CES 2022: Sonyn uudet Bravia XR -mallit vuodelle 2022

Sony julkaisi uuden Bravia XR -mallistonsa. Erityisesti huomiota herätti täysin uutta QD-OLED-paneelityyppiä edustava A95K.

Sony on vuorostaan julkaissut CES 2022 -tapahtuman yhteydessä tietoja vuoden 2022 Bravia XR -televisiomallistostaan. Viime vuoden tavoin Bravia XR -mallistoon mahtuu niin LCD- kuin OLED-paneelillakin varustettuja televisioita, ja parhainta kuvanlaatua tarjoavat mallit ovat siunattu MASTER Series -lisänimikkeellä.

Kuten olettaa saattaa, Bravia XR -mallistoon on tehty paljon parannuksia viime vuoden mallistosta. Bravia XR -mallien joukkoon on esimerkiksi saatu mahtumaan kaksi Mini LED -tekniikkaa hyödyntävää mallia, ja yksi täysin uusi paneelityyppi.

Bravia XR Lineup

Tuttu prosessori, mutta paremmilla työkaluilla

Viime vuonna Bravia XR -televisioiden mukana esitelty Cognitive Processor XR -prosessori on päävastuussa malliston televisioiden kuvanlaadusta sekä toiminnasta tänäkin vuonna. Vaikka itse prosessori vaikuttaisi pysyvän samana, kuin viime vuoden malleissa, sille on annettu tänä vuonna enemmän työkaluja sekä televisioiden kuvanlaadun että käytettävyyden parantamiseen.

Mini LED -mallien taustavalonhallinnasta vastaa XR Backlight Master Drive, jonka on Sonyn mukaan määrä parantaa Mini LED -mallien kontrastia sekä värientoistoa. Jää nähtäväksi, miten kyseisen tekniikan toiminta parantaa Sonyn Mini LED -televisioiden kuvaa, mutta Sonyn kaltaiselle kuvanlaadun konkariyhtiölle lienee kohtuullista asettaa koviakin odotuksia. Samaa voidaan sanoa Sonyn upouudesta QD-OLED-televisiosta, jonka tarjoaman väripaletin Sony kertoo olevan laajin, mitä heidän televisioissaan ollaan koskaan nähty. Tämän mallin värientoistosta vastaa XR Triluminos Max -tekniikka.

Jokainen Bravia XR -malliston televisioista on varustettu Sonyn jo aiemmin esittelemällä Perfect for PlayStation 5 -teknologialla, jonka mukana televisioihin sisältyy myös Sonyn Auto HDR Tone Mapping sekä Auto Genre Picture Mode. Kyseiset tekniikat tarkoittavat käytännössä samaa, kuin HGIG ja ALLM, jotka saattavat olla televisioiden peliominaisuuksiin perehtyneiden keskuudessa ennestään tuttuja termejä. Lisää Perfect for PlayStation 5 -ominaisuuksista voit lukea esimerkiksi tästä Teknavin artikkelista.

Bravia XR BRAVIA CAM
BRAVIA CAM

Myös niin ikään mielenkiintoinen ominaisuus tulevissa Bravia XR -televisioissa on tuki uudelle BRAVIA CAM -kameralaitteelle. Sony kertoo ensisijaisesti tämän kameralaitteen tunnistavan, missä television kasojat istuvat, ja optimoi tämän tiedon avulla kuvan sekä äänentoiston asetuksia. Lisäksi se mahdollistaa esimerkiksi videokeskustelut ja television käskyttämisen pelkillä käden liikkeillä. Osana pyrkimystään valmistaa ekologisempia televisioita Sony kertoo BRAVIA CAM -laitteen himmentävän television ruutua silloin, kun se ei aisti television edessä katsojia.

Näiden lisäksi vuoden 2022 Bravia XR -televisioissa on kussakin omia erityisominaisuuksiaankin.

Sony hyppäsi mukaan Mini LED -kelkkaan

Bravia XR -malliston kruununjalokivi, Z9K, on varustettu 8K-resoluutiolla sekä Mini LED -tekniikalla. Tätä huippumallia on jaossa kahdessa eri kokoluokassa: 85- sekä 75-tuumaisena. Kuvanlaatunsa puolesta Z9K-malliin on panostettu kontrastia, värientoistoa sekä katselukulmaa parantavilla teknologioilla, ja lisäksi sen X-Anti Reflection -paneelin on määrä vähentää television kuvanlaatua heikentäviä heijastuksia. Toki Z9K:n kuvanlaadusta on hankalaa muodostaa mielipidettä pelkästään näiden termien perusteella.

Bravia XR X9K
Bravia XR Z9K

Z9K:n äänentoisto vaikuttaa myös Sonyn antamien tietojen perusteella vakuuttavalta. Acoustic Multi-Audio -nimeä kantava äänentoisto perustuu Z9K:n ylös- sekä sivuillepäin suunnattujen kaiuttimien yhteistoimintaan eteenpäin tähdättyjen kaiuttimien sekä bassokaiutinkaksikon kanssa. Tällä kaiutinkattauksella kuvittelisi väkisinkin saavan aikaan tuntuvan ja laadukkaan äänentoistojärjestelmän tämän kaltaiseen televisioon. Mikäli Z9K:n kaveriksi hankitaan myös Sonyn soundbar-kaiutin, Z9K:n Acoustic Center Sync -tekniikalla TV synkronoituu kyseisen kaiuttimen kanssa niin, että molemmat toimivat yhtä aikaa luoden vieläkin vaikuttavamman äänimaailman elokuville ja sarjoille.

