Ensikokemukset uusista iPhone 11 -puhelimista: Tuttua iPhonea entistä parempana

Applen uudet iPhone 11, iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max tulivat saataville tänään perjantaina 20. syyskuuta.

Saimme tänään koko uutuuskolmikon testiin DNA:lta, jolta niin iPhone 11, iPhone 11 Pro kuin myös iPhone 11 Pro Max ovat ostettavissa jopa 36 kuukauden maksuajalla. Laajemmat arvostelut iPhone 11:stä ja iPhone 11 Pro -malleista ovat tulossa myöhemmin mutta alla luodaan jo ensivilkaisu tämän vuoden iPhone-uutuuksiin.

Uusien iPhone 11 -mallien hinnat ovat:

  • iPhone 11 64 Gt: 829 €
  • iPhone 11 128 Gt: 879 €
  • iPhone 11 256 Gt: 999 €
  • iPhone 11 Pro 64 Gt: 1 179 €
  • iPhone 11 Pro 256 Gt: 1 349 €
  • iPhone 11 Pro 512 Gt: 1 579 €
  • iPhone 11 Pro Max 64 Gt: 1 279 €
  • iPhone 11 Pro Max 256 Gt: 1 449 €
  • iPhone 11 Pro Max 512 Gt: 1 679 €

Uutuuksista iPhone 11 on seuraaja iPhone XR:lle. Muista Apple-tuotteista tuttu Pro-lisänimi tulee mukaan iPhone-mallistoon ensi kerran uusissa iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max -malleissa, jotka ovat seuraajat iPhone XS:lle ja iPhone XS Maxille.

iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max tarjoavat iPhone 11:een verrattuna tarkemmat ja muutenkin paremmat OLED-näytöt, rungon kyljet ruostumattomasta teräksestä, yhden lisäkameran takana, pidemmän akunkeston sekä muita pienempiä etuja, kuten marginaalisesti paremman vedenkestävyyden ja teoriassa nopeamman 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyden.

Etupuolelta ennallaan, Pro-mallit nyt takaa mattapintaisia

Etupuolen muotoilussa missään kolmesta uudesta iPhone 11 -mallista ei ole tapahtunut muutoksia edeltäjiinsä verrattuna.

Näyttöjen koot ovat 6,1 tuumaa iPhone 11:ssä, ja 5,8 tuumaa iPhone 11 Prossa sekä 6,5 tuumaa iPhone 11 Pro Maxissa.

6,1 tuuman iPhone 11, 5,8 tuuman iPhone 11 Pro ja 6,5 tuuman iPhone 11 Pro Max.
6,1 tuuman iPhone 11, 5,8 tuuman iPhone 11 Pro ja 6,5 tuuman iPhone 11 Pro Max.

Pro-malleissa Apple kertoo tehneensä näyttöihin parannuksia, joiden ansiosta ne kantavat nyt uutta Super Retina XDR -markkinointinimeä. Kontrastisuhde on aiemman 1000000:1 sijaan 2000000:1 ja enimmäiskirkkaus yltää 800 nitiin tai HDR-sisällön kanssa peräti 1 200 nitiin. iPhone XS -malleissa Apple ilmoitti enimmäiskirkkaudeksi vielä 625 nitiä.

Käytännössä silmällä eroa uusien Pro-mallien ja iPhone XS Maxin näytön välillä on kuitenkaan vaikea huomata, edes kirkkaassa auringonvalossa.

Värivaihtoehtoja iPhone 11:stä on kuusi kappaletta: musta, valkoinen, vihreä, keltainen, violetti sekä punainen PRODUCT(RED). iPhone 11 Prosta ja iPhone 11 Pro Maxista on värivaihtoehtoja neljä kappaletta: tähtiharmaa, hopea, kulta sekä keskiyönvihreä.

