta.

Kaikilla jäsenillä on yhtäläiset oikeudet lisätä, muokata ja poistaa jaetussa iCloud-kuvakirjastossa olevia kuvia. Myös suosikit, tekstitykset ja avain­sanat synkronoi­tuvat.

Uudistunut Koti-sovellus

Applen kodin älylaitteiden hallintaan tarkoitettu Koti-sovellus uudistuu iPhonella, iPadilla ja Macilla.

Koti-sovellus saa uuden helppokäyttöisemmän etusivunäkymän, jossa esimerkiksi eri huoneet ja suosikit on koottu kaikki yhteen. Lisäksi laitteiden osalta Koti-sovellus tukee uusia kategorioita esimerkiksi ilmanvaihto-, valaistus- ja turvallisuuslaitteiden osalta. Koti-sovellus saa samalla myös uudet widgetit lukitun näytön näkymään.

Myöhemmin tänä vuonna Apple myös lisää mukaan tuen Matter-älykotistandardille.

Uudistunut CarPlay

Apple on uudistamassa myös autojen tieto- ja viihdejärjestelmien kanssa toimivan CarPlay-näkymän uudella käyttöliittymällä.

Lisäksi uudistuksen myötä seuraavan sukupolven CarPlay tarjoaa sisältöjä auton kaikille näytöille, mukaan lukien mittaristonäytölle. Toinen merkittävä toiminnallinen uudistus on mahdollisuus hallita CarPlayn kautta myös auton toimintoja, kuten ilmastointilaitteen toimintaa.

Ensimmäiset uutta CarPlayta tukevat autot julkistetaan vasta ensi vuoden 2023 lopulla, eli markkinoille ne nähtäneen aikaisintaan vuonna 2024, joten uutta laajempaa CarPlay-kokemusta odottamaan paljon iOS 16:n julkaisua pidemmälle.

iOS 16:n julkaisun yhteydessä CarPlayn uudistuksista saataville tulevat pari uutta mahdollista sovelluskategoriaa: tankkaussovellukset voivat auttaa esimerkiksi tiedoilla huoltoasemista ja ajoapusovellukset voivat kertoa tietoa tiestä, tietulleista sekä tarjota esimerkiksi hinausapua. Tällaisia sovelluksia voi odottaa saataville CarPlayn kautta ajan kanssa eri sovelluskehittäjiltä.

Lisäksi CarPlay saa parannuksia iOS 16:ssa viestien lähettämiseen Sirillä, joka yksinkertaistuu, sekä Podcastit-sovellukseen, jossa voi etsiä ladattuja tai tallennettuja podcasteja sekä tarkastella viimeisimpiä podcasteja omassa kirjastossa.

Muita sovellusuudistuksia

Valituilla englanninkielisillä markkinoilla Apple News -uutispalvelu uusilla urheiluaiheisilla sisällöillä.

Applen Lompakko -sovelluksen ja Apple Pay -maksupalvelun osalta iOS 16:n yhteydessä Apple tuo valituilla markkinoilla tarjolle mahdollisuuden jakaa ostoksen summan myöhemmin maksettavaksi Apple Pay Later -toiminnolla.

Apple Pay saa myös tuen toimitusten seurannalle ja kuiteille, joita esimerkiksi verkkokaupat voivat tarjota. Esimerkiksi verkkokauppa-alusta Shopify tukee toimintoa.

Lompakkoon tallennettuja digitaalisia avaimia myös jakaa eri viestisovellusten, kuten Applen Viestit ja Mail mutta myös esimerkiksi WhatsApp, kautta. Avainten osalta on mahdollista päättää, missä ja milloin niitä voidaan käyttää, ja perua käyttöoikeus milloin tahansa.

Aiemmin iPadOS:ssä nähdyt QuickNote-pikamuistiinpanot tulevat myös osaksi iOS:lle. Niitä voi luoda missä tahansa sovelluksessa jakonäkymän kautta. Lisäksi muistiinpanot voi lukita iOS 16:ssa suoraan laitteen pääsykoodilla, eli erillistä salasanaa ei tarvitsee muistaa. Muistiinpanojen älykkäät kansiot saavat uudet muokatta­vat suodatti­met, joilla voit järjestellä niitä sisällön luonti­päivän, liitteiden, tehtävä­listojen ja muiden ominai­suuk­sien mukaan.

Muistutukset-sovellukset uudistuu listoilla, joita voi myös kiinnittää. Muistutusten tarkastelu ja lisääminen helpottuvat, kun Tänään-lista sekä Ajastetut-lista ryhmittävät kohteet ajan ja päivämäärän mukaan. Uusi Suoritetut-lista kokoaa kaikki suoritetut muistutukset yhteen paikkaan sekä kertoo esimerkiksi kellonajan, jolloin muistutus merkittiin tehdyksi.

Sää-sovelluksessa ennustemoduulia painamalla näkee lisätietoja ilman­laadusta, paikallis­ista sää­ennusteista ja muusta hyödyllisestä. Tarjolla on myös jopa tunnittaiset 10 päivän ennusteet ja tulevan tunnin sade­määrät minuutin tarkkuudella

Game Centerin uudistetusta näkymästä tai Yhteys­tiedot-sovelluksesta on nähtävissä, mitä kaverit ovat pelanneet ja saavuttaneet. SharePlay-integraation myötä Game Centerin monin­peleissä voi siirtyä pelaamaan suoraan FaceTime-puhelusta.

Käännä-sovellus saa toiminnon ympärillä olevan tekstin kääntämiseksi kameraa käyttämällä. Näkymän pysäyttämisen jälkeen käännökset näkyvät kuvassa olevan tekstin päällä ja sitä voi katsoa sitä lähempää zoomaamalla.

Pörssi-sovelluksessa voi luoda useita seurantalistoja, joiden avulla voi järjestellä seuraamasi osakekurssit. Ryhmittely onnistuu esi­merkiksi sektorin, sijoitus­tyypin ja omistus­tilanteen mukaan.

Terveys-sovellus saa uuden Lääkkeet-ominaisuuden, joka auttaa hallitsemaan, seuraamaan ja ymmärtä­mään lääkikeiden käyttöä. Uutta on myös mahdollisuus lähettää pyyntö Terveys-sovelluksen tietojen jakamiseksi.

Lisäksi Applen Kuntoilu-sovellus tulee saataville kaikille käyttäjille iOS 16:n myötä. Aiemmin se on ollut saatavilla vain Apple Watch -käyttäjille. Ilman Apple Watchia liikkumisen seuranta perustuu iPhonen liiketunnistinten dataan kertoen askelmäärästä ja liikutusta matkasta, minkä lisäksi tietoja kertyy myös mahdollisista muista sovelluksista. Lopputuloksena on arvio kulutetuista kaloreista.

Uusi Turva­tarkastus-toiminto voi lisäksi auttaa perhe- ja lähisuhde­väki­valtaa kohtaavia tarkista­maan ja perumaan muille myöntämiään pääsy­oikeuksia. Turva­tarkastus nollaa järjestelmän sovellusten tieto­suoja­oikeudet ja rajoittaa käytettävään laitteeseen saapuvia viestejä ja FaceTime-puheluita.

Myöhemmin tänä vuonna tarjolle on tulossa täysin uusi Freeform-sovellus, jossa voi luonnostella ideoita yhteistyössä muiden kanssa.