CES 2022: LG julkaisi tietoja vuoden 2022 TV-malleistaan

LG esitteli CES 2022 -tapahtumassa muun muassa tulevan vuoden televisiomallejaan. Mukana nähtiin muun muassa upouudet LG Lifestyle -mallit.

Vuoden 2022 CES-messut ovat käynnistyneet Yhdysvaltojen Las Vegasissa. Perinteisesti kyseisillä messuilla maailman suurimmat elektroniikkavalmistajat esittelevät tulevan vuoden uusimpia innovaatioitaan ja tuotteitaan. Tämän vuoden CES-tapahtuman ensimmäisten esittäjien joukossa oli muun muassa televisioita ja äänentoistolaitteita valmistava LG.

Viime vuonna LG julkisti useita televisiomalleja, jotka hyödynsivät uunituoretta LG:n näyttöteknologiaa. Hyviä esimerkkejä tällaisista malleista ovat G1 OLED -malli sekä Mini LED -taustavalotekniikkaa käyttävä QNED-televisiomallisto. Tämän vuoden julkistuksissa muun muassa näitä teknologioita oltiin paranneltu ja hiottu entistä parempien televisioiden valmistamisen toivossa.

Viilauksia käyttöjärjestelmään

LG:n televisioiden käyttöjärjestelmä koki vuosi sitten melko tuntuvan remontin, kun sen uusimman version, nimeltään WebOS 6, myötä esimerkiksi televisioiden kotivalikko muuttui täysin erilaiseksi. Tänä vuonna LG on päättänyt jatkaa samaa rataa, eikä juuri näkyviä muutoksia ainakaan käyttöjärjestelmän ulkonäköön ole havaittavissa. LG kuitenkin korosti muutamia muutoksia tämän vuoden malleihin tulevassa käyttöjärjestelmässä, WebOS 22:ssa.

LG 83C2
LG OLED evo 83C2

Versionumeronsa sijasta käyttöönottovuotensa mukaan nimetty WebOS 22 korostaa LG:n mukaan muun muassa eri käyttäjiensä profiileihin perustuvia parannuksia. Yhtenäisen kotivalikon sijasta WebOS 22:n käyttäjäprofiilit muokkaavat kotivalikkoa muun muassa sisältösuosituksien ja eniten käytettyjen suoratoistopalveluiden ja muiden sovelluksien kautta. Eri profiileilla katseltaessa WebOS:n kotivalikko voi siis näyttää hyvinkin erityyppiseltä. Katsojaprofiileihin kirjautuminen voidaan hoitaa helpoiten LG:n televisioiden kaukosäätimestä löytyvän NFC Magic Tap -ominaisuuden sekä ThinQ-sovellukseen kirjautuneen älypuhelimen avulla. Taustalla on LG:n pyrkimys parantaa ja uudistaa ThinQ-sovellustaan kokonaisia älykoteja hallinnoivaksi järjestelmäksi.

ThinQ-sovelluksen sekä NFC Magic Tap -ominaisuuden kautta televisioihin avautuu myös muita mahdollisuuksia. Hyvä esimerkki tästä on tietyissä vuoden 2022 LG:n televisiomalleissa oleva Room to Room Share -ominaisuus, jolla minkä tahansa yhteensopivan television kuva voidaan siirtää mihin tahansa samankaltaiseen televisioon Wifi-yhteyden välityksellä. Esimerkiksi: jos käyttäjällä on olohuoneessaan WebOS 22 -yhteensopiva televisio, johon on kytketty PS5-pelikonsoli, kyseisen pelikonsolin kuva voidaan toistaa myös vaikkapa keittiössä sijaitsevaan WebOS 22 -televisioon. Toinen mielenkiintoinen ominaisuus WebOS 22:ssa on Always Ready -tila, joka voidaan kytkeä päälle silloin, kun televisiota ei katsota. Tällöin television näytöllä näkyy käyttäjän mieltymyksistä riippuen esimerkiksi valokuvia, kellonaika, päivämäärä ynnä muuta.

Myös LG:n televisioiden prosessori on kokenut parannuksia. Alpha9 Gen 5 -prosessori hyödyntää kuvan parantamisessa syväoppimista, jonka kautta esimerkiksi kuvan etualalla näkyvät objektit saadaan erottumaan taustasta paremmin ja luonnonmukaisemmin. Uudistettu alpha9-prosessori kykenee myös parempaan ylösskaalaukseen, kuin sen edeltäjät, ja se mahdollistaa jopa 7.1.2-kanavaisen äänen ulostulon tiettyjen televisioiden sisäänrakennetuista kaiuttimista.