Pro-mallien takalasi on nyt viimeistelty mattapintaiseksi, mikä tuntuu mukavalta vaihtelulta. Pinnan tuntuma yllätti positiivisesti – mattapinta tuntui heti kiiltävää lasia arvokkaammalta. Lisäksi mattapinnan etuna on sormenjälkien vähäisempi näkyminen. Pidemmällä aikavälillä yleisesti älypuhelinten mattapinnoissa sen sijaan iskut ja kuluminen ovat näkyneet herkemmin kuin kiiltävillä pinnoilla. Pidemmällä aikavälillä vasta selviää, onko näin myös uusien iPhone 11 Pro -mallien kohdalla. Lisäksi toinen heikkous mattapinnassa on sen liukkaus. Erityisesti suurikokoisempi iPhone 11 Pro Max tuntuu liukkaalta kädessä.

Sekä iPhone 11 Pro että iPhone 11 Pro Max ovat iPhone XS ja iPhone XS Maxia painavampia (+11 ja +18 grammaa) sekä 0,4 millimetriä paksumpia. Kädessä pulskistumista ei kuitenkaan huomaa muuten kuin vertailemalla uutta ja vanhaa rinnakkain.

Kuvassa takana kultavärinen iPhone 11 Pro, keskellä musta iPhone 11 ja etualalla keskiyönvihreä iPhone 11 Pro Max. Pro-mallit ovat mattapintaisia, iPhone 11 kiiltävä.
Kuvassa takana kultavärinen iPhone 11 Pro, keskellä musta iPhone 11 ja etualalla keskiyönvihreä iPhone 11 Pro Max. Pro-mallit ovat mattapintaisia, iPhone 11 kiiltävä.
iPhone 11 (ylimpänä kuvassa) on kyljiltään alumiinia, Pro-mallit ruostumatonta terästä.
iPhone 11 (ylimpänä kuvassa) on kyljiltään alumiinia, Pro-mallit ruostumatonta terästä.

Kamerakohouma ei sittenkään niin ruma

Ennakkoon ylivoimaisesti eniten mielipiteitä jakanut yksityiskohta uusissa iPhone 11 -puhelimissa on ollut niiden aiempaa merkittävästi kookkaampi, pyöristetyksi neliöksi muotoiltu kamera-alue, joka kohoaa muuta lasipintaa paksummaksi.

Jo alkuvuodesta nähdyissä ensimmäisissä paljastuskuvissa kamerarykelmä näyttikin todella rumalta. Sitten on tapahtunut kaksi asiaa: silmä on pikku hiljaa tottunut ratkaisuun ja toisaalta lopulta todellisuudessa kamera-alue on uusissa iPhone 11 -malleissa hillitympi kuin vielä ennen julkistusta huhuttiin.

Kamera-alue ensinnäkin kohoaa muusta takapinnasta vähemmän kuin edeltävissä iPhone-malleissa. Vaikka alue on siis pinta-alaltaan laajempi, on paksuus pienentynyt. Lisäksi toiseksi kamera-alue nousee nyt pehmeämmin esiin muusta takapinnasta, kun takalasi muodostaa yhtenäisenä myös kohouman reunat.

Kamerakohouman koko on iPhone 11:ssä ja iPhone 11 Pro -malleissa sama vaikka ensin mainitussa kameroita on kolmen sijaan vain kaksi.
Kamerakohouman koko on iPhone 11:ssä ja iPhone 11 Pro -malleissa sama vaikka ensin mainitussa kameroita on kolmen sijaan vain kaksi.

Hieman värivaihtoehdosta riippuen kamerakohouma sulautuukin varsin hyvin osaksi iPhone 11 -mallin kokonaismuotoilua. Silti neliömäinen kamera-alue on se seikka, josta uudet iPhone-mallit erottaa helposti pikaisella vilkaisullakin kaikista aiemmista.

Suurimmat tekniset muutoksetkin iPhoneissa ovat tapahtuneet kameroissa. Apple on uudistanut pääkameran kennon ja uutuutena ensi kertaa iPhoneihin mukaan on tullut ultralaajakulmakamera, joka mahdollistaa aiempaa laajemman näkymän kuvaamisen. Se on siinä mielessä tärkeä lisäys, että telekameran puutteen voi toki korvata digitaalisella zoomilla mutta toiseen suuntaan tämä ei onnistu. Näin uusilla iPhone 11 -malleilla saa kuvia, jotka eivät aiemmilla iPhoneilla samasta kohdasta olleet mahdollisia. Alla havainnollistava esimerkki.

