Uber laajentaa yhteiskäyttöpyöriin – lähteet: lähes 200 miljoonan dollarin yritysosto

Kyytipalveluna parhaiten tunnettu Uber laajentaa yhteiskäyttöpyörien markkinoille ostamalla yhdysvaltalaisen JUMP-nimisen startup-yrityksen.

TechCrunchin lähteiden mukaan kauppahinta on lähellä 200 miljoonaa dollaria. Virallisesti yhtiöt eivät ole kauppahintaa kommentoineet.

Kiinasta alkaneen trendin myötä uudenlaisista yhteiskäyttöisistä polkupyöristä on tullut lyhyessä ajassa merkittävä panostusalue teknologia-alalla. Useat eri yritykset tarjoavat älypuhelinsovelluksen avulla lukituksesta avattavia polkupyöriä, joille ei ole erityisiä pysäköintiasemia, vaan pyörän voi jättää ja ottaa käyttöön vapaasti. Toinen Kiinan johtavista yhteiskäyttöpyörästartupeista, Mobike, ostettiin viime viikolla 2,7 miljardilla dollarilla.

Kyytipalvelu Uber voi laajentaa toimintaansa JUMPin avulla uuteen liikkumismuotoon. ”Me näemme Uber-sovelluksen siirtyvän vain auton jaosta ja tilaamisesta todella auttamaan kuluttajia pääsemään paikasta A paikkaan B edullisimmalla, luotettavimmalla ja mukavimmalla tavalla”, kommentoi Uberin toimitusjohtaja Dara Khosrowshahi TechCrunchille. ”Ja uskomme sähköpyörien olevan vain todella mahtava tuote.”

JUMP tulee jatkamaan toimintaansa Uberin omistuksessa itsenäisenä täysin omistettuna tytäryhtiönä. Uber aloitti jo aiemmin yhteistyön JUMPin kanssa ja toi JUMP-pyörät varattaviksi Uber-sovelluksen kautta.

Uberin kilpailijat Aasiassa – Didi Kiinassa, Ola Intiassa ja Grab Kaakkois-Aasiassa – ovat myös viime aikoina avanneet omat pyöräpalvelunsa.

JUMP on operoinut 250 yhteiskäyttöpyörää kotikaupungissaan San Franciscossa. Uberin omistukseen siirtymisen myötä sen odotetaan pian laajentavan toimintaansa erittäin vauhdikkaasti. San Franciscon ohella se on toiminut jo muun muassa Washingtonin alueella ja muilla markkinoilla. Eurooppaan Uber aikoo laajentaa JUMP-pyörät keväällä 2019.

Suomessa tällä hetkellä taukoa pitävän Uberin odotetaan avaavan kyytipalvelunsa uudelleen uuden taksilainsäädännön astuessa voimaan heinäkuussa. Tulevatko Uber-pyörätkin aikanaan Suomeen jää myöhemmin nähtäväksi.