OLED evo -teknologia laajenee G-mallia pidemmälle

LG:n OLED-mallisto käsittää tänäkin vuonna kuusi eri mallia, joiden mallikoodit ovat viime vuoden OLED-mallistosta tuttuja. Eniten tietoa LG julkaisi G2- ja C2-malleistaan, jotka korvaavat vuoden 2021 G1- ja C1-mallit.

LG OLED 2022 lineup
LG:n vuoden 2022 OLED-mallistoa.

Vuonna 2021 LG esitteli OLED evo -teknologian, joka mahdollisti suuremman maksimikirkkauden OLED-televisioissa. OLED-televisioiden selkeimpänä heikkoutena ollaankin nimenomaan pidetty niiden vaatimatonta kuvan maksimikirkkautta, mikä vaikuttaa suorasti television kuvanlaatuun. Viime vuoden LG OLED -malleissa tämä teknologia nähtiin vain kalliimpien hintaluokkien OLED-televisioissa, joista halvin oli G1, mutta tänä vuonna sama teknologia nähdään myös C2-mallissa.

Sekä G2- että C2-mallien design muuttuu edeltäjiinsä verrattuna ainakin kuvaruudun reunojen osalta. Reunoja on saatu ohennettua muutaman millin verran, minkä tuloksena kummankin mallin kuvaruutua kehystää vain kuuden millimetrin paksuiset kehykset. Näin ollen molempien mallien kuvaruutu käsittää suuremman osan itse television etuosan pinta-alasta, mikä jo itsessään saa minkä tahansa television näyttämään paremmalta. LG kertoi myös käyttäneensä uusia, kierrätettyjä materiaaleja näiden mallien koteloiden rakentamisessa, minkä ansiosta televisiot ovat paitsi ekologisempia, myös huomattavasti kevyempiä. Muun muassa nämä tekijät perustuvat LG:n lupauksiin ympäristövaikutuksiensa pienentämisestä tulevaisuudessa.

G2-mallia tullaan näkemään samoissa kokoluokissa, kuin viime vuonnakin. Lisäksi G2 nähdään myös massiivisella 97:n tuuman ruutuhalkaisijalla, mikä on tällä hetkellä suurin koko, mitä LG:n OLED-televisioissa ollaan nähty. C2:n kohdalla LG puolestaan tähtäsi toiseen suuntaan, ja kertoi tuovansa kyseisen mallin markkinoille myös 42-tuumaisena. Tämä mahdollistaa toki OLED-ruudun sijoittamista pienempiinkin tiloihin, mutta pääosin LG painotti pienemmän OLED-näytön soveltuvuutta PC- sekä konsolipelaamiseen. Mainittakoon kuitenkin, että 42- ja 48-tuumaiset C2-mallit eivät sisällä OLED evo -teknologiaa, vaan hyödyntävät niin sanotusti perinteisiä OLED-paneeleita. Sekä G2- että C2-malleja nähdään markkinoilla myös 83-, 75-, 65- ja 55-tuumaisena yllä mainittujen kokoluokkien lisäksi.

LG 97G2
LG OLED evo 97G2

QNED-televisiomallistoon uusia tulokkaita

LG:n viime vuonna alkunsa saanut QNED-mallisto laajenee tälle vuodelle muutaman mallin verran. Vuonna 2022 QNED-malleja nähdään peräti viittä erilaista. Näistä malleista QNED99 sekä QNED95 ovat resoluutioltaan 8K-luokkaa ja sisältävät LG:n alpha9 Gen 5 AI Processor 8K -prosessorin. Ratkaisevimpana erona näiden mallien välillä lienee taustavalon hallinta-alueiden määrä.

4K-resoluutiolla varustetut QNED-mallit, QNED90 ja QNED85, eroavat yllä mainituista malleista paitsi resoluutionsa, myös prosessorinsa osalta. Alpha9-prosessorin sijasta nämä mallit toimivat pykälää vaatimattomamman alpha7 Gen 5 AI Processor 4K -prosessorin voimin. Lisäksi niiden taustavalon hallinta ei yllä aivan 8K-veljiensä tasolle, vaikka niistäkin löytyy LG:n Mini LED -teknologiaa.