Kuvat iPhone 11 Prolla. 0,5x, 1x ja 2x.
Kuvat iPhone 11 Prolla. 0,5x, 1x ja 2x.
Kuvat iPhone XS Maxilla. 1x ja 2x. iPhone XS Maxilla ei mahdollista ottaa laajempaa kuvaa.
Kuvat iPhone XS Maxilla. 1x ja 2x. iPhone XS Maxilla ei mahdollista ottaa laajempaa kuvaa.

Pro-malleista löytyy lisäksi kolmantena kamerana yhä telekamera, joka on myös uudistunut aiempaa suuremmalla aukon koolla ja näin paremmalla käytettävyydellä vähäisessä valossa.

Maailmalta kuulluissa ensimmäisissä arvioissa iPhone-uutuuksia on vuolaasti kehuttu kamerakyvyistä ja parantuneesta kuvanlaadusta. Ensivaikutelma kameroista onkin lupaava mutta omalta osaltamme kuvanlaatuun on parempi ottaa kantaa vasta pidemmän kokeilun perusteella.

Esimerkiksi uutta automaattisesti aktivoituvaa ja hämäräkuvia raportoidusti merkittävästi parantavaa yötilaa emme ole vielä ehtineet testaamaan.

Kaikissa iPhone 11 -malleissa on lisäksi myös uusi, nyt tarkkuudeltaan 12 megapikselin etukamera, joka on myös entistä laajakulmaisempi. Pystysuunnassa etukamera tarjoaa oletuksena aiempaa vastaavan, rajatun kuvakulman, joka vaihtuu automaattisesti laajempaan käännettäessä puhelin vaakasuuntaan. Lisäksi näiden kahden vaihtoehdon välillä voi myös itse vaihdella tarpeen mukaan.

Osa kuvausasetuksista on siirretty uuteen valikkoon.
Osa kuvausasetuksista on siirretty uuteen valikkoon.

Kamerasovellusta on muutenkin uudistettu iPhone 11 -malleissa eri tavoin. Esimerkiksi kuvaustilan, yötilan valotuksen, Live-kuvien, kuvasuhteen, itselaukaisimen ja suodinten asetukset löytyvät nyt uudesta valikosta, jonka saa esiin pyyhkäisemällä ylöspäin. Valitettavasti vieläkään Apple ei kuitenkaan tarjoa videokuvauksen tarkkuusasetuksia suoraan Kamera-sovelluksessa, vaan ne löytyvät vain Asetusten kautta.

Erinomainen lisäys Kamera-sovelluksessa on mahdollisuus tallentaa videota suoraan Kuva-näkymästä pitämällä kameran laukaisinpainiketta painettuna. Jatkuvaan videokuvaukseen voi tästä siirtyä pyyhkäisemällä oikealle. Toki Video-näkymä löytyy edelleen myös erillisenä mutta uusi mahdollisuus tekee videokuvauksen aloittamisesta aiempaa nopeampaa. Ennen laukaisinpainikkeen pitkällä painalluksella käytettiin sarjakuvausta – nyt se onnistuu pyyhkäisemällä painiketta vasemmalle.

 

Kamera-sovellus kertoo laajemmasta näkymästä esittämällä sen ylä- ja alaosan reunusten alla.
Kamera-sovellus kertoo laajemmasta näkymästä esittämällä sen ylä- ja alaosan reunusten alla.

Pro-mallien myyntipakkauksessa vihdoin 18 watin laturi

Vihdoin! Akun pikalataus on yksi viime vuosina älypuhelimissa yleistyneistä ominaisuuksista, joilla on ollut merkittävä parantava vaikutus jokapäiväiseen käyttökokemukseen.

Applekin on tukenut pikalatausta jo iPhone 8 / 8 Plus ja iPhone X -malleista lähtien mutta tähän asti iPhonen myyntipakkauksessa on aina mukana tullut teholtaan vain 5 watin laturi.

