Windows 11 jakeluun lokakuun alussa

Viralliset päivitykset uudistettuun käyttöjärjestelmään alkavat lokakuun 5. päivä. Suurin osa nykyisistä Windows 10:ä tukevista koneista toimivat 11:sta kanssa, mutta eivät kaikki.

Windows 11 -käyttöjärjestelmä lähtee viralliseen jakeluun Windows-tietokoneille 5. päivä lokakuuta. Ensimmäisenä päivitys menee jakoon kaikista uusimmille tietokoneille. Saatavuus laajenee sen jälkeen asteittain eri käyttäjille samalla tavoin kuin puolivuosittain ilmestyneet Windows 10:n isot päivitykset.

Windowsin päivityspalvelu siis arvioi laitekohtaisesti laitteen soveltuvuuden uudelle käyttöjärjestelmälle ja sen, kannattaako päivitys vielä asennuttaa. Tässä vaiheessa katsotaan komponenttien yhteensopivuuden lisäksi sitä, kuinka luotettavasti uusi käyttöjärjestelmä toimii samalla tai samankaltaisella laitteistolla.

Jos Windows 11 ei heti ilmesti ladattavaksi, ei kannata panikoida. Jakelun on suunniteltu jatkuvan aina vuoden 2022 kesään saakka. Siihen mennessä kaikkien yhteensopivien laitteiden olisi määrä saada ainakin mahdollisuus asentaa päivitys.

Virallisesta julkaisusta jää pois yksi Windows 11:sta mainostetuista ominaisuuksista: Yhteensopivuus Android-sovellusten kanssa. Tämä ominaisuus tuodaan Windows Insiders -ohjelmaan testattavaksi Microsoftin mukaan muutaman kuukauden kuluttua.

Vanhemmat koneet ja kokoonpanot jäämässä ilman tukea

Windows 11 -käyttöjärjestelmän tuoreimpien laitteistovaatimuksien rajat ovat: Yhteensopiva 64-bittinen prosessori, 4 gigatavua keskusmuistia, 64 gigatavua tallennustilaa, UEFI Secure Boot -tuki, riittävä graafinen suorituskyky ja Trusted Platform Module (TPM) 2.0 -tuki.

Eniten huomiota ovat herättäneet suppea tuettujen prosessorien lista ja vaatimus uudemmasta TPM 2.0:sta.

AMD:n puolelta tuki alkaa Ryzen-suorittimien toisesta sukupolvesta, eli 2000-sarjasta. Näin ollen vuonna 2017 ilmestyneet ja sitä vanhemmat AMD:n suorittimet jäävät tuen ulkopuolelle.

Intelin Core-sarjassa tuki lähtee 8. sukupolvesta, eli 8000-sarjan prosessoreista. Myös 7. sukupolven Core X ja Xeon W -prosessoreille sekä kannettaviin tarkoitetulle Core 7820HQ -prosessorille on taattu tuki.

Intelin kahdeksannen sukupolven prosessorit ilmestyivät vuoden 2017 jälkipuoliskolla Coffee Lake -arkkitehtuurilla. Tätä vanhemmat Intelin prosessorit jäävät näillä näkymin ilman virallista tukea uudelle Windowsille.

Lisäksi viralliselta yhteensopivuuslistalta löytyy muutamia Qualcommin suorittimia.

Microsoft on toistaiseksi järkähtämättä todennut, ettei virallisesti tarjoa Windows 11 -päivitystä ilman yhteensopivaa prosessoria ja TPM 2.0 -tukea.

Microsoft nostaa virallisen julkaisun alla 11 uutta ominaisuutta, joita käyttöjärjestelmäpäivitys tuo mukanaan:

  • Uusi rauhallisempi ulkoasu
  • Uusia ominaisuuksia päävalikkoon, kuten Microsoft 365 -tilin integrointi
  • Uusia tapoja järjestellä ikkunat valmiisiin asetelmiin
  • Teams-sovelluksen integrointi tehtäväpalkkiin
  • Pienoisohjelmat
  • Pelikäyttöön DirectX 12 Ultimate ja Direct storage -latausominaisuus, joka hyödyntää aiempaa tehokkaammin nopeampia kiintolevyjä
  • Uusittu Microsoft Store
  • Parannuksia helppokäyttöisyystoimintoihin ja saavutettavuustoimintoihin
  • Uudet kehitystyökalut Storessa jaettaville ja myytäville sovelluksille ja helpompi väylä saada sovellukset jakoon Storessa
  • Parempi käytettävyys kosketusnäytöillä, digitaalisilla kynillä ja ääniohjauksella
  • Optimoinnit hybridityösktenlyä ja laajempaa etätyöskentelyä varten

Viimeksi mainittu liittyy osin myös Windows 365 -alustan julkaisuun. Windows 365 tarkoittaa käytännössä sitä, että yrityksen työntekijän tietokone toimii Microsoftin pilvipalvelussa ja siihen on siksi pääsy helposti niin kotoa kuin toimistolta. Windows 365 -käytön aikana paikallinen tietokone on vain työkalu pilvessä sijaitsevan koneen hallintaan.

Jos ei halua tai voi asentaa Windows 11:sta, jatkuu Windows 10:n tuki vuoteen 2025 saakka.

Lue myös:

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät
FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja YouTubesta