Tilanne oikeasti: tulevista Nokia-puhelimista ei toistaiseksi tiedetä mitään

Tulevat Nokian puhelimet nousivat jälleen viime viikolla otsikoihin. Juuri mitään tulevista puhelimista ei kuitenkaan vielä tiedetä – todella puolivillaisia huhuja lukuun ottamatta.

Puheet tulevista Nokia-puhelimista kiihtyivät jälleen, kun Nokia-johtaja Mike Wangin väitetään kertoneen kiinalaislehdelle tänä vuonna olevan tulossa jopa vielä 3-4 uutta Android-Nokia-laitetta. Nyt tämä sama mahdollinen tieto on kiertänyt jo useammatta päivää ympäri maailman medioita – mitä ihmeellisimillä otsikoilla. Toista vahvistusta Wangin väitetysti antamille tiedoille ei ole saatu.

Wang on Nokia Networksin johtajistoa, joten suoraan puhelinten kanssa hänellä ei ole paljoa tekemistä. Tietoa tulevasta hänellä voi tästä huolimatta olla. Kuten aiemmin on kerrottu, tulee Nokialla olemaan läheinen suhde Nokia-puhelimia jatkossa kehittävän ja myyvän HMD globalin kanssa. Nokia on saamassa muun muassa paikan HMD-yhtiön hallituksesta ja tulee valvomaan, että tulevat tuotteet ovat Nokia-tuotemerkin arvoisia.

Mielenkiintoisesti Wang ei ole julkisuudessa ensi kertaa ennenaikaisilta tuntuvien Nokian ja Androidin yhdistävien puheidensa kanssa. Jo huhtikuussa 2015 myös me uutisoimme Wangin kertoneen Nokian palaavan ensi vuonna eli vuoden 2016 aikana Android-älypuhelimilla.

Viime viikon Nokia-puhelinpuheiden myötä jälleen pinnalle ovat nousseet myös aiemmin heinäkuussa julkisuuteen tulleet huhut kahden uuden Nokia-merkkisen Android-älypuhelimen ominaisuuksista.

Tuolloisten myöskin kiinalaislähtöistenväitteiden, joille ei ollut esittää mitään sen vahvempaa näyttöä, mukaan kehitteillä olisi kaksi uutta huippuluokan Nokia-nimeä kantavaa Android-älypuhelinta. Puhelinten kerrottiin eroavan ainakin näytön kooltaan — kaksikko tarjoaisi 5,2 ja 5,5 tuuman vaihtoehdot. Lisäksi väitetysti puhelimet tulisivat premium-tason metallisella designilla, Nokian muotokieltä muistuttaen, ja olisivatveden- ja pölynkestäviä IP68-sertifioidusti.

Näytön tarkkuudeksi odotettiin 2K-tason QHD:ta eli 2560×1440 pikseliä ja järjestelmäpiirikin olisi huipputasoa, Qualcommin Snapdragon 820. Mukana voisi olla sormenjälkitunnistin.Puhelinten pitäisi tulla heti Android Nougatilla sekä varustettuna Nokian kehittämällä Z Launcher -käyttöliittymällä.Lisäksi huhut kertovat, että julkistus voisi tapahtua jo loppuvuonna, mutta markkinoilletulo alkuvuodesta. Ensin suunnattaisiin Kiinan markkinoille noin 3 000 juanin eli 400 euron hintaluokassa.

Kameroiden osalta uutuuksista povataan hirviötasoa: 22,6 megapikseliä ja muutenkin vaikuttavaa kokonaisuutta. Puhetta on jopa Nokian laajasti tutkiman grafeenimateriaalin hyödyntämisestä.

Minkäänlaista vahvistusta näille tiedoille luotettavammista lähteistä ei ole saatu.

Toistaiseksi todella tiedetään vasta, että Nokia kertoi toukokuussa solmineensa sopimuksen uuden HMD globalin kanssa brändinsä lisensoinnista. Lisäksi kuvioissa mukana vahvasti on Foxconn, joka oli myös ostamassa Nokia-peruspuhelintoimintaa Microsoftilta sen tehdaiden ja operaatioiden osalta. HMD aikoo sijoittaauusien Android-pohjaisten Nokia-puhelinten ja -tablettien markkinointiin 500 miljoonaa dollaria kolmen vuoden aikana.

Lisäksi tiedetään, että Nokian ja Microsoftin kauppasopimus puhelinliiketoiminnasta mahdollistaisi Nokia-puhelinten myynnin jo loppuvuodesta, joten periaatteessa myyntiintulo Wangin puheiden mukaan loppuvuodesta olisi mahdollista. Loppuvuoden mahdollisuuden lisäksi toisena potentiaalisena julkistuspaikkana Nokian paluulle puhelimiin on pidetty helmikuun lopulla järjestettävää mobiilialan vuoden suurinta tapahtumaa Mobile World Congressia.