iPhone X myyntiin perjantaina – huomioi nämä ennen ostoa

 

iPhone X tuli ennakkotilattavaksi perjantaina ja kauppoihin puhelimen on tarkoitus saapua 3. marraskuuta. Ennen puhelimen ostoa on kuitenkin hyvä huomioida eräitä asioita, jotka olemme aiemmista uutisista koostaneet yhteen listaan.

1. iPhone X:n korjaaminen ennätyskallista

Jos iPhone X hajoaa on korjaus huomattavasti kalliimpaa kuin aikaisemmissa iPhoneissa. Yksistään hajonneen näytön korjaus maksaa 321,40 euroa, minkä lisäksi muiden takuun ulkopuolelle jäävien vikojen korjaus maksaa 611,40 euroa.

Applen korjaushinnat eri iPhone-malleille.
Applen korjaushinnat eri iPhone-malleille.

2. Apple ei suosittele Face ID:tä alle 13-vuotiaille

Vanhoista iPhone-puhelimista tuttu Touch ID -sormenjälkitunnistus on iPhone X:stä jätetty pois, eikä Face ID -kasvojentunnistustakaan suositella kaikille. Applen julkaisemassa asiakirjassa Face ID:tä ei suositella alle 13-vuotiaille, koska tunnistustapa ei toimi samalla varmuudella lasten kanssa.

3. Näyttölovi voi vaikeuttaa sovellusten käyttöä

Vielä toistaiseksi on epäselvää, miten sovelluskehittäjät sopeutuvat iPhone X:n näytön yläosassa olevaan loveen, mutta ainakin Safari-selaimen sekä tiettyjen pelien uskotaan kärsivän lovesta. Sovelluspäivitysten myötä ongelmia tullaan varmasti korjaamaan, mutta etenkin ensivaiheessa hankaluuksiin kannattaa varautua.

4. Yhden käden käyttö vaikeutuu

5,8 tuuman näytöllään iPhone X sisältää suuremman näytön kuin yksikään aikaisempi iPhone. Samalla iPhone X:stä on poistettu ”tuo ulottuville” -toiminto, jolla käyttäjä voi kotinäppäimen kaksoispainalluksella tuoda käyttöliittymäelementit näytön yläosasta alemmas. Erityisesti pienempikätisille iPhone X:n käyttö yhdellä kädellä voikin olla haastavaa.

5. Saatavuus ennätysheikkoa

Tuotantovaikeuksien johdosta iPhone X:n saatavuudesta on ennustettu ennätysheikkoa, eikä Suomessakaan puhelimen etsimiseen kannata käyttää loputtomasti aikaa. Jo tällä hetkellä toimitusajat ovat venyneet viikkoihin, eikä merkittävää apua saatavuuteen ole välttämättä odotettavissa ennen ensi vuotta. Kärsivällisin odottaakin ensi vuoden loppuun, jolloin iPhone X:n teknologian odotetaan saapuvan edullisempiin hintaluokkiin.