Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Robotti havittelee paikkaa kodistasi: Tottelee käskyjä ja tunnistaa isäntänsä

Teknavin tämän illan jaksossa käydään CES-messuilla Las Vegasissa ja selvitetään, millaisia robotteja koteihin on tarjolla jo tämän vuoden aikana.

Robotit ovat jo pitkään palvelleet tuotantolaitoksia, mutta seuraavaksi ne yrittävät vallata kodit ja tarjota turvallisuutta ja arkea helpottavia toimintoja.

Kuri on Yhdysvalloissa tämän vuoden aikana runsaan 600 euron hinnalla myyntiin tuleva robotti, joka yrittää näyttää myös tunteensa. CES-messuilla esitelty robotti on yksi monista kotitalousapureista, jotka kilpailevat tekniikan eturintamassa seilaavien kuluttajien rahoista.

Kuri reagoi ympäristöönsä ilmeiden muutoksilla, pään liikkeillä ja erilaisilla äänillä. Sen pääsääntöinen tehtävä on valvoa kodin langattomaan verkkoon liitettyjä laitteita. 50 sentin korkuinen robotti painaa kuusi kiloa.

Kuri osaa tunnistaa ihmisen ja se vastaa kysymyksiin erilaisilla ilmeillä, ei kuitenkaan puheella. Kuria komennetaan puheella. Robotissa on kamera, jota Kuri käyttää kodin valvomiseen silloin, kun asukkaat eivät ole paikalla. Kurissa on neljä mikrofonia ja kaiuttimet musiikin toistamista varten. Liikesensorit estävät robotin törmäilyn asunnossa oleviin esineisiin.

Aido projisoi elokuvat seinälle

Jos roboteille järjestettäisiin söpöyskisa, Aido olisi kärkipaikoilla. Kyseessä on interaktiivinen robotti, jossa on esimerkiksi projektori elokuvien, pelien ja kuvien projisointia varten.

Aido on Kuria kehittyneempi, sillä siihen on pakattu edistyksellinen puheentunnistusteknologia. Robotti osaa tunnistaa myös kasvot. Tarvittaessa Aidon voi synkronoida talon turvajärjestelmän ja kotitautomaatioteknologian kanssa.

Aidoa voi lisäksi käyttää tiedonsiirtoon ystäville, Spotify-musiikin soittamiseen ja esimerkiksi tiedonhakuun internetistä. Robottia voi käyttää myös kaukosäätimenä kodin muille laitteille. Aidoa odotetaan myyntiin tämän vuoden aikana noin 500 euron hintaan.

Hub Robot osaa käynnistää uunin

Korealainen LG on lähtenyt robottikisaan Hub Robotilla, joka on Aidon tavoin varsin sympaattisen näköinen laite.

Hub Robotin kasvoja hallitsevat kaksi sinistä silmää. Kyseessä on älykodin laitteiden ohjaamiseen ja digiassistantin tehtävään tarkoitettu pikkurobotti. Sille voi antaa tehtäviä uunin esilämmityksestä sään kertomiseen ja musiikin soittamiseen. Näin ollen kyseessä on ominaisuuksiltaan melko samanlainen robotti kuin suurin osa sen kilpailijoista. Uunitoiminto vaatii yhteensopivan älyuunin, joita on vielä vähän markkinoilla.

LG ei ole vielä paljastanut Hub Robotin hintaa tai myyntiintulon ajankohtaa.