Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Valmistautumista Neste Ralliin – istahdimme lauteille suomalaissuosikin kanssa

Torstaina 1.8. starttaava Neste Ralli kerää jälleen rallimaailman katseet Keski-Suomeen. Pääsimme istahtamaan saunan lauteille Esapekka Lapin kanssa vain pari päivää ennen rallin alkua.

Ennen vauhdikasta ralliviikonloppua kannattaa rentoutua. Siihen on pyrkinyt myös Citroenin tehdastiimissä rallin MM-sarjaa ajava Esapekka Lappi. Heinäkuun puolivälissä Virossa ajetun WRC-promootiokilpailun jälkeen Pieksämäeltä kotoisin oleva ja siellä perheineen asuva Lappi on nauttinut kotimaan maisemista parin viikon ajan.

– Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan oon nukkunut viikon hyvin, toteaa rennon oloinen Lappi savusaunan lauteilla Jyväskylän kupeessa.

Kuluva rallikausi ei ole mennyt toivotulla tavalla, mikä on omalta osaltaan lisännyt stressiä. Kaudelle 2019 Citroenille vaihtanut kuljettaja ei ole päässyt sinuiksi auton kanssa, mikä on näkynyt myös tuloksissa. Kahdeksasta kilpailusta kolme on päättynyt keskeytykseen ja ainoa palkintosija on tullut alkuvuodesta Ruotsin MM-rallista. Tällä hetkellä Lappi on MM-sarjassa 9. sijalla ja samalla yhden sijan edellä viime vuoden tallikaveriaan Toyotalla ajavaa Jari-Matti Latvalaa.

MM-sarjan kolmen kärki on omilla pisteluvuillaan. Johdossa ajaa tällä hetkellä viime vuonna Neste Rallin voittanut Toyotan Ott Tänak (150 p), ja hänen perässään muutaman pisteen erolla Citroenin Sébastian Ogier (146 p) sekä Hyundain Thierry Neuville (143 p). Fordilla ajava Teemu Suninen on tällä hetkellä parhaana suomalaisena sarjassa sijalla 5. Sarjan pistetilanteeseen voit tutustua WRC:n kotisivuilla.

Esapekka Lapin luottokartturina on toiminut jo vuosien ajan Janne Ferm.

Vauhtia Esapekka Lapin ja kartturi Janne Fermin autoon on luonnollisesti haettu paitsi auton säädöistä myös kuljettajan ajotyylistä. Lappi kertoo auton olevan hyvin erilainen ajettava kuin hänen aikaisemmat työkalunsa, ja vaativan merkittävästi erilaisen ajotyylin. Auton käyttäminen eroaa etenkin jarrutustilanteissa sekä jarrujen että lukkojen toiminnan osalta.

– Oman ajotyylin muokkaamisessa on tullut rajat vastaan, ja nyt on mennyt liikaa keskittymistä siihen itse ajamisen sijaan, toteaa alkukauden vaikeuksien parissa paininut Lappi ennen sukellusta virkistävään järviveteen.

Itseluottamusta mies ei kuitenkaan sano kadottaneensa, vaan uskoo nopeuden olevan tallella. Viron promootiorallin jälkeen ajetut testit ovat sujuneet hyvin, mikä on auttanut rentoutumaan ennen tärkeää kotirallia. Neste Rallilla on erityinen paikka Lapin sydämessä, sillä kaksi vuotta sitten mies ajoi Keski-Suomen sorateillä ensimmäiseen WRC-osakilpailun voittoon. Kyseinen voitto on myös toistaiseksi jäänyt ainoaksi.

Citroenin huolto Neste Rallissa 2018.

Takaisin saunan lauteille istahtaessa on aika kysyä myös saunan merkityksestä kuskille. Suomen MM-ralliin valmistautumiseen saunominen ei varsinaisesti kuulu, mutta se on osa normaalia arkea. Sen sijaan kuumiin kisoihin valmistautuessa Lappi kertoo istuvansa saunassa tasaisen kosteissa löylyissä totuttaakseen kropan kuumiin olosuhteisiin. Tällaisia ralleja ovat muun muassa Meksiko ja Turkki.

Valmistautuminen kotikisaan ei Lapin mukaan eroa juurikaan muista. Erikoiskokeita käydään läpi videoiden kautta ja etenkin uusille pätkille kartturi nostaa esille erityistä huomiota vaativia paikkoja. Pari päivää ennen rallin alkua autokunnat pääsevät ajamaan niin sanotut nuotitukset erikoiskokeilla siviiliautoilla.

Neste Rallin osalta tiimit ovat ajaneet reitit läpi tiistain ja keskiviikon aikana. Torstaiaamuna on vuorossa testierikoiskoe viimeisiä säätöjä varten, ja tositoimet alkavat torstaina kello 19.00 starttaavalla Harjun erikoiskokeella Jyväskylän keskustassa. Kaikki erikoiskokeet aikatauluineen löytää Neste Rallin kotisivuilta ja rallin etenemistä reaaliaikaisesti voi seurata WRC:n sivuilta.

Esapekka Lappi vierailu keväällä myös Teknavin tv-ohjelmassa.

Kuvat: Mikko Autio

Seuraa Teknavia myös sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.