Se ratkaiseva ero: Nokian tuotemerkki erottaa HMD:n puhelimet peruskiinalaisista

Tänään se tapahtuu. Nokia-puhelimet tekevät paluun kansainvälisille markkinoille, kun HMD Globalin lehdistötilaisuus käynnistyy iltapäivällä Barcelonan aikaa.

Ei siis "Nokian" puhelimet. Valmistaja ei ole Nokia vaan kiinalainen alihankkija Foxconn, jonka tehtailla tehdään monen muunkin merkkisiä mobiililaitteita. Puhelimissa lukee Nokia, koska HMD Globalilla on oikeudet tuotemerkin käyttöön.

On selvää, että ilman Nokian tuotemerkkiä HMD:n puhelimet eivät olisi läheskään niin kiinnostavia kuin nyt.

Moni suomalainen saattaa luulla, että Nokia olisi oikeasti uutuuspuhelinten takana ja aloittaisi uudelleen älypuhelinten valmistuksen. Nokia raapii päältä oman osansa puhelinten myynnistä, mutta on pessyt kätensä puhelinvalmistuksesta, luultavasti lopullisesti. Nokisn tuotemerkki sen sijaan kiusaa jatkossakin kilpailijoita, ei tosin juurikaan Applea tai Samsungia, joiden älypuhelimet kilpailevat täysin eri hintaluokassa ja ovat ominaisuuksiltaankin eri sarjaa.

On selvää, että ilman Nokian tuotemerkkiä HMD:n puhelimet eivät olisi läheskään niin kiinnostavia kuin nyt.

Suomalaisten mielissä Nokia-puhelimet ovat melkein yhtä kuin Nokian puhelimia, onhan niiden takana suomalainen yritys. Sille on helppo toivoa hyvää menestystä. Karu totuus kuitenkin on, että kilpailu etenkin Android-puhelinten markkinoilla on niin kovaa, että harva uskaltautuu enää mukaan.

Tässäkin tuotemerkin voima voi olla valtava. Nokian puhelimet ovat melko tuoreeessa muistissa. Niillä on hyvä maine ja uudet luurit on imagoltaan helppo yhdistää vanhoihin.

On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, miten Nokia-puhelimet otetaan vastaan Suomen markkinoilla. Huawei on noussut raketin lailla Suomen älypuhelinmarkkinoiden ykköseksi pitkälti sen takia, että Nokian puhelimet katosivat myynnistä. Toisaalta kauppoihin on kaivattu edullisia peruspuhelimia, joita Nokian aikana oli runsaasti tarjolla.

Teknavi seuraa paikan päällä Barcelonassa HMD Globalin lehdistötilaisuutta.