Tässä tulee ensimmäinen täyssähköinen tila-auto premium-luokkaan

Mercedes-Benz EQV on täyssähköisen tila-auton sarjatuotantomalli, joka tarjoaa jopa 405 kilometrin NEDC-toimintamatkan.

Mercedes-Benz yllätti monet esittelemällä maaliskuussa 2019 Geneven autonäyttelyssä erittäin valmiilta vaikuttaneen sähköauton tila-autojen luokkaan. Tuolloin mallinimenä oli räikeän ilmeisesti Concept EQV. Nyt konsepti on siloteltu sarjatuotantoon ja Mercedes-Benz EQV on virallisesti valmis.

Tärkeimmät tekniset raamit ovat etuveto sekä 150 kW (204 hv) ja 362 Nm tarjoava sähkömoottori. Akkupaketin koko on 100 kWh ja tämän avulla voidaan saavuttaa 405 kilometrin toimintamatka (NEDC). Pikalataustoiminto mahdollistaa lataamisen 10 prosentista 80 prosenttiin parhaimmillaan alle tunnissa.

Sähköinen voimalinja sijaitsee etuakseliston yhteydessä ja vaihteisto on kiinteävälityksinen. Huippunopeus on rajoitettu 160 km/h ja ilmoitettu yhdistetty energiankulutus on 27,0 kWh/100 km (NEDC). Jarrutusenergian talteenotto on toki mukana ja sen tehokkuutta voi säätää ohjauspyörän taakse sijoitetuilla vivuilla.

Tarjolla on Mercedes-Benzin uusin MBUX-käyttöliittymä, jota on muokattu sähköauton tarpeisiin. Tietoviihdejärjestelmän näyttö on 10-tuumainen. Puheohjaus ei toimi vielä suomeksi, mutta on käytettävissä englannin ja ruotsin lisäksi monella muulla kielellä.

Litiumioniakusto on sijoitettu auton lattiaan mahdollistaen sisätilojen monikäyttöisyyden. Tilaa onkin saman verran kuin polttomoottorilla varustetuissa sisarmalleissa. Saatavilla on kuusi erillisistuinta matkustajille, mutta EQV on muunnettavissa jopa kahdeksan matkustajan autoksi.

EQV tulee saatavilla kahdella eri akselivälillä (3200 mm ja 3430 mm). Kyseessä on 5140 mm, tai pitkällä akselivälillä peräti 5370 mm, pitkä auto. Penkkien taakse jää parhaimmillaan vielä yli 1 000 litraa tavaratilaa, mutta penkit poistamalla tilaa on pakettiauton mittojen mukaisesti koripituudesta riippuen.

Ladattuna vaihtoehtoja

EQV-auton voi ladata kotitalouspistorasiaa nopeammin hankkimalla Mercedes-Benz Wallbox Home -seinälatauspisteen, jonka latausteho on 11 kW. Nopeimmin lataus sujuu tasavirtalatauksella CCS-latausjärjestelmällä. Tällöin EQV latautuu jopa 110 kW:n teholla, jolloin latausaika 10 prosentista 80 prosenttiin jää selvästi alle tuntiin.

Mercedes me Charge -palvelun myötä asiakkailla on mahdollisuus käyttää maailmanlaajuisesti suurinta latausverkostoa, johon kuuluu noin 300 000 latauspistettä. Euroopassa on yli 300 erilaista julkista latausasemien tarjoajaa. Palvelu sisältää myös maksutoiminnon ja laskutusjärjestelyn.

Saman Mercedes me Charge -palvelun avulla voi hyödyntää muun muassa eurooppalaisen pikalatausverkoston Ionityn latausasemia. Ionity tulee tarjoamaan Euroopan tärkeimmillä liikennealueilla vuoteen 2020 mennessä kaikkiaan noin 400 pikalatausasemaa. Ionity on marraskuussa 2017 perustettu yhteisyritys, jossa ovat mukana BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company sekä Volkswagen-konsernin Audi ja Porsche.

Kaksi kirjainta: EQ

Kaikkia Mercedes-Benzin EQ-sarjan täyssähköautoja yhdistää samantyyliset yksityiskohdat. Ulkokuoren muotoilun keskiössä on kromilamellein koristeltu musta Black Panel – jäähdyttimensäleikkö ja tietoisen pelkistetty kylkilinja. Sisällä suurinta roolia näyttelee Mercedes-Benz User Experience eli MBUX-käyttöliittymä.

Nyt julkistettu EQV tulee nähtäville ensimmäistä kertaa Frankfurtin autonäyttelyssä 12.-22. Syyskuuta. EQV tullaan valmistamaan Pohjois-Espanjassa Vitoriassa sijaitsevassa tehtaassa, joka tuottaa tällä hetkellä V-sarjaa ja Vitoa.

Kuvat: Valmistaja

Lue lisää Mercedes-Benzistä:
Hyvästi parkkipaikan metsästys! Maailman ensimmäinen automaattinen pysäköintijärjestelmä otettiin käyttöön Saksassa
Ensituntumat Mercedeksen järkälemäisestä katumaasturista – perheauto amerikkalaiseen tapaan
Mercedes-Benz EQC lähtee 81 373 eurolla – tällainen on odotettu sähköautouutuus
 

Seuraa Teknavia myös sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Teknavin 18. tuotantokauden avausjakson ensiesitys nähdään maanantaina 16.9. klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat su 22.9. klo 14.30 ja ma 23.9. klo 14.00 MTV3:lla. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.