Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Liikenneverkkouudistus jäihin – autovero säilyy

Liikenne- ja viestintäministeriö esitteli ministeri Anne Bernerin johdolla viime viikon torstaina (19.1.) valmistelussa olleen liikenneverkkouudistuksen. Esityksen mukaan valtion liikenneverkon ylläpitoon olisi tarkoitus perustaa erillinen valtionyhtiö, ja liikenneverkon ylläpitoon vaadittavat varat olisi tarkoitus kerätä autoveron sijaan käyttömaksuilla.

Ymmärrettävästi etenkään autokauppa ei liiemmin pitänyt asian esitystyylistä. Ideana toki autoveron poistaminen on autoilijoita miellyttävä ja pitkässä juoksussa autokauppaa piristävä, epämääräisesti esiintuotuna se käytännössä pysäytti autokaupan. Esityksen epämääräisyys sai kritiikkiä myös muilta puolueilta, ja valtiovarainministeriö ilmoitti ettei se ole valmistelmassa autoveron muutoksia.

Epämääräisenä hätäratkaisuna liikenneministeri kerkesi ehdottaa sadan miljoonan euron hankintatukea tänä vuonna auton ostaville. Eilen (23.1.) ministeri Berner kuitenkin tiedotti liikenneverkkoyhtiön valmistelun keskeyttämisestä ja autoveron säilyttämisestä

– Selvityksen lähtökohta oli, että liikkumisen kustannukset eivät nouse. Pääministeri Sipilän kanssa on sovittu, että autoverosta ei luovuta, ja sen vuoksi liikenneverkkoyhtiö ei voisi saada toimintaansa varten riittäviä asiakasmaksutuloja. Liiketaloudellisia edellytyksiä liikenneverkon kehittämiseksi ei siten ole olemassa, joten keskeytämme selvityksen, toteaa Berner tiedotteessaan.

Tämä ei kuitenkaan poista liikenneverkon korjausvelkaan liittyviä ongelmia. Velka jatkaa kasvuaan noin 100 miljoonan euron vuosivauhdilla, eikä tämä ole kenenkään kannalta toimiva ratkaisu. Myös lähitulevaisuuden päästötavoitteet luovat omat paineensa autokannan uudistamiselle, ja siinä merkittävässä roolissa on autoverotusjärjestelmän uudistaminen.

– Työmme ei mennyt hukkaan, vaan palvelee varmasti tavalla tai toisella liikenteen uudistustyössä, jota meidän on määrätietoisesti jatkettava. Tarvitsemme jatkossakin rohkeutta tehdä uusia, ennakkoluulottomia avauksia liikenteen kehittämiseksi tulevaisuuden tarpeisiin, Berner toteaa tiedotteensa lopussa.

Kuva: Teknavi