Mini LED -malleista toinen vaihtoehto, X95K, on taas tehty hieman pelkistetymmäksi versioksi Z9K:sta. Eroina isoveljeensä X95K:ssa on esimerkiksi 4K-resoluutio sekä oletettavasti pykälää heikompi XR Contrast Booster -versio; X95K:ssa nähdään versionumero 15, kun taas Z9K:ssa versionumerona komeilee 20. Ehkä näkyvämpänä erona voidaan myös mainita, että X95K on mahdollista hankkia myös hieman pienempään tilaan, kuin Z9K. X95K-mallia on nimittäin saatavilla myös 65-tuumaisena 75- ja 85-tuumaisen ruudun halkaisijan lisäksi.

Bravia XR X95K
Bravia XR X95K

QD-OLED yhdistää Quantum Dot- sekä OLED-teknologioiden vahvuudet

Ehdottomasti eniten ihmetystä, nimenomaan positiivisessa mielessä, herättää näistä televisiomalleista A95K-OLED-malli. Muista OLED-malleista poiketen A95K-malliin on ujutettu täysin uudenlainen QD-OLED-paneeli. Nimestä päätellen kyseessä voi olla OLED-paneeli, joka hyödyntää myös esimerkiksi Samsungin QLED- sekä LG:n QNED-televisioista tuttua Quantum Dot -teknologiaa kuvan värien sekä kirkkauden parantamiseen. Sony kertoo QD-OLED-paneelin tarjoavan jopa 200 % kirkkaampia värejä, kuin perinteiset televisiot nykymarkkinoilla. Kaikki nämä ominaisuudet tekevät A95K:sta ehdottomasti mielenkiintoisimman televisiomallin, mitä Sony, tai jopa mikään televisiovalmistaja, on tähän mennessä julkaissut tälle vuodelle. A95K tulee saataville 65- ja 55-tuumaisena.

Bravia XR A95K
Bravia XR A95K

A95K ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi OLED-televisioksi, mitä Sony kertoi tuovansa vuoden 2022 Bravia XR -mallistoon. Mukaan mahtuu nimittäin myös A90K- sekä A80K-mallit. Nämä televisiot omaavatkin perinteisemmän OLED-paneelin, ja ne muistuttavat ominaisuuksiltaankin melko paljon viime vuoden A90J- ja A80J-malleja. Erikoista näissä malleissa on niiden kokoluokitus: A90K tulee saataville näillä näkymin 48- ja 42-tuumaisena, kun taas ei-niin-premium-mallin A80K:ta nähdään 55-, 65- sekä 77-tuumaisena. Äkkiseltään vertailtuna suurimmat eroavaisuudet näiden kahden mallin välillä ovat siis kosmeettisia; A90K:n mukana saadaan Sonyn Premium Remote -kaukosäädin ja ohuempi reuna kuvaruutua kehystämässä, kun taas A80K on saatavilla suuremmassa ruutukoossa. Molemmat mallit tukevat XR OLED Contrast Pro-, XR Triluminos Pro-, Acoustic Surface Audio+- sekä Acoustic Center Sync -teknologioita, jotka parantavat televisioiden kuvan sekä äänen laatuja erilaisin menetelmin. Vaikka nämä mallit eivät kuulostakaan kovinkaan erikoisilta QD-OLED-paneelin hehkuttamisen jälkeen, niistä on silti syytä olla innoissaan, ainakin mikäli ne yltävät Teknavin testissäkin vierailleen A80J:n tasolle kuvanlaadussa.

Bravia XR A90J
Bravia XR A90J

Mukana myös perinteisemmällä taustavalotekniikalla varustettu LED-malli

Bravia XR -malliston viimeinen malli on puolestaan LED-taustavalaistu LCD-televisio, X90K. Kuten Mini LED -mallit, myös X90K:kin sisältää tuen BRAVIA CAM -laitteelle, ja sen kuvaa parantavat XR Triluminos Pro sekä XR Contrast Booster (versio 10). Lyhyesti sanottuna se on kutakuinkin samanlainen, kuin X95K, mutta X90K:n taustavalonhallinta ei perustu Mini LED -teknologiaan. X90K tulee olemaan saatavilla 85-, 75-, 65- sekä 55-tuumaisena.

Bravia XR X90K
Bravia XR X90K

Kaikissa Bravia XR -malliston televisioissa on käyttöliittymänä Google TV, mikä ei liene yllätys kenellekään. Myös viime vuonna alkunsa saanut Bravia Core -suoratoistopalvelu saa lisämausteekseen BRAVIA CORE Calibrated Mode -kuvatilan, joka Sonyn mukaan parantaa kyseisen suoratoistopalvelun tarjoamaa kuvanlaatua vielä entisestään jopa studiolaatuiseksi asti.

Kuvat: Sony

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Sonyn TV-malleihin uusia ominaisuuksia PlayStation 5:ä varten

CES 2022: Samsung esitteli vuoden 2022 televisiomallejaan
CES 2022: LG julkaisi tietoja vuoden 2022 TV-malleistaan
Samsungin The Freestyle -projektori on tehty kevyeen viihdekäyttöön – kulkee tarvittaessa helposti mukana
Testissä LG:n G1 OLED -televisio – Kuin OLED, mutta parempi
Testissä Sony XR-55A80J – Loistava kuva tietyillä ehdoilla
Testi: Samsung QN95A Neo QLED – kehitystä oikeaan suuntaan