Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Video: Äänivertailussa viisi sukupolvea BMW:n legendoja

BMW M3 on legenda. Kaikilla on ollut myös vahva oma luonne niin ratin takaa tunnusteltuna kuin myös äänien perusteella. Tästä löydät äänivertailun kaikista M3:n versioista ensimmäisestä nelisylinterisestä lähtien.

Kuten kaikki tiedämme luonnetta ei voi ostaa. Sitä on, tai sitä ei ole. Vaikka kaikki BMW M3:t kuuluvat samaan perheeseen, on jokainen niistä kulkenut omaa tietään. Kaikki alkoi 1986 DTM-sarjan homologaatiomallista, kun BMW kehitti E30-korimallin autosta tehokkaan M3-version. Auton voimanlähteenä toimi korkeakierroksinen nelisylinterinen moottori, joka tarjosi aikanaan luokassaan hurjat 200 hevosvoimaa. Huippunopeutta autolle kertyi 235 km/h. Myöhemmin E30 M3 sai vielä erikoismalleja, joista otettiin parhaimmillaan 238 hevosvoimaa. Aikaansa nähden hurja suorituskyky kadulla ja hyvä menestys radoilla loivat vahvan pohjan ja mielikuvan koko M3-legendan syntymiselle.

BMW M3 E30 BMW M3 E36 BMW M3 E46 BMW M3 E92 BMW M3 F80

Seuraavaksi oli vuorossa E36-mallisarjan M3, jonka pellin alta löytyi suora kuusisylinterinen moottori. Myös vuosituhannen vaihteen yli siirryttiin kuusisylinterisen ja 360-hevosvoimaisen vapaasti hengittävän moottorin voimin.

Korimallin E46 M3 jäikin viimeiseksi lajissaan, sillä vuonna 2007 esitelty E92 korimallin M3:a vauhditti 4,0-litrainen V8. Tämäkin moottori oli vapaasti hengittävä ja korkealle kiertävä, ja se lähti kisaamaan Stuttgartista ja Ingolstadtista tulevien kilpailijoiden kasikoneiden kanssa. Fanien skeptisestä suhtautumisesta huolimatta tämäkin moottori sai nopeasti suosiota luonteikkuutensa erehtymättömän äänensä ansiosta.

Nykyiseen F80 sukupolveen siirryttäessä downsizing-trendi saavutti myös M GmbH -osaston. Viidennen sukupolven M3/M4 teki paluun BMW:n tunnettuihin kuusisylinterisiin moottoreihin, mutta ensimmäistä kertaa M3:n historiassa kyseessä oli turboahtimilla varustettu versio.

Alla olevalta videolta löytyvät kaikki BMW M3:n viisi sukupolvea ääninäytteineen. Se, mikä niistä kuulostaa ja näyttää parhaimmalta, jääkin sitten jokaisen oman arvioinnin varaan.