Testi: OnePlus Nord 5G CE: Edullinen malli ansaitusti myyntilistojen kärjestä

OnePlus Nord 5G CE on lippulaivamalleja edullisempi peruspuhelin, jossa on keskitytty puhelimen peruspalikoihin. Hinta on saatu kilpailukykyiseksi ja puhelin vaikuttaa toimivalta kokonaisuudelta.

OnePlus Nord 5G CE: Hinta 8GB/128GB: 335e (Teknavi.com), 12/256GB: 414e (Teknavi.com), valmistajan ovh:t 299/399e.

Erään kahvimerkin mainoksessa todetaan ”kun hyvä riittää”. Samaa voisi sanoa OnePlus Nord 5G CE:n ja muidenkin sen hintaluokan puhelimien kohdalla. Jos hyvä riittää, ei älykännykästä tarvitse nykyisin maksaa tätä enempää.

Kolmensadan euron tuntumaan asettuva hinta ja kohtuulliset tehot ovat nykyisin erittäin hyvä lähtökohta älypuhelimelle. Tuhannen euron hintoja hipovien lippulaivamallien suorituskyky ja pikkutarkat ominaisuudet alkavat olla tehokäyttäjällekin tarpeettomia.

Tämän hintatason puhelimien merkityksestä kertoo paljon Samsungin Galaxy A7- ja A5-mallien vuodesta toiseen jatkuva menestys Suomen markkinoilla. OnePlus iski samaan hintaluokkaan vuosi sitten OnePlus Nordilla. Onnistunut lanseeraus sai jatkoa päivitetyn mallin myötä.

Nord 5G CE ei tee ihmeitä. Se muistuttaa ulkoisesti hyvin paljon edeltäjäänsä. Ulkokuori on tyypillistä tämän hetken OnePlusalle. Reunat on pyöristetty ja puhelin koostuu selkeästi kolmesta osasta.

Takakuori on testikappaleessa tuntumaltaan mattapintainen, mutta väriltään kiiltävä sininen. Reunoille on luotu tyylikäs syvänsininen efekti, joka saa takakuoren reunat näyttämään kaarevan näytön reunoilta. Takana oleva kameramoduuli on muiden tämän vuoden OnePlussan mallien mukaisesti siirtynyt takaa katsottuna vasempaan yläkulmaan. Kameran linsseinä ovat, 64 MP f/1.79 pääkamera, 8 MP f/2.25 ultralaajakulmakamera ja 2 MP f/2.4 mustavalkokamera.

Kiiltäviltä reunoilta löytyy painikkeet äänenvoimakkuuden säätöön, lukitusnäppäin, sim-korttipaikka, harvinaiseksi käyvä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, kaiutin, mikrofoni ja USB-C -portti.

Näyttö on halkaisijaltaan 6,43 tuumaa ja etukamera on upotettu näytön sisään. Etukameran tarkkuus on 16 megapixeliä. Näytön resoluutio on 2400×1080 ja paneeli on AMOLED-teknologialla toteutettu. Mitat ovat 159.2 × 73.5 × 7.9 mm ja puhelin painaa 170 grammaa.

Näyttöpaneelin ympärille jäävät pienet reunat, jotka ehkä hieman viestivät puhelimen edullisemmasta hinnasta. Virkistystaajuus on 90 hertsiä, joka on varsin riittävä. Kuva näyttää terävältä ja käyttö tuntuu myös 120 hertsin puhelimen käytön jälkeen riittävän sulavalta.

Sormenjälkitunnistin on upotettu näytön alas ja keskelle nykyään tyypilliseen tapaan. Testipuhelimessa on esiasennettu panssarilasi, jonka kanssa sormenjälkitunnistin toimi moitteetta.

Pakettiin kuuluu lisäksi mukaan laturi, USB-A – USB-C -kaapeli, SIM-korttikelkan avaustyökalu ja läpinäkyvää muovia oleva suojakuori. Puhelimen pakettiin kuuluvassa läpinäkyvässä kuoressa on erikseen suoja USB-C -portille. Tämä on todennäköisesti kosteus- ja pölysuojauksen parantamiseksi. Suojaläpyskä ei häiritse puhelinta ladatessa.

Järjestelmäpiirinä on Snapdragon 750G. Tallennustilaa saa 128 gigatavua ja LPDDR4X-keskusmuistia kahdeksan gigatavua. Puhelimen akun kapasiteetti on 4500 milliampeerituntia.

