Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kommentti: Ensituntuma taittuvanäyttöisestä Samsung Galaxy Fold -älypuhelimesta yllätti todella positiivisesti

IFA-messut Berliinissä tarjosivat ensimmäisen mahdollisuuden päästä myös tutustumaan Samsungin taittuvanäyttöiseen Galaxy Fold -älypuhelimeen omissa käsissä.

Galaxy Fold tuli nyt perjantaina 6. syyskuuta myyntiin Samsungin kotimaassa Etelä-Koreassa seuraavaksi saatavuus laajenee syyskuun aikana valittuihin muihin maihin, kuten Ranskaan, Saksaan, Singaporeen, Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdysvaltoihin ja sen jälkeen muualle. Myyntiintulon ajankohdasta Suomessa Samsung ei ole vielä antanut tietoa mutta voi olla, ettei Galaxy Foldia kovin pitkään tarvitse enää Suomessakaan odotella.

Alun perin Galaxy Foldin piti tulla myyntiin jo 26. huhtikuuta Yhdysvalloissa ja 3. toukokuuta Euroopassa. Samsung kuitenkin joutui perääntymään suunnitelmistaan johtuen puhelimissa testaajilla ilmenneistä näyttöjen rikkoutumisista. Galaxy Foldin taittuva näyttö hajosi useilla puhelinta testanneilla toimittajilla vain parissa päivässä laitteen käyttöönotosta.

Tämän jälkeen Samsung palasi suunnittelupöydälle ja teki Galaxy Foldiin useita parannuksia. Näyttöä suojaava päälikerros ylettyy nyt näytönreunusten alle, koska kalvoa ei ole tarkoitus laitteesta poistaa. Sarana-alueen ylä- ja alapäätyjä on myös vahvistettu uusilla suojaavilla osilla ja taittuvan näytön alle on lisätty lisämetallikerrokset. Lisäksi saranan ja rungon väliin jäävän aukon kokoa on pienennetty, minkä ansiosta ylimääräisten aineiden ei pitäisi enää päästä puhelimen sisälle ainakaan yhtä helposti ja johtaa näytön rikkoutumiseen.

Galaxy Foldin myyntiintulo ei siis mennyt lainkaan kuten alun perin piti mutta uutuutena se on edelleen erittäin mielenkiintoinen, sillä älypuhelinmarkkinoilla kyse on pitkästä aikaa huomattavan muutoksen mukanaan tuovasta tuotteesta.

Ja ainakin ensivaikutelmaltaan Galaxy Fold onnistui yllättämään todella positiivisesti siltä osin mitä messualueella puhelinta noin 10-15 minuuttia kokeilemalla oli mahdollista havaita.

Galaxy Fold tuntuu kädessä kokonaisuutena erittäin laadukkaalta ja jämäkältä, jopa jykevältä. Kannesta löytyy melko pienikokoinen ja kapea 4,58 tuuman näyttö, jolla kuitenkin pikaiset perustoiminnot onnistuvat hyvin. Kansinäyttö onkin tarkoitettu pääasiassa lyhyisiin toimintoihin, kuten ilmoitusten tarkasteluun, puheluihin ja viesteihin.

 

Galaxy Foldin käyttö onnistuu myös pikkunäytöllä.
Galaxy Foldin käyttö onnistuu myös pikkunäytöllä.

Myös Galaxy Foldin avausmekanismi tuntuu laadukkaalta, joskin laitteen avaaminen saisi ehkä onnistua helpomminkin. Nyt Foldin taittaminen auki tuntuu varsin jäykältä ja vaatii käytännössä aina kahta kättä.

Sisältä löytyy 7,3 tuuman näyttö, jonka kuvasuhde on 4,2:3 ja tarkkuus 2152×1536 pikseliä. Kun Galaxy Fold avataan, sammuu kannen näyttö automaattisesti ja sillä auki ollut sisältö tai sovellus avautuu saumattomasti sisäpuolen suuremmalle näytölle. Tämä toimi käytännössä todella luotettavasti ja erinomaisen nopeasti. Käyttökokemus on hyvin saumaton ja ilahduttavan mutkaton.

