Näitä asioita on lupa odottaa Applen tilaisuudelta – uudet iPhonet nähdään 7. syyskuuta

Apple on lähettänyt tuoreeltan mediakutsuja sen seuraavien iPhone-mallien julkistustilaisuuteen. Päivämäärä on keskiviikko 7. syyskuuta, ja paikkana on Bill Graham Civic Center San Franciscossa. Uusien iPhone-mallien lisäksi tilaisuudessa todennäköisesti esitellään uusi versio Apple Watchista. Myös muut tuotejulkistukset ovat mahdollisia.

iPhone 6SE, iPhone 7?

Useiden huhujen mukaan Apple on siirtymässä kaksivuotisesta iPhonen uudistussyklistä kolmevuotiseen sykliin, mikä käytännössä tarkoittaa, että tämän vuoden uudet mallit muistuttavat ulkoisesti hyvin paljon edeltäviä iPhone 6- ja 6s-malleja. Sisäisesti odotettavissa on tietysti isompia uudistuksia, mutta ulkokuoren osalta uudistukset ovat jäämässä vähäisiksi.

Mittojen ja perusmuotoilun osalta uusien iPhone-mallien odotetaan vastaavan kahta edellistä sukupolvea. Merkittävin uudistus lienee huhuttu perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän poistuminen. Se tarkoittaa, että jatkossa musiikki pitää siirtää kuulokkeisiin joko langattomasti tai Applen oman Lightning-liitännän kautta digitaalisena.

Vedenkestävyys on yksi huhuttu ominaisuus tuleville iPhone-malleille. Jo iPhone 6s -malleissa on käytetty useita tiivisteratkaisuja, jotka auttavat suojaamaan laitteen sisuksia kosteudelta, mutta virallisesti 6s-mallit eivät ole vedenkestäviä. Tähän saattaa kuitenkin seuraavassa sukupolvessa tulla muutos, ja iOS 10 -käyttöjärjestelmä esimerkiksi osaa varoittaa käyttäjää, jos latausliitännässä havaitaan kosteutta.

Väitettyjä iPhone 7:n runkoja vuotokuvassa.

Takaosan muoviset antenniraidat iPhonessa ovat menossa uusiksi niin, että ne seuraavat ala- ja ylälaitoja, mutta eivät enää kulje takaosan poikki. Pienemmässä 4,7-tuumaisessa iPhonessa takakamera siirtyy lähemmäs laitteen yläkulmaa ja linssin reunus on muotoiltu eri tavalla kuin aiemmissa malleissa.

Aiempaa isompi linssin aukko viittaa uudistuneeseen kameraan, ja huhun mukaan 4,7-tuumaisen mallin kamera olisikin saamassa optisen kuvanvakaimen. Aiemmin sellainen on löytynyt vain isommista iPhone-malleista. 5,5-tuumaisessa Plus -mallissa taas käytettäneen kaksoiskameraa, jonka linssijärjestely luonnollisesti eroaa reilusti aiemmista iPhone-malleista.

Sisäisistä uudistuksista melkoisen varmana voidaan pitää ainakin uutta, aiempaa tehokkaampaa A10-järjestelmäpiiriä. Odotettavissa on joitain kymmeniä prosentteja lisää laskentatehoa, mahdollisesti jopa 50 prosenttia enemmän kuin iPhone 6s:n A9-piirissä.

RAM-muistin määränostettiin iPhone 6s -malleissa kahteen gigatavuun, ja uusista malleista 4,7-tuumaisen kerrotaan jatkavan samalla määrällä. Isommassa 5,5-tuumaisessa mallissa saatetaan RAM-muistia nähdä kolmekin gigatavua. Lisäksi tallennustilavaihtoehdot saattavat mennä uusiksi ja pienin tallennustilavaihtoehto saattaa jatkossa olla 32 gigatavua.

Yksi huhuissa edestakaisin sahannut seikka on mahdollinen kotinäppäimen muuttuminen niin sanotusti kosketusherkäksi. Käytännössä muutos tarkoittaisi, ettei kyseessä olisi enää fyysinen painike, vaan erilaisia kosketuksia tunnistava pinta, joka tärinämoottoreiden avulla simuloisi perinteisen painikeen liikettä. Vastaava järjestelmä on jo käytössä Applen MacBook- ja MacBook Pro -mallien Force Touch -ohjauslevyissä.

iOS 10.