Käyttöjärjestelmänä on Android 11:sta päälle tehty Oxygen OS 11. Käyttöjärjestelmässä ei ole hirveästi omia erityistoimintoja, vaan suurin osa asioista tapahtuu Androidin ja Googlen työkaluilla.

Aloitusnäytössä alaspäin pyyhkäisy avaa OnePlussan oman pikavalikon, josta pääsee käsiksi esimerkiksi laskimeen, muistiinpanoihin ja katsomaan minne on merkannut autonsa pysäköidyksi. OnePlussan oma pikavalikko on hyvä ratkaisu, jos sitä vertaa Samsungin OneUI-käyttöjärjestelmän tapaan lisätä sovellusehdotuksia ja muita toimintoja pääasialliseen sovellusvalikkoon, jota OnePlussan OxyenOS ei suuremmin muuta normaalista.

Testin aikana puhelimeen ei tullut sellaista käyttöjärjestelmäpäivitystä, joka olisi yhteenmukaistanut käyttöjärjestelmän Oppon puhelimista tutun ColorOS:n kanssa. Hieman myöhemmin ilmestyneen OnePlus Nord 2 5G:n kohdalla tätä ratkaisua on arvosteltu. Erot aiempaan Oxygen OS:ään eivät ole ColorOS:n kanssa yhdistetyissä versioissa kovinkaan suuria, mutta muutamat tärkeät ominaisuudet puuttuvat.

Kamerassa ero lippulaivamalleihin

Kameran käytettävyydessä näkyy kenties selkein ero kalleimpiin lippulaivapuhelimiin. Kameran etsin ei aina toimi täysin sulavasti ja kuvien prosessointi vie usein hieman aikaa. Kun räpsyt saa napattua, ovat ne kuitenkin laadultaan hyviä.

Videokuvauksessa huomaa samat oireet, kun etsin saattaa hakea oikeaa valotusta hetken verran.

Nämäkin huomiot ovat tosin hieman hifistelyä kun katsotaan Nordin hintaa. Kokemus on monelta osin lähellä hintavampiakin puhelimia, joten lopulta kameran satunnaisesti hitaampi toiminta ei välttämättä vielä oikeuta puhelimen kovaa kritisointia lippulaivamalleihin verrattuna.

Etukameran laatu on kohtalaista, se ei säväytä mutta riittää arkisiin selfie-kuviin. Takakamera on hyvä suoritus ja kuvat sekä videot näyttävät hyvältä etenkin hintaluokka huomioiden. Tarkkuus ei ole aivan yhtä terävää kuin lippulaivamalleissa, jos lähtee tekemään tarkkaa vertailua, mutta yleisilmeeltään jälki on hyvää eikä näytä halvalta.

Käyttökokemus

Yleisellä toteamuksella OnePlus Nord 5G CE:n käyttökokemus on sulava. Puhelin ei takkua peruskäytössä ja jokainen toistaiseksi tullut päivitys on parantanut suorituskykyä.

Tehoa riittää toimisto-ohjelmiin, viestittelyyn, suoratoistoon ja sosiaalisen median sovellusten selailuun.

Suorituskyvyn rajat tulevat vastaan oikeastaan vain sosiaalisen median sovellusten filtterien ja muunlaisten suoraan kuvan päälle tehtävien muokkausten kanssa. Snapchatin ja Instagramin varsinkin videoille suoraan piirtyvät tyylittelyt vaativat liikaa suorituskykyä.

Mutta nämä ovat ainoat hetket, jolloin teho loppuu aidosti kesken. Muista tavanomaisista kuormituksista puhelin suorituu mallikkaasti eikä nikottele.

Pelaaminenkin onnistuu hyvin. Tehoa on tarpeeksi Call of Duty: Mobileen tai Asphalt 9:ään. Pientä nikottelua voi ilmetä, jos pelien kanssa samaan aikaan on muuta moniajoa käynnissä.

Käyttkökokemukselle tärkeää on hyvin toimiva sormenjälkitunnistin, joka löytyy näytön alle upotettuna keskeltä alhaalta. Tämä on tuttu sijoittelu ja toimii oikein hyvin. Puhelimeen oli esiasennettuna näyttösuoja, ja sormenjälkitunnistus toimi hyvin myös tämän kanssa.

Muita kalliimpiin puhelimiin verrattuna puuttuvia ominaisuuksia ovat virallinen IP-suojausluokitus vedenkestävyydelle, langaton lataus ja uusimmat nopeat pikalataukset. Lataamisen tahti on kohtalainen 30 watin Warp-pikalatauksella ja akku on täynnä alle tunnissa.