Nyt iPhone 11 Pron ja iPhone 11 Pro Maxin mukana Apple vihdoin toimittaa tehokkaamman 18 watin laturinsa, jolla pääsee nauttimaan puhelinten tukemasta pikalatauksesta ilman useamman kymmennen euron lisäpanostusta vielä puhelimen hinnan päälle.

Vasemmalla iPhone 11 Pron ja Pro Maxin mukana tuleva 18 watin laturi. iPhone 11:n myyntipakkauksessa on edelleen vanha tuttu 5 watin laturi.
Vasemmalla iPhone 11 Pron ja Pro Maxin mukana tuleva 18 watin laturi. iPhone 11:n myyntipakkauksessa on edelleen vanha tuttu 5 watin laturi.

Valitettavasti iPhone 11 -perusmallien mukana on yhä edelleen 5 watin laturi.

18 watin Apple-laturi on varustettu myös USB-C-tyypin liitännällä, joten mukana tuleva Lightning-kaapeli sopii nyt käyttöön suoraan USB-C-liitännöillä ainoastaan varustettujen viime vuosien MacBookin, MacBook Airin ja MacBook Pron kanssa.

Applen itsensä mukaan iPhonen pikalataus täyttää akun tyhjästä puolilleen 30 minuutissa. Pikalataus ei ole enää markkinoiden nopeimpia mutta 5 watin laturiin verrattuna latausajat ovat dramaattisesti lyhyempiä.

Suorituskykyeroa ei huomaa – paitsi Face ID:n osalta

Sisuksista uusista iPhoneista löytyy uusi A13 Bionic -järjestelmäpiiri, joka Applen mukaan on suorituskyvyltään jälleen jopa 20 prosenttia aiempaa nopeampi.

Mitään suorituskykyeroa uusien iPhone 11 -mallien ja edeltävän iPhone XS Maxin välillä on todellisessa käytössä on yleisesti ottaen mahdoton havaita.

Yhdessä suhteessa iPhone 11 -uutuudet tuntuvat kuitenkin nopeammilta: Face ID -kasvojentunnistus käy sekä aiempaa helpommin että vikkelämmin. Sen osalta Applen lupaukset nopeammasta toiminnasta pitävät siis paikkansa selvästi myös käytännössä. Parin vuoden kehityksen jälkeen Face ID tuntuu ylivoimaiselta tunnistautumistavalta, erityisesti usein heikosti toimiviin näytönalaisiin sormenjälkilukijoihin verrattuna.

Ennakkoon yksi mielenkiintoisimmista muutoksista uusissa iPhoneissa on tapahtunut akuissa. Akun kapasiteetti on kasvanut iPhone 11:ssä 5,7 prosenttia iPhone XR:stä, iPhone 11 Prossa 15 prosenttia iPhone XS:stä ja iPhone 11 Pro Maxissa peräti 25 prosenttia iPhone XS Maxista. Tämän seurauksena Apple lupaa iPhone 11:lle tunnin, iPhone 11 Prolle neljä tuntia ja iPhone 11 Pro Maxillee viisi tuntia pidemmän toiminta-ajan tavanomaisessa käytössä kuin edeltäjilleen. Parannuksen akunkestossa pitäisi siis olla mittava. Tämäkin selviää pidemmällä testaamisella.

Suuremmat akut ovat tulleet mahdolliseksi muun muassa, kun 3D Touch -toimintoa ei enää uutuuksissa ole. Se on vapauttanut Pro-mallien sisältä tilaa verrattuna iPhone XS -edeltäjiin. 3D Touchia ei oikeastaan iPhonea käytettäessä kaipaa, vaan sen korvanneet pidemmät painallukset värinäpalautteene kera (Haptic Touch) toimivat hyvin korvikkkeena.

iPhone 11 vaikuttaa järkevimmältä ostokselta

Kokonaisuutena uusista iPhone 11 -malleista perusmalli iPhone 11:ää on helpoin suositella, kiitos ennen kaikkea sen huomattavasti edullisemman hinnan.