Sisäpuolen näyttö tarjoaa käyttöön huomattavasti suuremman, karkeasti kaksinkertaisen näkymän kuin tavalliset älypuhelimet. Esimerkiksi kuvien katselemisessa tai vaikkapa vain kartan selaamisessa suurempi näyttö tarjoaa huomattavasti paremman kokemuksen kuin suurinäyttöisemmätkään tavanomaiset älypuhelimet. Näyttö on myös tavanomaisilta määreiltään kuten kirkkaudeltaan, katselukulmiltaan ja tarkkuudeltaan varsin laadukas, ja Samsungin ratkaisu ulottaa nyt näytön päälikalvo reunusten alle on ainoa oikea – täytyy ihmetellä miksei Galaxy Foldia suunniteltu tällaiseksi alun alkaenkin.

Sisänäytössä sen taitoskohdassa on sivusta katsottaessa nähtävissä selvää epätasaisuutta pinnassa. Todellisessa käytössä tämä ei kuitenkaan ainakaan kokeiltavassa laitteessa häirinnyt mitenkään, sillä laitetta suoraan edestäpäin katsottaessa pinnan epätasaisuutta ei huomaa lainkaan eikä se vaikuta käyttöön millään tavalla.

Sivusta katsottaessa Galaxy Foldin näytön taitoskohdassa on epätasaisuutta pinnassa.
Sivusta katsottaessa Galaxy Foldin näytön taitoskohdassa on epätasaisuutta pinnassa.

Pidemmällä aikavälillä suuri kysymys on tässäkin suhteessa, kuten myös laajemmin Galaxy Foldin osalta, kestävyys. Luonnollisesti kasvava epätasaisuus näytön keskikohdassa voisi muodostua ajan kanssa ongelmaksi mutta lyhyen kokeilun perusteella tätä ongelmaa on kenties taittuvanäyttöisissä laitteissa liioiteltu.

Suurempi näyttö mahdollistaa myös useamman, kahden tai kolmen, sovelluksen käytön yhtäaikaisesti rinnakkain näytöllä. Lisäsovelluksia näytölle saa avattua näytön reunasta pyyhkäisemällä avautuvasta valikosta. Sovellusten kokoa ja sijaintia näytöllä voi muuttaa sormella vetämällä. Tämä tuntui ensimmäisellä kerralla hieman hankalalta mutta hieman pidemmän opettelun myötä myös tältä osin Galaxy Foldin käyttöön varmasti harjaantuisi.

Suurelle näytölle saa kolmekin sovellusta kerralla.
Suurelle näytölle saa kolmekin sovellusta kerralla.
Galaxy Foldilla oli suuremman näytön ansiosta myös hyvä kuvata – eikä se kamerana kuitenkaan näytä tyhmältä kuten kookkaammat tablettilaitteet.
Galaxy Foldilla oli suuremman näytön ansiosta myös hyvä kuvata – eikä se kamerana kuitenkaan näytä tyhmältä kuten kookkaammat tablettilaitteet.

Lisäksi tuntuu tosin siltä, että usean sovelluksen rinnakkain käytön sijaan näytön suurin etu on juuri sen suurempi koko yhtä sovellusta käytettäessä. Suurempi näyttö tarjoaa erilaisen ja mahdollistaa monissa tilanteissa paremman käyttökokemuksen. Ja kiinni taitettuna laite sopii mukavasti taskuun. Taittuvanäyttöisen laitteen perusideaan on helppo ihastua.

Lyhyen kokeilun perusteella Galaxy Foldista jäi todella hyvä fiilis. Laatutuntuma ja käyttökokemus olivat kummatkin laitteessa odotettua parempia. Lopulta enää huolestuttamaan jäi enää vain se, mitä ei nyt ollut mahdollisuus testata eli kestävyys pidemmän aikavälin käytössä ja todellisissa olosuhteissa. Huolimatta Samsungin laitteeseen tekemistä lukuisista rakenteellisista parannuksista epäilyksen varjo pysyy edelleen Galaxy Foldin yllä. Sen takia aiemman myyntiintulon yhteydessä ilmoitetun hinnan, 2 100 euron, maksaminen Galaxy Foldista tuntuu kyllä rohkealta.

Pääsy kokeilemaan edes vain lyhyesti Galaxy Foldia loi kuitenkin odotuksia niin, että se nousi heittämällä eniten testiin odottamakseni laitteeksi pitkiin aikoihin.