Mihin tehoa tarvitsisi?

Edullisten puhelimien nykyinen laatu nostaa esiin kysymyksen: Mihin hintavampien puhelimien huipputehokkaita järjestelmäpiirejä ja suorituskykyä tarvitsee?

OnePlus Nord 5G CE on todella käyttökelpoinen puhelin. Viestittely, sosiaalisen median ja verkkosisältöjen selailu, suoratoistojen katselu ja GPS:n käyttö onnistuvat kaikki mainiosti. Puhelin jaksoi myös hyvin urheilusuorituksia seuranneen älykellon kanssa ja akku kesti päivän vaikka Bluetooth-yhteys oli jatkuvassa käytössä.

Tehoa vaativat pelit, oikein kova moniajo tai pitkät videopuhelut voisivat vaatia liikoja, mutta niihinkin tämän hintaluokan puhelimet pystyvät jo kohtuullisesti.

Merkittävämpiä eroja lippulaivapuhelimiin ovat siksi ennemminkin näyttö ja kamera. Niissäkin Nord 5G CE suoriutuu omassa hintaluokassaan hyvin, mutta erot jo reilun satasen kalliimpaan Nord 2:een alkavat näkyä.

Kompromissi on silti kokonaisuutena aika vähäinen, kun miettii kuinka paljon edullisemmalla puhelimen saa. Varsinkin, jos elämäntyyli on muuttuvassa pysyvästi kotikeskeisemmäksi ja tietokoneen käyttö kotona yleistyy jälleen enemmän. Silloin puhelin ei ole samalla tapaa työmatkojen ja muun kodin ulkopuolisen ajan monitoimityökalu ja viihdekeskus.

Yksi tämän mallin tärkeimpiä kilpailijoita on Samsungin Galaxy A42, joka oli aiemmin Teknavin testissä. Näitä kahta verratessa OnePlussassa on huomattavasti parempi näyttö ja sitä kautta puhelimen käyttö on mukavampaa.

Yksinkertaisempi Oxygen OS sopii edulliseen puhelimeen hieman paremmin kuin Samsungin OneUI. Samsung on edellä etenkin kameran osalta.

OnePlus Nord 5G CE: Hinta 8GB/128GB: 335e (Teknavi.com), 12/256GB: 414e (Teknavi.com), valmistajan ovh:t 299/399e.

Teknisiä tietoja

  • Näyttö: 6,43 tuumaa, 2400×1080, AMOLED
  • Järjestelmäpiiri: Snapdragon 750G
  • Käyttöjärjestelmä: Oxygen OS 11 (Android 11)
  • Tallennustila: 128/256Gt
  • Keskusmuisti: 8/12Gt
  • Kamerat: Takana: 64 MP f/1.79 pääkamera, 8 MP f/2.25 ultralaajakulmakamera ja 2 MP f/2.4 mustavalkokamera
  • Etukamera: 16MP
  • Akku: 4500 mAh, 30W lataus
  • Mitat: 159.2 × 73.5 × 7.9 mm
  • Paino: 170gr

Yhteenveto

OnePlus Nord 5G CE tekee perusasiat oikein. Ihmeämpiä yllätyksiä laite ei tarjoa, mutta suorituskykyä löytyy ja muut perusasiat ovat puhelimelle hyvällä mallilla. Hintaluokassaan se on oikein kilpailukykyinen vaihtoehto, jossa on suorituskykyä ja hintaluokkaan hyvä näyttö. Puhelin keikkuu ansaitusti kilpailussa hintaluokassa myyntitilastojen kärjessä.

Kuvat: Joonas Koivisto

Lue myös:
OnePlus Nord 2 5G julkistettiin virallisesti
Testi: OnePlus Watch -älykello – Rautapuoli kunnossa, sovellus sakkaa
Pikatesti: OnePlus 9 Pro: Loistava huippupuhelin ilman puutteita
Testi: OnePlus 9: Uutuuskaksikosta se järkiostos
Näin toimii EKG-mittaus ja verenpaineen mittaus älykellossa
OnePlus julkaisi OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro -puhelimet: Entistä isompi painotus kameroissa
Pikatesti: OnePlus 8 Pro on edelleen loistava lippulaiva

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät FacebookistaInstagramista, Twitteristä ja YouTubesta