Apple pitää edelleen kiinni 64 gigatavun tallennusmuistin tarjoamisesta lähtötasona, vaikka tässä hintaluokassa sopisi odottaa jo vähintään 128 gigatavua. Tallennusmuistin määrän merkitystä iPhoneissa lisää muistikorttipaikan puuttuminen.

iPhone 11:stä on 64 gigatavun lisäksi tarjolla 128 ja 256 gigatavun versiot, iPhone 11 Pro -malleista puolestaan 256 ja 512 gigatavun mallit.

iPhone 11 Pro -mallit eivät uudesta Pro-lisänimestään huolimatta tarjoa valtavasti ekstraa. Myös iPhone 11:ssä saa täysin saman suorituskyvyn sekä täysin samat kamerat lukuun ottamatta puuttuvaa 2x-telekameraa.

iPhone 11 Pro -mallien OLED-näytöt ovat iPhone 11:n LCD-näyttöpaneelia parempia mutta myös iPhone 11:n näyttö on edelleen hyvä. Samoin laatutuntuma on iPhone 11:ssä enemmän kuin kohdallaan, vaikka kylkimateriaali ja takalasin viimeistely Pro-malleista eroavatkin.

350 euron lisähinnalle iPhone 11 Prosta tai 450 euron lisähinnalle iPhone Pro 11 Maxista iPhone 11:een verrattuna saa siis vain rajallisesti vastinetta. Toki jos raha ei ole millään tavalla ongelma, kannattaa uuden iPhonen kiinnostaessa katseet suunnata suoraan Pro-malleihin.

Tänä vuonna jo edellistä parempi ”vuosikerta”

Vaikka tänä vuonna uudet iPhonet säilyivät muodoiltaan käytännössä ennallaan lukuun ottamatta takakamera-alueen muutoksia, on suurempia ja pienempiä muutoksia puhelimissa yllättävänkin paljon.

Viime vuonna iPhone XS ei tuonut juuri mitään uutta iPhone X:ään verrattuna hieman paremman suorituskyvyn lisäksi, kun Apple keskittyi sen sijaan laajentamaan mallistoa XS:ää edullisemmalla XR:llä sekä suuremmalla iPhone XS Maxilla.

iPhone X:n vaihtamisessa iPhone XS:ään ei ollut paljoa järkeä mutta nyt iPhone 11 Pro tarjoaa jo huomattavasti houkuttelevamman päivitysvaihtoehdon, vaikka iPhone X on tämänkin päivän mittapuulla yhä erinomainen älypuhelin.

Hyvistä uudistuksistaan huolimatta iPhone 11 -mallit eivät välttämättä houkuttele merkittävästi vaihtajia Android-puhelinten käyttäjistä mutta useamman vuoden vanhan iPhonen käyttäjille tarjolla on paljon uutta mutta silti kokonaisuutena tuttu iPhone-käyttökokemus, joka muodostuu sovelluksista, sujuvasta yhteispelistä muiden Apple-laitteiden kanssa (AirPods, Apple Watch ja niin edelleen) sekä palveluista. Viimeksi mainituista esimerkiksi käy myös 1. marraskuuta ensimmäisten sisältöjen osalta julkaistava Apple TV+, jonka vuoden mittaisen tilauksen saa kaupan päälle ostamalla minkä tahansa iPhonen, iPadin, Macin tai Apple TV:n.

Ensi vuonna iPhoneihin odotetaan ennakoissa suurempaa päivitystä, sillä mukaan on tulossa 5G-verkkotuki minkä lisäksi myös näyttökoot ovat huippumalleissa muuttumassa ja tulevat huhujen mukaan olemaan 5,4 ja 6,7 tuumaa nykyisten 5,8 ja 6,5 tuuman sijaan. Lisäksi ensi vuoden iPhoneihin on huhuttu myös edistyksellistä 3D-kamerajärjestelmää.

Jo tänä vuonna Apple tuntuu kuitenkin onnistuneen hyvin uusien iPhone 11 -mallien kanssa. Ennen kaikkea on kyse parannuksista kameroihin sekä akunkestoon – arkipäiväisistä asioista, jotka ovat nyt entistä paremmalla tolalla terävintä kärkeä edustavan suorituskyvyn, ensiluokkaisen laatutuntuman sekä erityisesti Pro-malleissa markkinoiden kärkeen lukeutuvien näyttöjen ohella.