Käyttöjärjestelmänä uusissa iPhoneissa on iOS:n uusin versio, eli iOS 10. Sen esiversio julkaistiin jo kesällä, ja uudistuksiin kuuluvat muun muassa uudistuneet ilmoitukset ja ilmoituskeskus, liuta uusia emojeja, mahdollisuus piilottaa esiasennettuja sovelluksia sekä uusi unikello, joka auttaa saavuttamaan säännölliset nukahtamis- ja heräämisajat.

Sovelluskehittäjille avataan iOS 10:ssä paljon uusia rajapintoja, jotka mahdollistavat aiempaakin paremmat sovellukset, ja esimerkiksi Siri avataankolmannen osapuolen sovelluksille. Olettaa sopii, että iOS 10:ssä nähdään myös joitain uusille iPhone-malleille omistettuja uudistuksia.

Mallinimi on vielä iso kysymysmerkki. Perinteisen kaavan mukaan viime syksyn iPhone 6s -malleja seuraisivat nyt iPhone 7 -mallit, mutta maailmalta on kantautunut huhuja, että ulkoisesti iPhone 6 -malleja muistuttavat uudet mallit saattaisivat kantaa esimerkiksi iPhone 6SE -mallinimeä.

Apple Watch 2

Apple Watchin ensimmäinen versio esiteltiin jo keväällä 2015, mutta uudistetulla kellomallilla ei ole varsinaisesti ollut kiire, sillä monille markkinoille, muun muassa Suomeen, se ennätti virallisesti vasta viime syksynä. Nyt aika alkaa kuitenkin olla kypsä uudelle kellolle, ja sen esittelyn odotetaankin tapahtuvan uusien iPhone-mallien rinnalla.

Ensimmäisen sukupolven Apple Watch.

Uusi Apple Watch ei välttämättä ulkoisesti eroa ensimmäisestä mallista, mutta sisäisiä uudistuksia on tulossa. Huhujen mukaan näihin lukeutuu muun muassa oma GPS-paikannus niin, ettei kello olisi enää riippuvainen siihen yhdistetyn iPhonen sijaintitiedoista. Näin kello osaisi varmemmin paikantaa esimerkiksi lenkkeilytiedot, vaikka iPhone ei lenkillä mukana kulkisikaan. Lisäksi odotettavissa on entistä tehokkaampi järjestelmäpiiri sekä ilmanpaineen ja korkeuden kertova ilmapuntari, joka myös parantaisi sijaintitietoja.

Joissain yhteyksissä on huhuttu, että Apple toisi kellosta 4G LTE -yhteydellä varustetun version, mutta tiettävästi huonon akkukeston vuoksi moisesta on luovuttu, ja mobiilidatayhteys on odotettavissa aikaisintaan ensi vuoden Apple Watch -malliin.

Ohjelmistopuolella uusi kello tullaan varustamaan uudella watchOS 3 -käyttöjärjestelmällä, joka uudistaa kellon käyttöliittymää ja nopeuttaa merkittävästi sovellusten toimintaa.

Muut uutuudet

Applen MacBook Pro -tietokoneille on jo jonkin aikaa povattu merkittävämpää uudistusta, ja uusia tietokoneita saatetaan tilaisuudessa nähdä, mutta on myös mahdollista, että ne esitellään vasta myöhemmin syksyllä.

iPad Air 2 -mallin esittelystä tulee syksyllä kuluneeksi kaksi vuotta, eli uusi malli saatetaan vielä tänä vuonna nähdä. On kuitenkin mahdollista, että myös uusi iPad-malli esitellään vasta myöhemmin tänä vuonna, jos silloinkaan.

Laiteuutuuksien lisäksi Applen tilaisuudessa saadaan tietoa uusien iOS 10-, macOS Sierra-, tvOS– ja watchOS-käyttöjärjestelmien julkaisuaikatauluista. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, julkaistaan käyttöjärjestelmät noin viikko tilaisuuden jälkeen, eli näillä näkymin 14. syyskuuta.