Mitä tahansa voi tapahtua - Nokia-dokumenttielokuvassa synkkyyden lisäksi myös paljon toivoa

Mitä tahansa voi tapahtua.

Se jäi päällimmäisenä ajatuksena mieleen Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina -dokumenttielokuvan katsomisen jälkeen. Elokuva luo uskoa tulevaisuuden mahdollisuuksiin, vaikka lopulta kävi niin kuin kävi.

Suomesta voi nousta maailman suurin matkapuhelinvalmistaja, joka dominoi omaa alaansa yli vuosikymmenen ajan tiukasti kilpailluilla markkinoilla kuluttajalaitteissa, matkapuhelimissa, jotka ovat ihmisten elämässä jopa kaikkein tärkeimmiksi koettuja esineitä. Kovin todennäköiseltä Nokian nousu tällaiseen asemaan ei varmaan aikanaan vaikuttanut – ennen kuin se todella tapahtui.

Myös se on mahdollista, että kaikki menee pieleen ja saavutettu menestys siirtyykin nopeasti vain historiankirjoihin. Dominanssi lakkaa, käynnistyy laskukierre ja lopulta ollaan kokonaan ulkona pelistä. Harva uskoi, että Nokia voisi menettää asemansa ja vielä harvempi, että tapahtumien tuoksinassa Nokia ei vain putoaisi ykköspaikalta vaan häviäisi käytännössä kokonaan markkinoilta hetkeksi – tullakseen takaisin uudella tavalla, mitä nyt parhaillaan todistetaan.

Sekin on mahdollista, että kehittää erinomaista teknologiaa, mutta sillä ei lopulta ole juuri mitään merkitystä. Näin kävi MyOrigolle ja sen kehittämälle MyDevicelle, jossa mukana olivat jo monet iPhonen viisi vuotta myöhemmin suosituksi nostaneista ideoista.

Nokian tarinasta kertova dokumentti on tunteita herättävä katsaus sen nousuun, uhoon ja tuhoon. Kovin syvälle yksityiskohtiin ei tietenkään lyhyessä ajassa ehditä, mutta se ei ole yllättävää. Vuosikymmenten ja kymmenien, jopa satojen tuhansien nokialaisten luomaa tarinaa on tietenkin haastavaa tiivistää. Niin valtavasti ehti tapahtua.

Loppu on myös uuden alku.

Se on tarinan toinen opetus. Vaikka Nokia tavalla, joka yhä jaksaa hämmästyttää, putosi puhelinmarkkinoiden valtiaan paikalta, ei elämä kuitenkaan siihen loppunut. Entiset nokialaiset ovat aloittaneet paljon uusia yrityksiä. Nokia itse yhtiönä on löytänyt jo uuden menestyksen. Nokia-puhelimiakin saa taas kaupasta.

Mitä tahansa voi tapahtua taas tulevaisuudessakin.

Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina -dokumenttielokuva on nähtävissä vielä elokuvateattereissa. Alta löytyy elokuvan traileri.