LG 80QNED99
LG 86QNED99

Viides QNED-malli, QNED80, on puolestaan sinänsä mielenkiintoinen televisio, että QNED-malleille tuttu Mini LED -teknologia on jätetty kyseisestä televisiosta kokonaan pois. Toisin sanoen, sen taustavalotekniikka ei vastaa muita QNED-televisioita, vaan QNED80 hyödyntää samanlaisia taustavaloja, kuin esimerkiksi LG:n NanoCell-televisiot. QNED-statuksen se ansaitsee tästä huolimatta Quantum Dot -teknologiansa kautta, ja sen sisällä jylläävä prosessori on sama alpha7 Gen 5, kuin QNED90- sekä QNED85-malleistakin löytyvä.

LG Lifestyle -mallistosta uutta ilmettä ja käytännöllisyyttä

Muutama viikko sitten LG julkaisi ensimmäiset tiedotteensa uudesta Lifestyle-televisiomallistostaan. Kyseisen mallisarjan televisioita tullaan tänä vuonna näkemään kahta erilaista: 65ART90, tuttavallisemmin Objet, sekä 27ART10, tuttavallisemmin StanbyME. Kumpikin näistä televisioista ovat saatavilla vain tietyssä kokoluokassa, jotka käyvät ilmi televisioiden mallikoodien ensimmäisistä numeroista; Objet tulee saataville 65-tuumaisena ja StanbyME 27-tuumaisena. Objet on kuitenkin tämän lisäksi saatavilla kolmessa eri värissä: beige, vihreä sekä punainen.

LG Lifestyle TV Objet 2
LG Lifestyle TV Objet (65ART90)

Objet on suunniteltu sistustuselementtinä toimivaksi televisioksi. Pois päältä kytkettynä sen runkoon kiinnitetty päällyskangas peittää television kuvaruudun, ja television kytkeytyessä päälle se siirtyy pois ruudun tieltä. Lisäksi televisiota voidaan käyttää ikään kuin info-näyttönä niin kutsutussa Line View -tilassa. Tällöin Objetin päällyskangas paljastaa vain osan television ruudusta, ja kyseisellä ruudulla voidaan nähdä esimerkiksi kellonaika, päivämäärä, tai muuta ajankohtaista tietoa riippuen käyttäjän mieltymyksistä. Line View -tila soveltuu hyvin myös musiikin kuuntelemiseen, jolloin soitettavan kappaleen tiedot näkyvät television ruudulla.

StanbyME on puolestaan melko lailla eri tarkoitukseen suunniteltu televisio. Sen mukana tuleva jalka mahdollistaa tämän 27-tuumaisen television pyörittämistä käytännössä jokaisella akselilla, mitä mieleen voisi ikinä tulla. Lisäksi sen sisäänrakennettu, noin kolmen tunnin käyttöajan kestävä akku mahdollistaa television käyttämisen missä päin kotia tahansa. Lisää LG:n tulevasta Lifestyle TV -mallistosta voit lukea täältä.

LG Lifestyle TV StanbyMe 2
LG Lifestyle TV StanbyME (27ART10)

Muita julkistuksia

LG tuo tämän vuoden elektroniikkamarkkinoille myös NanoCell-sarjan televisioita, joskin vain kaksi kappaletta. Tämä voi tarkoittaa sitä, että LG lopettaa vähitellen NanoCell-televisioiden tuotannon ja panostaa enemmän ja enemmän viime vuonna syntyneiden QNED-televisioidensa mallistoon. Tämän vuoden NanoCell-malleja LG paljastikin vain kaksi kappaletta; NANO80 sekä NANO75. Kummankin mallin resoluutio on 4K-luokkaa ja kumpaakin pyörittää alpha5 Gen 5 AI Processor 4K. Myös LG:n pelkistetymmät UHD-mallin televisiot toimivat saman prosessorin voimin. Näiden lisäksi LG kertoi lyhyesti uusimman lippulaiva-soundbar-mallinsa, S95QR:n, tarjoavan jopa 9.1.5-kanavaisen Dolby Atmos -äänentoiston.

Televisioiden lisäksi LG:n lehdistötilaisuudessa nähtiin paljon uutta ja mielenkiintoista teknologiaa, kuten esimerkiksi liuta erilaisia robotteja sekä kodinkoneita. Tällä erää LG ei jakanut tietoa televisioiden, äänentoistolaitteiden tai muiden laitteiden saatavuuksien ajankohdasta tai hinnoista.

Kuvat: LG

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
LG Lifestyle TV – uusi televisiomallisto tulossa vuodelle 2022
Testissä LG:n G1 OLED -televisio – Kuin OLED, mutta parempi
Testissä Sony XR-55A80J – Loistava kuva tietyillä ehdoilla
Testi: Samsung QN95A Neo QLED – kehitystä oikeaan suuntaan
Samsung Lifestyle TV – uutta näkökantaa televisioihin